Από τον Μπάμπη τον Σουγιά… στους ακραίους εθνικιστές

Κάποτε στην Θεσσαλονίκη οι πάντες είχαν ''αντίπαλο''...την Αθήνα για τα πάντα. Ακόμα και για τον ήλιο. Ήλιο στην Αθήνα, βροχή στη Θεσσαλονίκη; Χαμός.  Μετρό στην Αθήνα, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη; Χαμός πάλι. 

9d847e2e0fd653c091f39b6ae1d8cd08 XL

Η μεγάλη όμως κόντρα ήταν για το «ονοµατολογικό»  για το σουβλάκι…Τότε χάλασαν και φιλίες ετών, για το ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Ειδικά μάλιστα όταν κάποιος  Αθηναϊος έμπαινε σε σουβλατζίδικο στη Θεσσαλονίκη και ζητούσε ένα καλαμάκι με πίτα, το πιθανότερο είναι πως θα ξεσπούσε ”πόλεμος” ανάμεσα στον σουβλατζή με τον πελάτη. Διότι εκεί το καλαμάκι είναι το σουβλάκι. Το ξυλάκι ρε παιδί μου;

Πως το έλεγαν οι ΑΜΑΝ σε εκείνο το βιντεάκι με οπαδούς να σπάνε αυτοκίνητα; 

– “Μα γιατί το σπάτε κύριε;”, ρωτούσε ο… δημοσιογράφος Κανάκης.

– “Γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες”, του έλεγε ο… οπαδός Καλυβάτσης.

–Ε, και;

–Τι «ε, και;», πρέπει να τα σπάµε!

–Ποιος το λέει αυτό;

Κι εκεί έρχεται η αφοπλιστική απάντηση: ”Ολος ο κόσµος το λέει. Ο Μπάµπης ο Σουγιάς, ο Κώστας ο Γκοτζίλα, Νίκος ο  Πεταλούδας…

 
Τα χρόνια όμως πέρασαν, η αγαθή κόντρα για το «ονοµατολογικό»…. για το σουβλάκι ξεπεράστηκε ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς και του Αθηναίους, αλλά άνοιξε νέα κόντρα… κι αυτή την φορά με απρόβλεπτες συνέπειες!

Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Πέμπτη, από ομάδα νεαρών μαθητών, που πέταξαν αβγά και ξήλωσαν τις πινακίδες σε ένα αυτοκίνητο µε πινακίδες Σκοπίων, δεν είναι κάτι ελαφρύ. Το περιστατικό έχει πιο βαθιές ρίζες καθώς δείχνει πόσο η εµπλοκή της Χρυσής Αυγής στις διαµαρτυρίες για το Μακεδονικό και στα συλλαλητήρια, έχει μπολιάσει με μίσος αυτή την γενιά. Τα περιστατικά με ομάδα νεαρών ατόμων που κρατώντας ελληνικές σηµαίες όρµησαν σε αυτοκίνητο µε τουρκικές πινακίδες πέρυσι τον Σεπτέµβριο, και απείλησαν τις γυναίκες που βρίσκονταν µέσα, ήταν η αφορμή. 

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Και έτσι είναι. Αύριο ποιος ξέρει θα στοχοποιήσουν τον καθένα πολίτη της πόλης η των όμορων  περιφερειών που δεν ξεσηκώνονται εναντίον της Συµφωνίας των Πρεσπών. Γενικά θα επιτίθενται σε κάθε τι που θα συναναστρέφεται με τη Βόρεια Μακεδονία, λες και τόσα χρόνια που κυκλοφορούσαν στην Έλλαδα με τα διακριτικά  της ΠΓΔΜ είχε γίνει κάτι. Αλλά είπαμε η έξαρση του εθνικισμού από ακραία άτομα-που επικροτεί χαμηλόφωνα για να μην καρφωθεί η ΝΔ– φτιάχνοντας κλίμα για τον προεκλογικό αγώνα ορισμένων, κάνει ένα μείγμα να µυρίζει µπαρούτι.

Γιατί, άλλο η πλάκα και η δήθεν ψευτομαγκιά του Μπάµπη του Σουγιά για την κόντρα για το  «ονοµατολογικό» για το σουβλάκι, κι άλλο η εθνικισμός των δήθεν «Μακεδονομάχων». Ο Μπάµπης ο Σουγιάς, έσπαγε πινακίδες για το σουβλάκι γιατί δεν είχε σκέψη, δεν μπορούσε να πάει πιο μακριά ο νους του. Οι εθνικιστές γνωρίζοντας πολύ καλά τι κάνουν, αύριο θα σπάνε κεφάλια, θα μαχαιρώνουν ανθρώπους και θα καίνε γειτονιές. Ο πολιτικός χουλιγκανισµός όταν συνδέεται µε τον εθνικισμό είναι τερατωδώς επικίνδυνος. Και πρέπει να το καταλάβουν τώρα ορισμένοι πριν είναι πολύ αργά.    

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr