Απόφαση «χαστούκι» για την Ελληνική Δικαιοσύνη: Απερρίφθησαν οι δύο εισαγγελείς

Μία απόφαση «χαστούκι» έλαβε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Laura Codruța Kövesi  σχετικά με τους δύο εισαγγελείς από τους επτά εισαγγελείς που είχε προτείνει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το θεσμό του ευρωπαίου εισαγγελέα, για τους οποίους η κ. Kövesi  είχε ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

dikaiosyni 1 1

«Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μετά από προσεκτική αξιολόγηση απέρριψε δύο υποψηφίους για το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Οι δύο υποψήφιοι δεν πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο επίμαχο tweet.

tweet1

Όπως επισημαίνεται σε tweet που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο twitter οι εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας καθώς κρίθηκε ότι δεν «πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας».

Αναπληρωτής ο… Ιωάννης Αγγελής

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά εγείρει ερωτήματα για τις επιλογές του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα ως αναπληρωτης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε επιλεγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο για τη στάση του ως εποπτεύων στην υπόθεση Novartis, στον οποίο αρχές καλοκαιριού ασκήθηκε ποινική δίωξη επειδή αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία κατά τη διάρκεια ταξιδιού των τότε εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη το Δεκέμβριο του 2018.

 

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα Παππά, με βάση έκθεση του ΣτΕ η οποία έφερε την υπογραφή του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμμένου. Σε αυτή ο κ. Πικραμμένος εντόπιζε σειρά πειθαρχικών παραβάσεων από τον κ. Αγγελή όσο και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη. Τελικά πριν από λίγες μέρες το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμα που εξέδωσε, αποφάσισε την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαία εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει ως «μη επαρκή» τα έγγραφα που απεστάλησαν από την Ελλάδα για τους δύο εισαγγελείς Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη.

Τι ενόχλησε την ευρωπαία εισαγγελέα

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η ευρωπαία εισαγγελέας φερόταν να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη και από τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση στη χώρα μας και με το πρίσμα με το οποίο αντιμετωπίστηκε η κίνησή της να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις επιλογές Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη.

 

Σημειώνεται πως για το θέμα αυτό η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή προς την Laura Codruța Kövesi με την οποία εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της. Μία κίνηση που είχε σχολιαστεί αρνητικά σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους με την Ευρωπαία Εισαγγελέα να στέλνει απαντητική επιστολή.

Ετικέτες

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…