Newsroom

Newsroom

Από τη Ρωσία η ραδιενέργεια που ανιχνεύθηκε σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν κατέγραψε «κανένα περιστατικό ή βλάβη» στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις παρά τα υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου ρουθήνιο 106 που ανιχνεύθηκαν από τη μετεωρολογική της υπηρεσία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική, κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

5a1413ae1dc52400788b45e8

Η ανακοίνωση της Rosatom γίνεται μία ημέρα αφού η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε ότι «οι ανιχνευτές ραδιενεργών αερολυμάτων από τους σταθμούς παρακολούθησης Argayash και Novogorny βρέθηκαν να περιέχουν ραδιοϊσότοπο Ru-106 [Ruthenium-106]” μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε τα ευρήματα νωρίτερα αυτό το μήνα από το γαλλικό ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας, το IRSN, το οποίο ανίχνευσε ένα σύννεφο ραδιενέργειας πάνω από την Ευρώπη. Μάλιστα αυξημένα ποσοστά ραδιενεργού υλικού είχαν εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

Το ρουθήνιο-106 είναι προϊόν διάσπασης ατόμων σε αντιδραστήρα.

Το ισότοπο βρέθηκε στο Ταταρστάν και τη νότια Ρωσία και στη συνέχεια έφθασε «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ξεκινούν από την Ιταλία και προς τα βόρεια της Ευρώπης».

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε πού προέκυψε η ρύπανση, αλλά συγκέντρωσε 986 φορές υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο, η οποία βρέθηκε στο Argayash, ένα χωριό κοντά στα ρωσικά σύνορα με το Καζακστάν και περίπου 20 μίλια από την πυρηνική εγκατάσταση Mayak.

Μια έκρηξη στο Mayak το 1957 εξέθεσε τουλάχιστον 272.000 ανθρώπους σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Ο Μάγιακ σήμερα χρησιμεύει ως χώρος για την επανεπεξεργασία πυρηνικών καυσίμων.

Στην έκθεσή της για το πυρηνικό σύννεφο, η IRSN της Γαλλίας ανέφερε ότι η πηγή της ρύπανσης ήταν πιθανώς ένα ατύχημα κάπου μεταξύ του ποταμού Βόλγα και τα Ουράλια Όρη.

Η Greenpeace της Ρωσίας κάλεσε τη Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος. 

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…