Από την Αθήνα στη Γάζα – Μήνυμα αλληλεγγύης 10.000 διαδηλωτών: «Σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός»

«Μέχρι τη Γάζα» ακούστηκε η ηχώ της χθεσινής μεγαλειώδους διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων στην Αθήνα

6001706

«Μέχρι τη Γάζα» ακούστηκε η ηχώ της χθεσινής μεγαλειώδους διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων και κατά της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Ισραήλ κατά αμάχων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την εγκληματική στοχοποίηση του νοσκομείου Al-Ahli στη Γάζα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προκαλώντας αλυσιδωτές διπλωματικές συνέπειες, περίπου 15.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με συντεταγμένη πορεία κατευθύνθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό.

Η μεγάλη απόσταση των 5,5 χιλιομέτρων που διένυσε η πορεία δεν πτόησε τους διαδηλωτές. Με παλαιστινιακές μαντήλες τυληγμένες γύρω από τους ώμους, ολόκληρες οικογένειες Ελλήνων και Παλαιστινίων που ζουν στην Αθήνα έσπευσαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Παραφωνία στην ειρηνική πορεία ήταν μόνο η ΕΛΑΣ που επιτέθηκε αναίτια στους διαδηλωτές λίγο μετά που η κεφαλή της πέρασε από την ισραηλινή πρεσβεία.

Αντίθετη ήταν η εικόνα που παρουσίασε νωρίτερα μια συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ που διοργανώθηκε νωρίτερα έξω από την πρεσβεία της χώρας, καθώς παρά το ότι η συγκέντρωση είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει παρά μερικές δεκάδες άτομα.

Η πορεία υπέρ των Παλαιστινίων είχε διοργανωθεί αρχικά από το ΠΑΜΕ, ωστόσο ακολούθησαν καλέσματα από δεκάδες ελληνικές και παλαιστινιακές οργανώσεις, ιδιαίτερα μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του νοσοκομείου της Γάζας το απόγευμα της Τετάρτης. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα χαιρετισμό απηύθυνε και ο νέος Παλαιστίνιος πρέσβης στη χώρα, Γιούσεφ Ντόρχομ, ο οποίος μετέφερε «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό από ολόκληρο τον Παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του».

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος σήμερα που στέκομαι ενώπιόν σας εκπροσωπώντας έναν σπουδαίο, ηρωικό λαό και μιλώντας μπροστά σε έναν άλλο σπουδαίο, ηρωικό λαό, τον Ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ντόρχομ προκαλώντας συγκίνηση στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Ότι ο Παλαιστινιακός λαός δεν είναι μόνος! Και ότι όλοι οι ελεύθεροι λαοί, όσοι αγαπούν και αγωνίζονται για την ελευθερία στον κόσμο σήμερα φωνάζουν υπέρ της Παλαιστίνης. Δεν θα υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε λύση χωρίς την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ», ανέφερε στην ομιλία του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Η πορεία άρχισε να ξεδιπλώνεται στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα. Με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα στήριξης στους Παλαιστίνιους όπως «η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», η πορεία εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ είχε αφήσει ανοιχτό μέρος της κυκλοφορίας των οχημάτων με αποτέλεσμα μηχανάκια να επιχειρούν να περάσουν ανάμεσα στους διαδηλωτές και να προκαλούνται αντεγκλίσεις.

Ωστόσο, παρά τη θετική εικόνα που υπήρξε και το ειρηνικό πνεύμα της συγκέντρωσης, η ΕΛΑΣ αποφάσισε να αμαυρώσει τη μεγαλειώδη πορεία, λίγο πριν αυτή ολοκληρωθεί. Με μια πλήρως απρόκλητη επίθεση κατά των πρώτων μπλοκ των διαδηλωτών που έφτασαν μπροστά στον αστυνομικό κλοιό που προστάτευε την ισραηλινή πρεσβεία, άνδρες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα, ενώ κατά τη σύγκρουση ένας τραυματίστηκε ένας φωτογράφος, ο οποίος τελικά αποχώρησε με ασθενοφόρο φέροντας χτύπημα από γκλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Πολλαπλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα στο Documento ότι η επίθεση των ΜΑΤ έγινε ξαφνικά και χωρίς να υπάρξει καμία αφορμή ή πρόκληση.

Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης στον υπουργό προστασίας του Πολίτη  για την αναίτια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων τους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ κατά την πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ στις 18.30 προκειμένου πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τη χθεσινή αναίτια επιθετικότητα της ΕΛΑΣ.

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

6182087

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Τσεκο΄θρι

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Ο 51χρονος άνδρας όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα μικρότερο…

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί