Newsroom

Newsroom

Από τον «Επιτάφιο» του Μίκη στους «15 Εσπερινούς» του Χατζιδάκι

Την Μεγάλη Εβδομάδα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά σύντομων συναυλιών, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη της συμβολής της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού.

mouseio akropolis

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Kάθε συναυλία θα πραγματοποιείται δύο φορές και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκράτηση θέσεων, με σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου

Επιτάφιος, Μίκης Θεοδωράκης

Προαύλιο Μουσείου, στις 17:00 και στις 20:30 (Διάρκεια: περ. 40΄)

(Σε περίπτωση βροχής, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Μ. Τετάρτη στις 20:30)

Ο θάνατος του αυτοκινητιστή Τάσου Τούση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει μια σειρά σπαρακτικών ποιημάτων υπό τον τίτλο Επιτάφιος. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε οκτώ από τα ποιήματα της συλλογής το 1958 και στην εκδοχή της συναυλίας αυτής τα οκτώ τραγούδια παίζονται χωρίς διακοπή, σχηματίζοντας έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών. Τη διασκευή υπογράφει ο Γιάννης Μπελώνης. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης και ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου. Συμμετέχει μικρό μουσικό σύνολο και οι chórεs σε μουσική διεύθυνση και διδασκαλία Ειρήνης Πατσέα, Σιμέλας Εμμανουηλίδου και καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι.

Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου

Α cappella, Εquábili

Ισόγειο Μουσείου, στις 18:00 και στις 19:00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Το νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σύνολο Equábili παρουσιάζει α καπέλα [a cappella – χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων] χορωδιακά έργα συνθετών της Αναγέννησης, του Ρομαντισμού και του 20ού αιώνα. Θα ακουστούν συνθέσεις του Ισπανού Τομάς Λουίς ντε Βικτόρια (1548-1611) O vos omnes, του Ιταλού Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) Laudi alla Vergine Maria, των Γάλλων Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918) Les Angélus, Αντρέ Καπλέ (1878-1925) Sanctus και Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963) Ave verum & Ave Maria, αλλά και των Ούγγρων Ζόλταν Κόνταϋ (1882-1967) Hegyi éjszakák και Γιόζεφ Κάραϊ (1927-2013) Hodie Christus. Μουσική διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Μ. Τρίτη 19 Απριλίου

Λατρευτικές μουσικές του κόσμου, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ

Προαύλιο Μουσείου, στις 18:00 και στις 20:00 (Διάρκεια: περ. 30΄)

Στην συναυλία αυτή, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις λατρευτικές μουσικές της Κύπρου, της Πορτογαλίας και των σκανδιναβικών χωρών, από την σούφικη μουσική παράδοση της Ανατολής, τους θρήνους της Παναγίας του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, αλλά και τα Απαλάχια Όρη. Υπεύθυνος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης.

Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου

15 Εσπερινοί, Μάνος Χατζιδάκις

Προαύλιο Μουσείου, στις 17:00 και στις 18:00 (Διάρκεια: περ. 40΄)

Στους 15 Εσπερινούς (1964) ο Μάνος Χατζιδάκις διασκευάζει ισάριθμα δημοφιλή τραγούδια του και ορχηστρικά θέματα για μικρό σύνολο πέντε οργάνων. Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης σημείωνε στην πρώτη έκδοση του δίσκου (1965): «Εσπερινός σημαίνει ευλάβεια Ήλιου, καθώς γυρίζει ευαίσθητος μέσα στην πόλη, γεμάτος από τις αναμνήσεις των ετών, που τέλος γέρνει στο πλάι ν’ αποκοιμηθεί, αφήνοντας τριγύρω του ηχώ φωτός, αποκαλυπτικές διαθέσεις και μια λεπτότατη ευωδιά αγάπης. Με Δεκαπέντε Εσπερινούς συλλέγω τη σκορπισμένη ευαισθησία μου και σας την παραδίδω έτσι όπως γεννήθηκε, στ’ αληθινό της βάθρο, εκεί που οι έμποροι δε θα μπορούν να της χαλάν την όψη. Όλοι οι Εσπερινοί χαρίζονται στο γιο μου, που αρχίζει τώρα να μετράει τον κόσμο». Ερμηνεύουν: Γιώργος Μουλουδάκης (κιθάρα), Χάρης Κανελλίδης (κιθάρα), Γωγώ Ξαγαρά (άρπα), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο), Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο).

Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου

Απαστράπτουσα ψυχή, Voci Contra Tempo

Ισόγειο Μουσείου, στις 18:00 και στις 19:00 (Διάρκεια: περ. 20΄)

Η «Απαστράπτουσα ψυχή», δανεισμένη σε μετάφραση από το έργο του Λορέντζο Ντονάτι Anima raggiante, είναι η ψυχή του Ιησού. Είναι η φωνή της αλήθειας που κλαίει μόνη, στη σιωπή, για τα δεινά αυτού του κόσμου (Piange la voce… sola… nel silenzio). Ο Ντονάτι παντρεύει το σπαρακτικό κείμενο του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο με τους Θρήνους του Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα, δημιουργώντας ένα κράμα παλαιάς και νέας μουσικής γλώσσας. Πάνω σε αυτό το δίπολο είναι δομημένο και το υπόλοιπο πρόγραμμα της συναυλίας, με κείμενα που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά που η μουσική τους εκφράζεται μέσα από το πρίσμα σύγχρονων τεχνικών συνθετικής χορωδιακής γραφής. Ο Ούγγρος συνθέτης Μίκλος Κότσαρ, ο δικός μας Χριστόδουλος Χάλαρης και ο μόλις 29χρονος πολυβραβευμένος Σλοβένος συνθέτης Τίνε Μπετς δίνουν πνοή στο Θείο Πάθος, τον θρήνο και τον θάνατο. Ερμηνεύει το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo, με πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Καλλιτεχνική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…