Απόφαση-σταθμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τον Άρειο Πάγο για ιρανή μητέρα

Στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που δικαίωσε την Σαραρέ Καντεμί και δεν εκδόθηκε στο Ιράν όπου θα κινδύνευε με τη θανατική ποινή

NewsRoom 11/12/2019 | 15:34


Ολόκληρο το σκεπτικό του Αρείου Πάγου με το οποίο άπλωσε «δίχτυ» προστασίας στην 37χρονη Ιρανή Σαραρέ Καντεμί και την κόρη της αποφασίζοντας να μην εκδοθεί στη χώρα της, φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα  dikastiko.gr.

H απόφαση ανακοινώθηκε από έδρας στις 29 Οκτωβρίου και το πολυσέλιδο σκεπτικό δημοσιοποιήθηκε χθές. Η απόφαση είχε γίνει δεκτή με λυγμούς και με ένα μεγάλο ευχαριστώ από την ίδια, καθώς η  απόφαση των αρεοπαγιτών ακύρωσε την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης και αφέθηκε ελεύθερη.  Η γυναίκα έχει ήδη ήδη υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Στα μέσα Οκτωβρίου, όταν συζητήθηκε το αίτημα των ιρανικών αρχών, η 37χρονη μητέρα, κλαίγοντας ζήτησε την προστασία των Ελλήνων δικαστών:  «Αν παραδοθώ στο καθεστώς, κινδυνεύω με θανατική ποινή και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου,  ο οποίος θα την παντρέψει μόλις κλείσει τα 9 της χρόνια. Πήρα τη σωστή απόφαση για να σώσω το παιδί μου», είπε η 37χρονη, περιγράφοντας μια άγρια κακοποίηση από το σύζυγό της.

Όπως κατέθεσε, σε κάποιο ξυλοδαρμό της είχε σπάσει το χέρι ενώ δύο φορές που τον κατήγγειλε στην ιρανική Δικαιοσύνη δεν έγινε τίποτα.

Περιέγραψε ότι εγκατέλειψε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 το Ιράν και μπήκε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο πληρώνοντας σε διακινητές 8.000 ευρώ για εκείνη, την κόρη και την αδελφή της.

Το σκεπτικό

Στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρεται πως σε περίπτωση έκδοσης της υπάρχει ο κίνδυνος μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά το χρόνο της κράτησής της από τις αστυνομικές και σωφρονιστικές αρχές του Ιράν καθώς και υπαρκτός κίνδυνος υποβολής σε βασανιστήρια. Η απόφαση διαπιστώνει , ότι ήδη η θέση της εκζητούμενης έχει επιβαρυνθεί, λόγω της συμμετοχής της σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας (κακοποίηση από μέρους του συζύγου της), αλλά και επειδή, ως Ιρανή που διέφυγε από τη χώρα της και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, θεωρείται από τις ιρανικές Αρχές ως εχθρός του καθεστώτος του Ιράν και υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα κατηγορηθεί για διάδοση ψευδούς προπαγάνδας, βλασφημία κατά του «προφήτη» και αντικαθεστωτική δράση, με συνέπεια να υποστεί κακομεταχείριση και βασανιστήρια  και κίνδυνο να της επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.

«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας, σας ζητώ προστασία. Στο Ιράν είχα αντικαθεστωτική δράση, βιντεοσκοπουσα διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης  και τις έστελνα σε ξένα κανάλια. Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου», είπε.

Οι τελευταίες παράγραφοι της απόφασης

Συνεπώς, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη έφεση ως βάσιμη και κατ'ουσίαν, να
εξαφανισθεί η εκκαλουμένη απόφαση και να γνωμοδοτήσει το παρόν Δικαστήριο
(σε Συμβούλιο) κατά της έκδοσης της εκκαλούσας - εκζητούμενης, καθώς, επίσης,
και να διαταχθεί η άρση της κρατήσεώς της και η απόλυσή της από τις φυλακές,
εκτός αν κρατείται για άλλη αιτία.
 

ΓIA ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δέχεται τυπικά και ουσιαστικά την από 4-9-2019 έφεση (με στοιχεία 781/2019)
της ... του ... και ..., υπηκόου …. που γεννήθηκε στις … στο Ιράν, κατοίκου ομοίως
και ήδη κρατουμένης στο Γ.Κ. Κράτησης ….., κατά της απόφασης 29/2019 του
Συμβουλίου Εφετών Θράκης.

Εξαφανίζει την εν λόγω απόφαση με την οποία το Συμβούλιο Εφετών Θράκης
γνωμοδότησε υπέρ της εκδόσεως της ως άνω εκζητουμένης στο κράτος της
Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου να διωχθεί για τις αξιόποινες πράξεις
α) της αρπαγής ανηλίκου και β) της πλαστογραφίας, που φέρεται ότι τέλεσε στο
Ιράν τον Δεκέμβριο του 2018 και οι οποίες προβλέπονται και τιμωρούνται από τα
άρθρα 523, 535 και 621 του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα.

Γνωμοδοτεί ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στο εν λόγω κράτος η άνω εκζητούμενη
προκειμένου να διωχθεί ποινικά για τις πιο πάνω πράξεις.
Αίρει την κράτηση της εκζητούμενης διαταχθείσα με το με αριθμό 201/19 ένταλμα
σύλληψης της Προέδρου Εφετών Θράκης και διατάσσει την απόλυσή της από τις
φυλακές, εκτός αν κρατείται για άλλη αιτία.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.