Από το Big Brother, στην Πισπιρίγκου και τώρα στην Μουρτζούκου – Γίναμε μια κοινωνία τηλεοπτικών κανίβαλων

Η ελληνική κοινωνία έχει γίνει ειδικός στο να παρακολουθεί παθητικά, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει τη δική της πραγματικότητα

kanalia

Μόλις που προλάβουμε να στολίσουμε το δέντρο, μόλις άρχισαν τα πρώτα «χο-χο-χο» των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ήδη καθηλωμένη μπροστά από τις οθόνες της, όχι για να τραγουδήσει κάλαντα, αλλά για να καταναλώσει το νέο δράμα, την επόμενη καταστροφή, την πιο πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία.

Τα κανάλια δε σταματούν να τροφοδοτούν με άφθονες δόσεις αίματος, οργής και θλίψης, ώστε όλοι να συνεχίζουν να μένουν απαθείς, με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, ψήνοντας κάστανα πάνω στις φλόγες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Έτσι έχει εξελιχθεί η κοινωνία, από “ενεργούς θεατές” του πρώτου Big Brother, έχει γεμίσει τηλεοπτικούς κανίβαλους που τρέφονται από τα απομεινάρια ζωών που διαλύθηκαν, ξεχνώντας ότι κάθε δράμα είναι και ένα κομμάτι μιας συνολικής ηθικής κατρακύλας.

Στη χώρα που 8 στους 10 σκέφτονται αν τους “παίρνει” να αγοράσουν λάδι ή φέτα, η υπόθεση Μουρτζούκου είναι χαρακτηριστική της νέας εποχής κατανάλωσης: αυτής του τηλεοπτικού δράματος. Ένα τραγικό γεγονός μετατρέπεται σε σίριαλ κι αντί για δικαιοσύνη, έχουμε εξομολογήσεις “ειδικών” στα μεσημεριανά πάνελ, αντί για σεβασμό, έχουμε παπαράτσι στις κηδείες, χωρίς κανένας να θυμάται ότι η Μουρτζούκου ήταν άνθρωπος και όχι τίτλος είδησης. Όπως νωρίτερα η Πισπιρίγκου.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μη θυμόμαστε καν την πραγματική Μήδεια και ν’ αναφερόμαστε στη Μήδεια του 2018, του 2024, την επόμενη Μήδεια… Η τηλεοπτική κάλυψη ήταν τόσο εκτεταμένη, που θα νόμιζε κανείς ότι το ζήτημα λύθηκε από μόνο του, ενώ στην πραγματικότητα, το κοινό απορροφήθηκε από τα σκηνικά δράματος και τις δακρύβρεχτες συνεντεύξεις, όμως μετά τίποτα. Όπως όλα τα δράματα της τηλεόρασης, η υπόθεση ξεχάστηκε, αφήνοντας πίσω μόνο τις εμμονικές συζητήσεις στα social media.

Οι ζωές που χάνονται στην Ελλάδα γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά όχι αιτία για ουσιαστική αλλαγή, ενώ παράλληλα τα πάνελ αναλύουν το κάθε δευτερόλεπτο περιμένοντας τη δικαιοσύνη αργεί ή δεν έρχεται ποτέ. Η ελληνική κοινωνία έχει συνηθίσει στη μη απόδοση ευθυνών. Τέμπη, Μάτι, Μουρτζούκου, μια γυναίκα στο Αγρίνιο, μια στην Κρήτη: η λίστα είναι ατελείωτη. Όλοι θυμόμαστε τις πρώτες μέρες της οργής και τα δακρύβρεχτα αφιερώματα, αλλά η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τηλεοπτικούς ρυθμούς. Και η κοινωνία, όπως πάντα, αλλάζει κανάλι.

Και μιας και θυμήθηκα τα τρένα, μια νέα, σχεδόν, τραγωδία ήρθε να προστεθεί στη συλλογή, η ιστορία με τα τρένα στην Πιερία! Όλοι κάνουν τον σταυρό τους που δεν έγινε το κακό, ακόμη μια φορά, στη χώρα που ζούμε από τύχη. Όμως, ποιος θα πει γιατί τα ίδια λάθη συνεχίζονται 2 χρόνια μετά και χωρίς να έχει αποδοθεί ευθύνη σε κανέναν; Τα κανάλια μιλούν για “εγκληματική αμέλεια,” αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξετάσει αν οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και πότε. Σαν ένα καλοστημένο ριάλιτι, η ζωή στις ράγες προβάλλεται σε επεισόδια με τίτλους “θάνατοι στα Τέμπη”, “τρόμος στην Πιερία”, “νεκρή γυναίκα από τον σύντροφό της” ενώ το κοινό κρατάει σημειώσεις για τα στατιστικά της επόμενης σύγκρουσης.

Ναι, ο όρος «γυναικοκτονία» δεν είναι αποδεκτός. Ακόμα. Μετά από τόσα θύματα. Ίσως γιατί γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν γίνει τόσο συχνές, που δεν αποτελούν πια καν είδηση κι αντί να προκαλούν οργή, φαίνεται να έχουν γίνει μέρος της νέας τηλεοπτικής κανονικότητας. Αυτές οι υποθέσεις παρουσιάζονται σαν αστυνομικές σειρές, οι λεπτομέρειες της βίας περιγράφονται με τόση γλαφυρότητα, που το κοινό ξεχνάει ότι μιλάμε για ζωές που χάθηκαν. Είμαστε τόσο απορροφημένοι από τον θρήνο της στιγμής, που ξεχνάμε το βασικό: ο θρήνος πρέπει να οδηγεί σε αλλαγή. Οι υποθέσεις μπαίνουν σε μια γραφειοκρατική λούπα και τελικά χάνονται στα αρχεία κι αντί για κάθαρση, έχουμε μια συνεχή επανάληψη του ίδιου μοτίβου: υποσχέσεις, καθυστερήσεις, και τελικά… λήθη.

Ενδεχομένως και να μειωθούν τώρα όλ’ αυτά με την εκ νέου φυλάκιση του Νίκου Ρωμανού. Ενός νέου που φυλακίστηκε αρκετό καιρό πριν, βρέθηκε να διεκδικεί το αυτονόητο, την εκπαίδευση, δεν ακούστηκε ξανά και ξαναφυλακίστηκε λίγο πριν την 6η Δεκέμβρη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Θυμάται κανείς τον Ρωμανό πέρα από το φιλτραρισμένο στιγμιότυπο του; Η ελληνική κοινωνία έδειξε τότε ότι μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον – αλλά μόνο για όσο διαρκεί η επικαιρότητα και σήμερα, ο Ρωμανός είναι ένα ακόμα ξεχασμένο θέμα, εγκλωβισμένος στο τηλεοπτικό, κι όχι μόνο, παρελθόν του. Η τηλεόραση τροφοδότησε με θραύσματα ηρωισμού, επαναστάσεις φιλτραρισμένες μέσα από ειδήσεις των 20:00 κι ο κόσμος συνέχισε να παρακολουθεί, ανίκανος ν’ αντιδράσει ο ίδιος. Και τα λαμπάκια στο δέντρο συνεχίζουν να αναβοσβήνουν…

Πώς το τραγουδούσαν οι Magic de Spell; “Ο θάνατος διακοπές στο Σαράγιεβο πάει/ Ξύπνησε στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως”, κάπως έτσι, άπραγοι μπροστά στις οθόνες, παρακολουθούμε τα πάντα έτοιμοι για γιορτές

Κι ενώ  η κοινωνία προχωρά, η δικαιοσύνη αργοπεθαίνει, τα ρεβεγιόν σχεδιάζονται, τα φώτα ανάβουν στους δρόμους κι οι διαφημίσεις προτρέπουν να αγοράσουμε ό,τι μπορούμε – ή μάλλον ό,τι δεν μπορούμε, αλλά μπορούμε να βάλουμε δόσεις. Δεν έχει σημασία που τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, το μόνο που μετράει είναι να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση των τέλειων Χριστουγέννων. Με γεμάτα σούπερ μάρκετ, αλλά άδειες τσέπες, ο κόσμος βρίσκει παρηγοριά στο να κοιτάζει. Στολίδια, βιτρίνες, τηλεοπτικά ρεβεγιόν και φυσικά… τα δράματα των άλλων.

Η ελληνική κοινωνία έχει γίνει ειδικός στο να παρακολουθεί παθητικά, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει τη δική της πραγματικότητα. Ποιον ενοχλεί αν η καθημερινότητα μοιάζει με ταινία τρόμου; Όσο το δέντρο αναβοσβήνει το κρασί ρέει και υπάρχει ένα δράμα να καταναλώσουμε, όλα μοιάζουν να έχουν μπει στη θέση τους. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πιο ισχυρό από ποτέ: όχι το πνεύμα της αγάπης, αλλά το πνεύμα της ψευδαίσθησης. Κι αν κάποιος τολμήσει να μιλήσει για συλλογική ευθύνη, η απάντηση είναι η ίδια: «Τι να κάνουμε; Έτσι είναι τα πράγματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Ρωμανός: Ο γυμνασιάρχης του «ξεμπροστιάζει» τον Ανδρουλάκη – «Μας ξεκαθάρισε τι θα πει ΠΑΣΟΚ»

Στέφανος Κασσελάκης: Στον Άρειο Πάγο για την ίδρυση του νέου κόμματος – Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιακμάκης που τον συνόδευσε

McAfee: Αυτές είναι οι 15 εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψεις άμεσα από το smartphone σου

Κανάκης κατά Καινούργιου: «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια – Ούτε οι ίδιοι δεν αντέχουν αυτή την κατάσταση» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καυστικός ο Κανάκης στον αέρα του ΑΝΤ1: «Αυτά συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα και όχι στη Βόρεια Κορέα» (video)

kanakhs

Καυστικός ο Κανάκης στον αέρα του ΑΝΤ1: «Αυτά συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα και όχι στη Βόρεια Κορέα» (video)

O Αντώνης Κανάκης σχολίασε δύο πραγματικά απίστευτα περιστατικά που έγιναν πριν λίγο καιρό στη χώρα…

Πέννυ Ρόγκα: «Βγήκε πρωταθλήτρια» η αθλήτρια του Παναθηναϊκού – Η εξομολόγηση για τη νίκη της κατά του καρκίνου

6206019

Πέννυ Ρόγκα: «Βγήκε πρωταθλήτρια» η αθλήτρια του Παναθηναϊκού – Η εξομολόγηση για τη νίκη της κατά του καρκίνου

«Για σκεφτείτε τη μια μέρα παίζεις ημιτελικό κυπέλλου και την επόμενη σου ανακοινώνουν ότι έχεις…

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Tι είπε ο σεισμολόγος για τους δύο σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Αττική

papadopoulos gerasimos ape

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Tι είπε ο σεισμολόγος για τους δύο σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Αττική

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γ. Παπαδόπουλος για τους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης…