Από τα ψεύτικα χειροκροτήματα της Μαρέβας στους εκβιασμούς του Μητσοτάκη

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υγεία των πολιτών τελείωσε πιο γρήγορα από τα υποκριτικά χειροκροτήματα της Μαρέβας. Και μετά ήρθαν οι εκβιασμοί.

5329347 0

Θυμάστε τη Μαρέβα, τη γυναίκα του πρωθυπουργού με τις αδήλωτες offsore, που υποκριτικά καλούσε τον κόσμο στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσει την προσπάθεια των υγειονομικών;

Θυμάστε που τα καλοταϊσμένα κανάλια της λίστας Πέτσα δοξολογούσαν τις άριστες προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας;
Θυμάστε που οι ιεροκήρυκες του Μωυσή όλη μέρα έλεγαν ότι δεν έχει υπάρξει καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη από αυτήν που κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ήταν τότε, στις αρχές της πανδημίας, που ο στόχος της καταπολέμησης αυτής της πρωτόγνωρης απειλής είχε συσπειρώσει όλο το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία στο ίδιο στρατόπεδο. Διαφορές υπήρχαν, αλλά η κυβέρνηση είχε την στήριξη όλων στην μάχη με την πανδημία.

Υπήρχε συναίνεση, υπήρχαν και διαφορές, αλλά υπήρχαν και προειδοποιήσεις ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ για την χάραξη ενός σοβαρού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τι μεσολάβησε όμως και φτάσαμε να είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι σε πολλαπλά και ανυπέρβλητα αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας; 

Οικονομική κρίση, ανεργία, χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και… οργανωμένοι ανορθολογιστές αρνητές, είναι ορισμένες μονάχα από τις κουκίδες που συνθέτουν το αδιέξοδο του φόβου και της ανασφάλειας που έχει κάτσει πάνω από τα κεφάλια ολονών.

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στην Ελλάδα ζούμε ένα μπαράζ πανευρωπαϊκών επιτυχιών

Είναι τόσες πολλές, που δεν προλαβαίνουμε να τις σχολιάσουμε στα social media. Εμείς εδώ ζούμε ξέροντας ότι η μέρα που μας ξημερώνει μας επιφυλάσσει μια μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία από τη χθεσινή.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να άρει μια κυβέρνηση το lockdown με περισσότερα κρούσματα απ’όταν το επέβαλε, αλλά και να ξεχνά μια ολόκληρη κοινωνία στο πλέον αποτυχημένο και μακροχρόνιο lockdown που εφαρμόστηκε πανευρωπαϊκά. Γιατί πράγματι μας ξέχασε μέσα στους τέσσερις τοίχους.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να δεσμεύεται ο πρωθυπουργός για 70% εμβολιασμένων και να μην πετυχαίνει ούτε 40%.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να ανακοινώνεις κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων ενώ είμαστε ήδη στο 4ο κύμα.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να επαίρεται μια κυβέρνηση για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την ίδια στιγμή να απειλεί όποιον δεν εμβολιάζεται ότι θα τον αφήσει να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνος του απέναντι και στην φτώχεια και στον κορονοϊό. Γιατί όπως λένε «ούτε λεφτόδεντρα υπάρχουν» αλλά ούτε και αρκετά νοσοκομεία.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία μια κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Είναι πρωτοφανής πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, την ίδια στιγμή που η χώρα μπαίνει στο 4ο κύμα, ο Πρωθυπουργός να λείπει συνέχεια για διακοπές.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η οικονομία να έχει καταστραφεί, μια ολόκληρη κοινωνία να περιμένει να ζήσει μέσα από τη λειτουργία μόνο ενός τομέα, αυτός να ξεκινά λειτουργία του την ίδια ακριβώς στιγμή που ξεκινά το 4ο κύμα, και η κυβέρνηση να μην έχει σχέδιο για το πως θα ζήσουν οι υπήκοοι γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο για να ανοίξει οργανωμένα και με ασφάλεια ο τουρισμός.

Γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τους πολίτες, ως υπηκόους.

Υπό προϋποθέσεις, φυσικά και το πρωθυπουργικό ζεύγος θα μπορούσε να κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπήκοοί του.

Θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να καταλάβει πολύ καλά το πως είναι να ζεις στο καθεστώς του πλέον  αποτυχημένου και μακροχρόνιου lockdown που εφαρμόστηκε πανευρωπαϊκά. Αλλά έκαναν μοτοκρός στην Πάρνηθα.

Θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να κατανοήσει πως είναι να σου κόβουν ακόμα και το επίδομα, η οικονομία να μην λειτουργεί και εσύ να μην έχεις να ζήσεις, αλλά, φαίνεται ότι οι offsore της Μαρέβας, ίσως και να διασφαλίζουν μια μεγαλύτερη οικονομική άνεση στο Πρωθυπουργικό ζεύγος.

Φυσικά και θα μπορούσαν να καταλάβουν τα προβλήματα των υπηκόων τους, και φυσικά και θα μπορούσαν να διορθώσουν τα λάθη τους. 

Ίσως έτσι και να κέρδιζαν λίγη από τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Ίσως και να κάλυπταν το έλλειμμα αξιοπιστίας προς το πολιτικό σύστημα που λένε και οι πολιτικές αναλυτές.

Ίσως έτσι να μην έδιναν χώρο σε σκέψεις που αμφισβητούν την αξιοπιστία του εμβολίου.

Ίσως έτσι, να μην είχαν δώσει χώρο σε ακροδεξιές οργανώσεις που εργαλειοποιούν τον φόβο και την ανασφάλεια χιλιάδων πολιτών για να μαζικοποιήσουν το στρατόπεδο των ακροδεξιών αρνητών του εμβολίου.

Όμως δεν πρόκειται για λάθη της κυβέρνησης, αλλά για πολιτικές επιλογές με τις κοινωνικές συνέπειες αυτών των επιλογών, να είναι γνωστές εκ των προτέρων.

Αλλά δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, η ευημερία και το αίσθημα της ασφάλειας που προσφέρει το να γνωρίζεις αν θα κάνεις την ίδια δουλειά σε λίγους μήνες, αν θα πληρώνεσαι στην ώρα σου, ή ακόμα και αν θα έχεις δουλειά.

Δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια του να γνωρίζεις ότι αν χρειαστείς νοσοκομείο για λόγους που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα ξέρεις ότι υπάρχει νοσοκομείο να επισκεφτείς και δεν θα κολλήσεις κορονοϊό.

Το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υγεία των πολιτών τελείωσε πιο γρήγορα από τα υποκριτικά χειροκροτήματα της Μαρέβας. Και μετά ήρθαν οι εκβιασμοί.

Και τώρα βάζουν στο τραπέζι την υποχρεωτικότητα και τους εκβιασμούς μήπως και καταφέρουν να ξεγλιστρήσουν από την κοινωνική κατακραυγή για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Ξέρουν ότι η υποχρεωτικότητα και οι εκβιασμοί θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη πόλωση και –πιθανόν- συσπείρωση στο στρατόπεδο των ακροδεξιών αρνητών του εμβολίου. Και ελπίζουν έτσι ότι θα αναδειχθούν στην κυρίαρχη πολιτική δύναμη που τάσσεται υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας κόντρα στους ανορθολογιστές.

Αλλά η διασφάλιση της δημόσιας υγείας δεν ξεκινά και δεν τελειώνει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά προκύπτει μέσα από όλα εκείνα τα μέτρα που η κυβέρνηση αρνήθηκε ή άργησε να λάβει.

Και εν τέλει, αυτό που θα καταφέρει, είναι να σκορπίσει πανικό, περισσότερο φόβο και ανασφάλεια στις ζωές των πολιτών. 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…