Από τις offshore της Energa στο Μέγαρο Μαξίμου

Δικηγόρος το επάγγελμα, ο Γρ. Δημητριάδης ήταν συνεργάτης του Αριστείδη Φλώρου την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Energa. Ως δικηγόρος είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου. Πλέον είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση και ίσως ο άνθρωπος που τον επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο

4850255

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κινούνται στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη τον έχουν χαρακτηρίσει «τα μάτια και τα αυτιά» του προέδρου.  

Με τον πρωθυπουργό συνδέονται και εξ αίματος, καθώς είναι ανιψιός του, γιος της αδερφής του Κατερίνας.Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση και ίσως ο άνθρωπος που τον επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης απαγόρευσε στους υπουργούς του να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού ως συνεργάτες, απ’ ό,τι φαίνεται ο ίδιος δεν συμμερίζεται την εντολή του.

Δικηγόρος το επάγγελμα, ο Γρ. Δημητριάδης όπως είχε αποκαλύψει το Documento ήταν συνεργάτης του Αριστείδη Φλώρου την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Energa. Ως δικηγόρος είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει στον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση Energa. Διέκοψε μάλιστα τη συνεργασία με τον Αρ. Φλώρο λίγες μέρες προτού ασκηθούν οι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο, για να προσληφθεί λίγους μήνες μετά στο –τότε– υπουργικό γραφείο του θείου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Συνέταιροι στα φωτοβολταϊκά

Εκτός από τον χειρισμό για τη δημιουργία των offshore εταιρειών, ο Γρ. Δημητριάδης είχε και άλλη μία επαγγελματική σχέση με τον Αρ. Φλώρο. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, υπήρξαν συνέταιροι σε εταιρεία φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα, στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρείται στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η εταιρεία Αρ. Φλώρος – Γρ. Δημητριάδης ΑΕ. Οπως προκύπτει και από την ονομασία, ιδιοκτήτες της είναι τα δύο φυσικά πρόσωπα που φιγουράρουν στον τίτλο, ο Αρ. Φλώρος, πρωταγωνιστής του σκανδάλου της Energa, και ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη Γρ. Δημητριάδης. Το 2011, όταν έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την Energa, το όνομα της εταιρείας αλλάζει σε Prior Ενεργειακή ΑΕ. Φλώρος και Δημητριάδης δεν εμφανίζονται πια στη διοίκηση της εταιρείας. Σε επικοινωνία που είχε τότε το Documento με τον Αρ. Φλώρο, αυτός αρχικά αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τον σημερινό σύμβουλο εξ απορρήτων του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά όταν του γνωστοποιήσαμε όσα καταγράφονται στο ΦΕΚ περιορίστηκε να πει πως «ναι, αλλά η εταιρεία δεν είχε τελικώς καμία δραστηριότητα».

Ο άνθρωπος των Φλώρων

Ο γιος της Κατ. Μητσοτάκη εμφανίζεται όμως ως συνεργάτης και σε άλλες δραστηριότητες της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ (καταχώρηση 2 Σεπτεμβρίου 2011), η εταιρεία Linκ 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας από το οποίο προκύπτει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχιλλέα Φλώρου και μέλος του ΔΣ της Energa Καρολίνα Φλώρου.

Τον Ιούνιο του 2012 δημιουργείται ακόμη μία εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η Link 2U Credit AE, η οποία είναι εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη Link 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετέχει η αδερφή του Αρ. Φλώρου Καρολίνα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 η Καρ. Φλώρου αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση της παίρνει ο Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου δεν λείπει ούτε από τη ναυαρχίδα της οικογένειας, την Energa. Εμφανίζεται ως δικηγόρος της εταιρείας για θέματα που αφορούν την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Ο Γρ. Δημητριάδης κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα για την υπόθεση Energa, όπου είπε ότι «συνεργάστηκα με τον όμιλο επιχειρήσεων Energa από το 2010 περίπου έως τον Ιανουάριο του 2012» εκτελώντας εντολές για νομικές ενέργειες. Στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, κλήθηκε και στο ακροατήριο της δίκης ως μάρτυρας κατηγορητηρίου (ή κατηγορίας, όπως επιμένει ο ίδιος να λέει ότι είναι ο σωστός νομικός όρος).

 

5d2c7d4d825e6315685e4bf3

5d2c7d4e825e6315685e4bf4

Σύμβουλος του Μητσοτάκη

Σημαντική λεπτομέρεια για τον ανιψιό του πρωθυπουργού είναι ότι την περίοδο που προσλήφθηκε στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη είχε ασυμβίβαστο. Συγκεκριμένα, ο Γρ. Δημητριάδης δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα σύμβουλος του υπουργού και παράλληλα να ασκεί δικηγορικά καθήκοντα. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να τον καλύψει και μάλιστα αναδρομικά, καθώς στις 10 Νοεμβρίου 2013 δημοσιεύτηκε απόφασή του με θέμα «Εξαίρεση ειδικού συμβούλου από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος».

Μηνύσεις και διώξεις

Μετά τα δημοσιεύματα του Documento η ΝΔ υποστήριξε ότι ο Γρ. Δημητριάδης αποχώρησε το 2012 από την Energa, καθώς και ότι εντέλει ήταν μάρτυρας κατηγορίας στο πολύκροτο σκάνδαλο.

Επίσης ο κ. Δημητριάδης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τον κ. Βαξεβάνη και τη συμμορία στην οποία μετέχει. Σύντομα ωστόσο θα έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με όσους υιοθέτησαν τις λάσπες του –όσο ψηλά κι αν βρίσκονται– μετά την αγωγή και τη μήνυση που θα τους κοινοποιήσω». Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε μήνυση εναντίον του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του ανιψιού του Κυρ. Μητσοτάκη. Μήνυση όμως κατέθεσε και από την πλευρά του ο Γρ. Δημητριάδης για το δημοσίευμα του Documento.

Πηγή: documentonews.gr

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…