Newsroom

Newsroom

Από τη χλιδή στη φυλακή ο Γιάννος και η σύζυγος του

Δεν έπεισαν τους δικαστές στη μαραθώνια απολογία τους. Ετσι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι από τον εισαγγελέα προφυλακίσεως και την ανακρίτρια διαφθοράς.

giannos

Ήταν η απολογητική διαδικασία για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου διακόπηκε χθες για σήμερα μετά από δώδεκα ώρες, ενώ και η απολογία της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου κράτησε 5 ώρες.

Κατηγορητήριο – φωτιά

Από την ανάγνωση των στοιχείων από τις επίμαχες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα και στη μεταβίβαση της πολυτελούς κατοικίας στη Σύρο, αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες για το πως -κατά την κατηγορία- στήθηκε το μεγάλο κόλπο και ο Γιάννος Παπαντωνίου όντας βουλευτής αλλά και υπουργός τότε της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπλύνει τουλάχιστον 2.835.197,05 ελβετικά φράγκα και να αποκτήσει – σύμφωνα με την Δικαιοσύνη- και μεγάλη ακίνητη περιουσία στις πλάτες του ελληνικού λαού. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ανάκρισης, η ελληνική Δικαιοσύνη ψάχνει τον τελικό αποδέκτη ακόμα 2.242.299 ευρώ που έχει εμβαστεί από την ίδια γαλλική εταιρεία που φέρεται ότι δωροδόκησε τον Παπαντωνίου για τις φρεγάτες, και διακινήθηκε με παρεμφερή τρόπο και μέθοδο με το ποσόν που αποδίδεται πλέον ότι κατέληξε στον Γιάννο Παπαντωνίου.

Τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του πρώην υπουργού είναι σοβαρά… Γι αυτόν τον λόγο οι ανακριτές θεωρούν ότι στοιχειοθετείται σε βάρος του και η διάπραξη του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας και ζήτησαν από τη Βουλή, που είναι πλέον η μοναδική αρμόδια, λόγω της ιδιότητας που έφερε ο εμπλεκόμενος, να αποφανθεί εάν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης και γι αυτήν την κακουργηματική κατηγορία.

Ενδεικτική της βαρύτητας των στοιχείων που έχουν πλέον στην διάθεση τους οι ανακριτικές αρχές είναι οι παρακάτω φράσεις που περιλαμβάνονται στο άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο των ανακριτών προς την Βουλή των Ελλήνων για τον… πολυπράγμονα πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ:

“Σε εκτέλεση του σχεδίου δράσης και νομιμοποίησης των παράνομων ωφελημάτων του ως πρώην Υπουργός χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών, μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες απέβλεπαν στο να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό τουλάχιστον της ανωτέρω ωφέλειας του από οποιονδήποτε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια σε αυτήν.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου αυτός να αποκρύψει από τα σχετικά τραπεζικά ιδρύματα ότι ο πραγματικά ωφελούμενος των ποσών που εμβάστηκαν στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν ο ίδιος συμφώνησε με τους συγκατηγορουμένους του Ανδρέα Μπάρδη και Σταυρούλα Κουράκου (σ.σ. η σύζυγος του) να διακινήσουν πρωτίστως αυτοί τα χρηματικά ποσά αποκρύπτοντας ότι ενεργούν στο όνομα και για λογαριασμό του δεδομένου ότι το επίδικο χρονικό διάστημα ήταν εν ενεργεία βουλευτής των Ελλήνων και υπουργός της ελληνικής Κυβέρνησης ήτοι ανήκε στα “πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα” (politically exposed persons – PEP), γεγονός το οποίο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δικαιολογηθεί πλήρως και αναλυτικά η προέλευση των χρημάτων, που θα διέρχονταν από τους εν λόγω λογαριασμούς”

Οι κινήσεις των λογαριασμών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δικογραφιών ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε τουλάχιστον επτά τραπεζικούς λογαριασμούς και 35 υπολογαριασμούς μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του – μέσω τρίτων προσώπων- εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου αλλά και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης. Μέρος μάλιστα των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.
 

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…