Newsroom

Newsroom

Από τα 1,5 δις της λίστας Λαγκάρντ έχουν εισπραχτεί μόλις 8,3 εκατ. ευρώ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Μόλις 8.392.100 ευρώ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ελληνικό Δημόσιο από τους φορολογικούς ελέγχους στους καταθέτες που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Το ποσό αυτό έχει καταβληθεί μόνο από 10 φυσικά πρόσωπα, εκ των 1.727 που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, βάσει ΑΦΜ, από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, ενώ ως γνωστόν ο συνολικός αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα φθάνει τα 2.062.

Είναι προφανές ότι από τον έλεγχο του συνόλου των 1.727 προσώπων που έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί, είναι δυνατό να εισπραχθεί ένα τεράστιο ποσό που μπορεί να υπερβεί το 1,45 δισ. ευρώ, όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αυξηθεί σημαντικά, από τους 20 στους 300, ο αριθμός των φορολογικών ελεγκτών που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τις συγκεκριμένες υποθέσεις (καθώς και με άλλες), ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί διενέργειας των ελέγχων και να βεβαιωθούν εγκαίρως οι αναλογούντες φόροι, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Θα πρέπει δηλαδή να γίνει αυτό που έχει ζητήσει εδώ και έναν περίπου μήνα ο οικονομικός εισαγγελέας του ΣΔΟΕ Παν. Αθανασίου με την 25σέλιδη επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την οποία αποκάλυψε η «Ν» στις 30 Μαΐου. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε στην επιστολή του εκείνη ο κ. Αθανασίου:

«Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων εκδόθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής-Αιγαίου 478 εντολές ελέγχου. Στο σύνολο των εντολών αυτών περιλαμβάνονται και 163 υποθέσεις που ήδη διαβιβάστηκαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ και τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Στο πλαίσιο των εντολών αυτών ολοκληρώθηκε από μεν το ΣΔΟΕ ο έλεγχος 50 υποθέσεων φυσικών προσώπων της λίστας, από δε το ΚΕΦΟΜΕΠ και τις άλλες αρμόδιες ΔΟΥ ο έλεγχος 44 υποθέσεων φυσικών προσώπων, ενώ ο έλεγχος των λοιπών περιπτώσεων βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Ιούνιο του 2015».

 

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα, πλέον, με νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», οι περιπτώσεις φορολογουμένων της λίστας Λαγκάρντ οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς τους φόρους, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, κατόπιν ελέγχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και διασταυρώσεων στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις τους, είναι οι εξής:

1) Ενας χημικός μηχανικός, ο οποίος κατέβαλε φόρους εισοδήματος (αρχικό ποσό + προσαυξήσεις) συνολικού ποσού 211.900 ευρώ καθώς και έκτακτη εισφορά ποσού 4.400 ευρώ (αρχικό ποσό + προσαυξήσεις).

2) Ελεγχόμενοι σύζυγοι, εισοδηματίες και οι δύο, σε βάρος των οποίων συντάχθηκαν μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή στη φορολογία εισοδήματος σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης και δικογραφίες για το συναφές αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ο σύζυγος διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι είχε υποβάλει ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2006 (οικονομικό έτος 2007) και ότι ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ήταν 186.837 ευρώ.

Η σύζυγος εντοπίστηκε να έχει υποβάλει ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2006 (οικονομικό έτος 2007) για την οποία θα έπρεπε να είχε πληρώσει φόρο 352.987,20 ευρώ, καθώς επίσης και για τη χρήση του 2007 (οικονομικό έτος 2008), για την οποία θα έπρεπε να είχε καταβάλει φόρο 194.989,39 ευρώ.

Εντός του Απριλίου εξοφλήθηκαν ολοσχερώς και από τους δύο τα συνολικά καταλογισθέντα ποσά φόρων και προσαυξήσεων, τα οποία έφθασαν το 1.970.000 ευρώ.

3) Γνωστός πολιτικός μηχανικός και μεγαλοεπιχειρηματίας, σε βάρος του οποίου συντάχθηκαν μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή στο εισόδημα σε βαθμό κακουργήματος και σχηματίστηκαν δικογραφίες για το συναφές αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο εν λόγω ελεγχόμενος κατέβαλε εφάπαξ 1.887.000 ευρώ και γλίτωσε από υπερδιπλάσιο ποσό προσαυξήσεων, καθώς εντάχθηκε στις ευεργετικές ρυθμίσεις του ν. 4321/2015, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού αρχικού ποσού βεβαιωθέντος φόρου διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων! Ταυτόχρονα, εξαιτίας της υπαγωγής του στις ρυθμίσεις αυτές γλίτωσε από την ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

4) Ενας μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος, ο οποίος εξόφλησε συνολικά 203.800 ευρώ.

5) Ενα αγνώστου επαγγέλματος φυσικό πρόσωπο, το οποίο εντάχθηκε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4321/2015, καταβάλλοντας εφάπαξ τους κύριους φόρους συνολικού ύψους 80.000 ευρώ που του καταλογίστηκαν από τον φορολογικό έλεγχο και γλιτώνοντας από το σύνολο των προσαυξήσεων.

6) Μία συνταξιούχος, που εξόφλησε συνολικό ποσό φόρων 1.369.000 ευρώ.

7) Ενας μηχανολόγος-μηχανικός, ο οποίος πλήρωσε συνολικά 648.000 ευρώ.

8) Ενα μέλος νομικού προσώπου, που εξόφλησε συνολικό ποσό 1.800.000 ευρώ.

9) Ενας πολιτικός μηχανικός, ο οποίος εξόφλησε 218.000 ευρώ.

Τα πλήρη στοιχεία των παραπάνω ελεγχθέντων προσώπων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…