Newsroom

Newsroom

Από τη Β’ Εθνική στην Ευρώπη

Η ΑΕΚ γλίτωσε στα χαρτιά τον υποβιβασμό για απόπειρα δωροδοκίας παικτών του Πανσερραϊκού και στο τέλος της έκαναν δώρο και την έξοδο στο Κύπελλο UEFA

mavros real μαυρος ρεαλ e1403533694491 624x404 1

Τη σεζόν 1985-86 η ΑΕΚ θα έπαιζε στις Σέρρες με τον Πανσερραϊκό και ο γενικός αρχηγός της Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος φέρεται να πλησίασε τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση στο ματς, με το ανάλογο αντίτιμο.

Ρόλο μεσάζοντα φέρεται να είχε ο πρώην παίκτης της Καβάλας και μετά της ΑΕΚ και του Μακεδονικού Γιώργος Ρήγας. Ηταν μια ακόμη υπόθεση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Χώρισε την ποδοσφαιρική Ελλάδα στα δύο, κυρίως γιατί και πάλι δεν εφαρμόστηκαν οι κανονισμοί που προέβλεπαν υποβιβασμό της Ενωσης, η οποία γλίτωσε λόγω brand name με μια χαριστική απόφαση-πρόκληση αφαίρεσης τριών βαθμών από την επόμενη σεζόν! Η ειρωνεία ήταν πως στο φινάλε του πρωταθλήματος η ΑΕΚ ισοβάθμησε με τον Ηρακλή και στον αγώνα μπαράζ που έγινε στον Βόλο για μια θέση στο Κύπελλο UEFA οι Θεσσαλονικείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση-σκάνδαλο κατέβηκαν με… εννέα παίκτες!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, στις 16 Απριλίου η Ασφάλεια Σερρών ανακοινώνει ότι ο Ρήγας είχε κάνει κρούση στον Αντωνιάδη, συμπαίκτη του στην Καβάλα, να «ψήσει» τον Γαλατίδη και τον Σφακιανάκη να έχουν μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι του Πανσερραϊκού με την ΑΕΚ. Υστερα από συνεννόηση με την αστυνομία ο Γαλατίδης ειδοποιήθηκε να μην πάει στο ραντεβού που κλείστηκε και τη θέση του πήρε ένας αστυνομικός που του έμοιαζε..

Ο αστυνομικός είχε πει στην κατάθεσή του για τους διαλόγους που γίνονταν μέσα στο αυτοκίνητο: «Εκανε πρόταση τόσο σε μένα όσο και στους άλλους ποδοσφαιριστές να δώσει 1.700.000 δρχ. και στους τρεις για να έχουμε μειωμένη απόδοση στον αγώνα της Κυριακής». Στις 25 Απριλίου το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών ύστερα από ολονύκτια διαδικασία εξέδωσε την απόφασή του με την οποία καταδίκασε σε φυλάκιση δώδεκα μηνών τον καθένα από τους εμπλεκόμενους στην απόπειρα δωροδοκίας. Δηλαδή τον Ρήγα και τον γενικό αρχηγό της ΑΕΚ Χρυσοβιτσιάνο, στους οποίους επέβαλε και πρόστιμο 100 χιλιάδων δρχ. στον καθένα.

Οι καταδικασθέντες, των οποίων η ποινή μετατράπηκε σε χρηματική προς 400 δραχμές την ημέρα, έκαναν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του πρωταθλήματος κι ενώ η ΑΕΚ γλίτωσε τον υποβιβασμό ορίστηκε μπαράζ στον Βόλο με τον Ηρακλή για την έξοδο στην Ευρώπη! Η οργή των Θεσσαλονικέων ξεχείλιζε και η διοίκησή τους τόνισε ότι δεν θα κατέβει στο ματς. Για να γλιτώσει την τιμωρία ή θα αγωνιζόταν με ερασιτεχνική ομάδα ή θα υποβάθμιζε με κάθε τρόπο το παιχνίδι.

Τελικά ο «γηραιός» κατέβασε στο μπαράζ εννέα παίκτες αλλά η ΑΕΚ δεν μπορούσε με τίποτε να πετύχει γκολ. Τελικά ο αγώνας διακόπηκε στο 59΄ αφού ο Ηρακλής λόγω μιας αποβολής και δύο τραυματισμών έμεινε με έξι παίκτες και το ματς κατακυρώθηκε στην ΑΕΚ με 2-0… 

* Περιοδικό  Hot Doc #201, «Ελλάς Ελλήνων Διχασμένων», 22/3/2020

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…