Από τους "28" στους "27": Συνεδριάζουν χωρίς τον Κάμερον οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία, για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που κλονίζεται από το Brexit.

57739da21dc5248f5e8b4d3b

Στο προσχέδιο κοινής τους δήλωσης στέλνουν εκ νέου μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσει «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ και εκφράζουν τη «βαθιά» λύπη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών.

Όπως σημειώνεται «μέχρι το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα». Στο προσχέδιο διευκρινίζεται ακόμη ότι

«δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ». Επίσης, εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι. Ειδικότερα, αναφέρεται πως: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».

«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «γι ‘αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Τι συνέβη χθες  

Χθες, οι Βρυξέλλες και οι 27 χώρες δέχθηκαν να δώσουν λίγο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία του διαζυγίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για μήνες. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς ότι η μελλοντική τους σχέση με την ΕΕ δεν θα είναι «α λα καρτ», για να μην δοθούν ιδέες σε άλλες χώρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε εξάλλου τα πυρά πολλών ευρωπαίων ηγετών για την απόφασή του να διεξαγάγει δημοψήφισμα, αν και ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής, εξηγώντας πως ήθελε να πείσει τους Βρετανούς για τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τα περισσότερα πυρά στράφηκαν προς την πλευρά των υποστηρικτών του Brexit. «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι εκείνοι που ήθελαν να αποχωρήσουν είναι απολύτως ανίκανοι να μας πουν ξεκάθαρα τι θέλουν», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Εάν βγούμε από την Ευρώπη, αυτό θα είναι αντίθετο με τη θέλησή μας και μη αποδεκτό δημοκρατικά», δήλωσε μαχητική η Νίκολα Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν καθαρά (62%) υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.