Newsroom

Newsroom

Από την ΕΠΑΕ στη Σούπερ Λίγκα

Η γενιά των 40άρηδων βγαίνει μπροστά για να έρθουν καλύτερες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά κι αυτός ο φορέας σταδιακά «πνίγηκε»

4690475 0

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας οι 40άρηδες παράγοντες των ΠΑΕ αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την αμαρτωλή, όπως την αποκαλούσαν, ΕΠΑΕ. Οι Πέτρος Κόκκαλης, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ντέμης Νικολαΐδης, Κώστας Πηλαδάκης, Κώστας Τσακίρης και κυρίως ο έμπειρος Χρήστος Πανόπουλος κίνησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου άφθαρτου φορέα που θα διοργάνωνε και θα αναβάθμιζε το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Και ευελπιστούσαν ότι μέσα από τη βελτίωση του προϊόντος θα εκτοξεύονταν και τα έσοδα των ΠΑΕ.

Οι πρώτες διεργασίες για τη σύσταση της νέας λίγκας έγιναν στο γραφείο του Χρ. Πανόπουλου στον Βοτανικό, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του πλάνου. Είδε ξεχωριστά τα αφεντικά των ΠΑΕ και στο τραπέζι έπεσαν ιδέες για τη λειτουργία του νεοσύστατου οργάνου ενώ συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο είχε πιάσει πάτο παρά την ανεπανάληπτη επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Euro 2004.

Οι επαφές πύκνωσαν και σταδιακά εντάχθηκαν στη ρότα της δημιουργίας του συνεταιρισμού οι περισσότερες ΠΑΕ. Εκείνη την περίοδο πρόεδρος της ΕΠΑΕ ήταν ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αλλά οι ιδιοκτήτες των ομάδων θεωρούσαν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν στα χέρια του Βίκτωρα Μητρόπουλου.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Υπήρχαν πάντως και παράγοντες που είτε πήγαιναν κόντρα στο όλο εγχείρημα είτε ήταν αδιάφοροι. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη και ο ΠΑΟΚ του Γιάννη Γούμενου δεν είχαν πάρει ζεστά τις ζυμώσεις για τη διαμόρφωση νέας κατάστασης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Παρ’ όλα αυτά το ποτάμι της ανανέωσης δεν είχε επιστροφή. Στις 22 Νοεμβρίου 2005 οι μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ συναντήθηκαν σε μία ιστορική γενική συνέλευση του οργάνου τους και η σύσταση της Σούπερ Λίγκας μπήκε στην τελική της ευθεία. Στην συνέλευση της Α΄ Εθνικής οκτώ ομάδες ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας της (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Ξάνθη, ΑΕΛ, Πανιώνιος και Απόλλων Καλαμαριάς), πέντε αποχώρησαν (ΠΑΟΚ, Αιγάλεω, Ηρακλής, Καλλιθέα και Ιωνικός), ενώ τρεις αρχικά δήλωσαν παρών (Λεβαδειακός, Ατρόμητος και Ακράτητος) για να προσχωρήσουν στη συνέχεια κι αυτές στις οκτώ του «υπέρ».

Στην ίδια ΓΣ αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Λάρισα, Απόλλων Καλαμαριάς και Ξάνθη, η οποία ανέλαβε να συγκεκριμενοποιήσει την πρόταση για την ίδρυση της νέας λίγκας και να την παρουσιάσει στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και στην ΕΠΟ. «Η απόφαση αυτή μας οδηγεί σε νέες και καλύτερες εποχές. Το επίπεδο θα ανέβει, το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό και οι ομάδες θα έχουν πολλά έσοδα.

Επίσης, οι σύλλογοι θα δυναμώσουν και το θέαμα που θα προσφέρουν θα είναι πιο ελκυστικό για τους θεατές» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης υποστήριξε: «Ανοίγουμε νέα σελίδα, λευκή και ξεκινάμε από την αρχή. Μια νέα ιδέα συγκρούεται με το κατεστημένο. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και η κίνηση θα βοηθήσει και τις μικρές ομάδες». Δηλώσεις στις κάμερες έκανε και ο πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης: «Είναι μια ιστορική πιστεύω ημέρα αφού το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό. Ο,τι και να γίνει, θα γίνει για το καλύτερο του ελληνικού ποδοσφαίρου αφού θα υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Λίγες μέρες μετά και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ η τελική πρόταση παρουσιάστηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού τον Φεβρουάριο του 2006 από τους Πανόπουλο, Γ. Βαρδινογιάννη και Π. Κόκκαλη, ο οποίος εκλέχθηκε ομόφωνα πρώτος πρόεδρος του νέου φορέα. Ο συνεταιρισμός των 16 ΠΑΕ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2006 υπό τη μορφή αστικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1667/1986 και του νόμου 3479/2006 για την «Ιδρυση, οργάνωση και λειτουργία αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις».

Το όραμα για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής λίγκας ευρωπαϊκών προδιαγραφών άρχισε να… θαμπώνει τέσσερα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της. Ξεκίνησε και πάλι η γκρίνια για τη διαιτησία, οι αποφάσεις του συμβουλίου του δεν ήταν ομόφωνες, ενώ σταδιακά απέτυχαν όλοι οι σκοποί του.

Ο ΟΠΑΠ αποχώρησε από κεντρικός χορηγός του πρωταθλήματος και την τελευταία διετία ο συνεταιρισμός έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Nova αποφάσισε να σπάσει την κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, διότι πλήρωνε… χρυσό ένα προϊόν που ήταν βουτηγμένο στην απαξίωση και τη διαφθορά. Το περασμένο καλοκαίρι η ΕΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας μειώθηκαν σε 14 για να είναι πιο ανταγωνιστική, ενώ δημιουργείται από την επόμενη σεζόν η Σούπερ Λίγκα 2 με εγγυημένα τηλεοπτικά έσοδα. 

Περιοδικό Hot Doc #179, «Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο: 40 χρόνια στον βούρκο», 19/05/2019

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…