Από την Κόλαση στον Παράδεισο

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ο Αντ. Σαμαράς πήρε αναβολή, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε επί 3 ώρες ενώπιον της αρεοπαγίτισσας του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis.  

71AEGCpXjIL. SL1132

Ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι απλώς κατάχρηση εξουσίας, είναι, όπως έχω πει πολλές φορές, συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης προσώπων πάντα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα προστασίας της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου».

Βαριές κουβέντες. Εχουμε και λέμε: Πρώτη σοβαρή κατηγορία: Κατάχρηση εξουσίας. Δεύτερη σοβαρή κατηγορία: Προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τρίτη σοβαρή κατηγορία: Υπάρχει ζήτημα προστασίας της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου. Μάλιστα. Αν κάποιος δεν ζούσε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και δεν ήξερε τους ηγετικούς ρόλους του κ. Βενιζέλου, και σε κόμμα εξουσίας και σε αυτοδύναμες και συμμαχικές κυβερνήσεις, θα έμενε με το στόμα ανοιχτό. Θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι την περίοδο 2015-2019 είχε στηθεί ένα αυταρχικό καθεστώς το οποίο απείλησε τη δημοκρατία. Στο τσακ η χώρα γλίτωσε τη δικτατορία. Πριν από τον Γενάρη του 2015 είχαμε μια δημοκρατία που λειτουργούσε άψογα. Μοντέλο αψεγάδιαστο. Φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Τα κόμματα που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση σεβάστηκαν απολύτως τους θεσμούς, δεν διοικήθηκαν από πολιτικές δυναστείες, δεν έκαναν προέδρους τους και πρωθυπουργούς τα παιδιά των προηγούμενων αρχηγών τους, προστάτευσαν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, δεν τοποθέτησαν τους εκλεκτούς τους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, δεν κατηγόρησε το ένα το άλλο για σκευωρίες και εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έκαναν μαζικούς διορισμούς κολλητών στο κράτος, εφάρμοσαν με αυστηρότητα την αξιοκρατία, ανέδειξαν σε θέσεις-κλειδιά τους ικανότερους αδιαφορώντας για την πολιτική προτίμησή τους, διαχειρίστηκαν με τον σταυρό στο χέρι το δημόσιο χρήμα, δεν φέσωσαν τη χώρα με τεράστια χρέη, δεν πήραν δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες για να καλύψουν τις εκλογικές ανάγκες τους, τσάκισαν τη διαπλοκή, υποχρέωσαν τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης να πληρώσουν για να αποκτήσουν άδειες, δεν μπήκαν στον πειρασμό να πάρουν μίζες από ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις για να δίνουν δουλειές, τα κορυφαία στελέχη τους αντιστάθηκαν με πείσμα στις δελεαστικές προσφορές (δωράκια στα απλά ελληνικά) των ισχυρών οικονομικών παραγόντων, απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να περάσουν στο Σύνταγμα διατάξεις και να ψηφίσουν νόμους που θα έριχναν στα μαλακά τους διεφθαρμένους αξιωματούχους αν συλλαμβάνονταν με τη γίδα στην πλάτη, κυνήγησαν ανελέητα τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων που αποπειράθηκαν να εκμαυλίσουν συνειδήσεις (π.χ. Siemens, Novartis) και οδήγησαν τους επικεφαλής τους στο εδώλιο του κατηγορουμένου (π.χ. Χριστοφοράκος), δεν έλαβαν μείζονος σημασίας για το μέλλον της χώρας αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό (π.χ. πρώτο και δεύτερο μνημόνιο), δεν οργάνωσαν κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα για να ανατρέψουν πρωθυπουργούς (ως γνωστόν ο Γ. Παπανδρέου αποχώρησε οικειοθελώς), δεν επιχείρησαν να σαμποτάρουν τους αντιπάλους τους αφήνοντας άδεια ταμεία, δεν κάλεσαν τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους για να μην τις βρουν οι άλλοι, δεν υποστήριξαν ποτέ ότι είναι οι φυσικοί ιδιοκτήτες της χώρας. Με λίγα λόγια, μέχρι τον Γενάρη του 2015 είχαμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Από το 2015 και για περίπου πέντε χρόνια ζήσαμε σε μια Κόλαση, αλλά ευτυχώς τον Ιούλιο του 2019 αποκαταστάθηκαν η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Οπότε, πάμε σαν άλλοτε για νέες μεγάλες επιτυχίες, χωρίς αποκρουστικές παρενθέσεις.

Ανάγωγα

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας μας. Την ίδια ώρα η Financial Times καταγγέλλει αμνήστευση φοροφυγάδων στην Ελλάδα. Και ο οίκος αξιολόγησης (;) και η εφημερίδα (ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού) υπηρετούν τον καπιταλισμό με φανατισμό ιεραπόστολου. Για την έκθεση του οίκου πανηγυρίζουν κυβέρνηση και μπουκωμένα μέσα ενημέρωσης. Την αποκάλυψη της εφημερίδας την έφαγε η μαρμάγκα.

Πηγή: Εfsyn

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…