Απόφαση ΕΣΡ: Επτά οι τηλεοπτικές άδειες

Τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν αποφάσισε επιτέλους το ΕΣΡ. Αυτός, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα είναι επτά. Πληροφορίες του koutipandoras.gr αναφέρουν πως το αρμόδιο Υπουργείο συμφωνεί και προτείνει να τρέξει άμεσα ο διαγωνισμός για τις άδειες.

57c5d3df1dc524b6198b4599

Το ΕΣΡ σε σημερινή του έκτακτη και μακρά συνεδρίαση κατέληξε έπειτα από πολλούς μήνες στην ομόφωνη απόφαση ότι οι άδειες για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια θα είναι είναι επτά στο σύνολο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν αποφασίστηκε το τίμημα που θα φέρει μια άδεια στη νόμιμη δημοπρασία που θα διεξαχθεί. Δηλαδή, δεν βγήκε κάποια απόφαση για την αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε κανάλι. Αυτό πρόκειται να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση του ΕΣΡ στο εγγύς μέλλον. 

Ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα την απόφαση του ΕΣΡ επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια του διαγωνισμού.

Ποια η άποψη του Υπουργείου

Σχολιάζοντας στο koutipandoras.gr την απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών μετά από πολλούς μήνες, πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως υπάρχει τρομερή επισφάλεια του αριθμού επτά με βάση το χάρτη συχνοτήτων. Όπως αναφέρουν, το Υπουργείο αν και θεωρεί πως ο αριθμός επτά δημιουργεί ανασφάλεια καθώς εξαντλείται το τηλεοπτικό φάσμα και δεν «χωρούν» τα θεματικά κανάλια, αποδέχεται τελικά την πρόταση του ΕΣΡ. 

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν, πρέπει να τρέξει άμεσα και ο διαγωνισμός.

Πιο συγκεκριμένα, το σκεπτικό του Υπουργείου πίσω από την αποδοχή της πρότασης του ΕΣΡ για επτά κανάλια, όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr, είναι πως πρέπει να τρέξει άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ώστε πέρα από το να μπει επιτέλους η απαραίτητη τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να μπουν και λεφτά στα κρατικά ταμεία και να πάψουν τα κανάλια να λειτουργούν ως «τσαμπατζήδες». 

«Λευκός καπνός» έπειτα από διαφωνίες μηνών

Όπως φαίνεται από την απόφαση που έλαβαν τα μέλη του ΕΣΡ σήμερα, υπήρξε φαινομενικά ένας “συμβιβασμός” απόψεων έπειτα από αρκετούς μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων για τον «επίμαχο» αριθμό των καναλιών.

Όπως είχε γράψει το koutipandoras.gr το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εμφανιζόταν όλο αυτό το διάστημα αρκετά… «αναποφάσιστο». Εντός ΕΣΡ επικρατούσε μέχρι προσφάτως «πολυφωνία» ως προς τον ακριβή αριθμό των πανελλαδικής εμβέλειας αδειών που μπορεί να δοθούν. Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής ΜΜΕ και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός σε αποκλειστική του συνέντευξη στο koutipandoras.gr, θα έπρεπε να δοθούν έξι με επτά άδειες. Ιδανικά έξι καθώς επτά, αριθμός που είναι και ο μέγιστος, «χωρούν» με δυσκολία στο φάσμα.

Από την άλλη μεριά, με δηλώσεις του στη Βουλή και σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Ροδόλφος Μορώνης ξεκαθάριζε πως το φάσμα μπορεί να υποστηρίξει από 9 έως 11 άδειες.

Η τροπολογία που άνοιξε και ξεκάθαρα το δρόμο

Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουνίου κατατέθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του λεγόμενου νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ψήφιση της τροπολογίας άνοιξε ξεκάθαρα το δρόμο για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, είχε καλέσει για ακόμη μια φορά το ΕΣΡ να δώσει ακριβή αριθμό αδειών. Κάτι που με τη σημερινή του απόφαση και έκανε.

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στη Βουλή αφορούσε συγκεκριμένα την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Το εν λόγω άρθρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και όχι ολόκληρος ο «νόμος Παππά». Το άρθρο ουσιαστικά μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στον εκάστοτε υπουργό Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έλεγε το εξής:

«Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ..».

Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…