Απόφαση κόλαφος από το Ευρωκοινοβούλιο για την Frontex – «Διαπιστώνονται σοβαρά παραπτώματα και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων»

Φαίνεται έτσι πως η Frontex συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ερευνών. Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε να δώσει θετική σύσταση για τη λεγόμενη «απαλλαγή» για τον προϋπολογισμό του 2020 του οργανισμού ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, Frontex, με 12 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για άρνηση των ευρωβουλευτών να ψηφίζουν υπέρ της εκκαθαρίσεως του προϋπολογισμού της Frontex. Την ίδια ώρα διαπιστώνει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ενώ αναφέρει την πραγμάτωση περιστατικών αυτοκτονίας μελών του προσωπικού του οργανισμού τα οποία είχαν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση. Φαίνεται έτσι πως η Frontex συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ερευνών.

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση για εκκαθάριση του προϋπολογισμού για το 2020 καθώς «διαπιστώνονται σοβαρά παραπτώματα, πιθανά δομικά προβλήματα και   υπό την προηγούμενη ηγεσία», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε να δώσει θετική σύσταση για τη λεγόμενη «απαλλαγή» για τον προϋπολογισμό του 2020 του οργανισμού ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, Frontex, με 12 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή OLAF δηλαδή η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) σε πόρισμά εξέθετε την Frontex, φανερώνοντας την εμπλοκή της σε υποθέσεις βίαιων επαναπροωθήσεων μαζί με το ελληνικό λιμενικό. Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της Frontex Λετζερί παραιτήθηκε.

Στην έκθεσή τους για την απαλλαγή, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει εφαρμόσει ορισμένες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, ζητούν την αναστολή των δραστηριοτήτων στήριξης του Frontex στην Ουγγαρία (επιστροφές), δεδομένης της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα, και επιθυμούν να δοθεί συνέχεια στις έρευνες για τις δραστηριότητες του οργανισμού στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με εκθέσεις θεσμικών οργάνων των κρατών μελών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιούνταν επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων σε τμήματα όπου, ταυτόχρονα, πραγματοποιούνταν επαναπροωθήσεις.

Η επιτροπή σημειώνει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με περιστατικό αυτοκτονίας μέλους του προσωπικού. Η αυτοκτονία σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετίζεται με υπόθεση καταγγελιών σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται πως «οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το περιστατικό της αυτοκτονίας μέλους του προσωπικού, η οποία σχετίζεται με καταγγελίες για πρακτικές σεξουαλικής παρενόχλησης, και χαιρετίζουν την επανέναρξη της σχετικής έρευνας από τη νέα ηγεσία. Επισημαίνουν ότι το 2020 αναφέρθηκαν 17 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στον Οργανισμό, για 15 εκ των οποίων οι φάκελοι έκλεισαν χωρίς περαιτέρω ενέργειες».

Eυρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χάλκινο μετάλλιο για την Άννα Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα με πανελλήνιο ρεκόρ

Eυρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χάλκινο μετάλλιο για την Άννα Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα με πανελλήνιο ρεκόρ

Στη τρίτη συνεχή παρουσία της σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Ντουντουνάκη ακολούθησε το δρόμο που…

Αντάρτες Χούθι: Στέλνουν μηνύματα κατά επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Αντάρτες Χούθι: Στέλνουν μηνύματα κατά επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Οι Χούθι της Υεμένης προειδοποίησαν σήμερα όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην συνεργάζονται με το…