Από τον Καραμανλή στον Μητσοτάκη: ένα χέσιμο δρόμος

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον του βιβλίο «Η αθέατη όψη- τύπος και πολιτική στη Μεταπολίτευση»(Εστία), ο βετεράνος δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος περιγράφει μια σκηνή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χαρακτηριστική για την αλλαγή στα πολιτικά ήθη της χώρας και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας.

341056 kk km

Από τους πλέον έγκριτους αρθρογράφους τις δεκαετίες 80-90, ο Λουκάκος είναι τακτικός συνδαιτυμόνας του Καραμανλή και τον Ιούλιο του 1991 βρίσκονται μαζί για σύντομες διακοπές στη Μύκονο:   

«Μία από τις φορές που περιμέναμε να περάσουμε στην αίθουσα του εστιατορίου, ο Θόδωρος (ο προσωπικός βοηθός και στενός συνεργάτης του Καραμανλή-ΣΣ) του είπε ότι παρακαλεί να έρθει να τον χαιρετήσει ένας εφοπλιστής, Ο οποίος καθόταν σε διπλανό από το προοριζόμενο για εμάς τραπέζι. Ο Καραμανλής αρνήθηκε. Παρενέβη ο αδελφός του Αλέκος: «είναι ένας από τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές της Nέας Υόρκης », τον ενημέρωσε.

Ο Καραμανλής συνέχισε να αρνείται, «δεν ήρθα εδώ για κοινωνικά» είπε, αλλά τότε εμφανίστηκε μπροστά του και τον χαιρέτησε θερμά η σύζυγος του εφοπλιστή. «Θέλει να σας χαιρετίσει και ο Κώστας, μπορεί να έρθει; » τον ρώτησε. Εκών, άκων, ο Καραμανλής δέχτηκε..

..Ήρθε τότε ο εφοπλιστής, πράγματι ένας από τους μεγάλους της ναυτιλίας, 65 έως 70 ετών, κλασικός εκπρόσωπος των καλών, ελληνικών, παραδοσιακών οικογενειών της θάλασσας. Χαιρέτισε ευγενέστατα και, περιέργως, έσκυψε και έκανε κίνηση να φιλήσει το χέρι του Καραμανλή. Περιέργως επίσης, ο Καραμανλής άφησε αδιαμαρτύρητα το χέρι του, είπε στον εφοπλιστή 2-3 τυπικές κουβέντες ..και έκλεισε την κουβέντα ». 

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε, μόλις είχε βγει από τα βαρκάκι του, ένας ψαράς, ο πατέρας του Θόδωρου.

 

«Ήρθε κατευθείαν στο τραπέζι μας, πλησίασε τον Καραμανλή, με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και οι δύο και έσκυψέ να του φιλήσει το χέρι και αυτός. «Τι φιλάς Δεσπότης είμαι;» του είπε και συνέχισε να συζητά μαζί του για ώρα, ρωτώντας τον τι κάνει, πως πάνε οι δουλειές και λοιπά. Ο εφοπλιστής με τη γυναίκα του κάθονταν ακριβώς δίπλα μας ».

Χρειάστηκαν 4 μέρες για να αντιδράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις εξευτελιστικές δηλώσεις του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, που δήλωσε έτοιμος να αφοδεύσει επάνω στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Απαντώντας σε ερώτηση σε έναν φιλικό ραδιοφωνικό σταθμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ψέλλισε 9 λέξεις(« «είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία διόρθωση»), σε μια αντίδραση εξαιρετικά χλιαρή, πολύ κατώτερη από αυτήν του αδελφού και συνεταίρου του εφοπλιστή: «αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο. Η Ελληνική Ναυτιλία οφείλει την μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν ».

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, που θυμίζει σε ένα άρθρο του το περιστατικό, διάλεξε έναν διακριτικό τίτλο: «Παραγνωριστήκατε, αγαπητοί ». Εγώ θα πρότεινα έναν πιο πεζό: Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη,  ένα χέσιμο δρόμος.

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…