Από Σύνοδο σε Σύνοδο οι «27» για να βρουν λύση για την ενεργειακή κρίση

Χωρίς -όπως αναμενόταν- να ληφθούν αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας

Συνοδος

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται μπροστά στο χάσμα της ενεργειακής φτώχειας, οι «27» βρίσκονται σε αναζήτηση ενός μηχανισμού καταφεύγοντας για μια ακόμη φορά σε δελτία τύπου για την ενέργεια. Η ενεργειακή φτώχεια βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην Πράγα και όως αναμενόταν, η συζήτηση και τα σκληρά παζάρια στο συγκεκριμένο θέμα δεν εξαντλήθηκαν και θα συνεχιστούν, τόσο στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις 11 Οκτώβρη, όσο και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 του μήνα.

Παραμένει το «αγκάθι» του πλαφόν

Αναφορικά με το θέμα της Ενέργειας, παρά την πρόσφατη αλλαγή στάσης της Κομισιόν, στη σύνοδο δεν επήλθε συμφωνία στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου καθώς παραμένουν, απ’ ότι φαίνεται, οι επιφυλάξεις των ισχυρότερων οικονομιών του μπλοκ (Γερμανία, Ολλανδίας κ.α.), οι οποίες ζητούν να διασφαλιστεί ότι ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου δεν θα πλήξει τη τροφοδοσία των μονοπωλίων τους με ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφερόμενος στο θέμα του πλαφόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, περιοριζόμενος να πει ότι «είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές» και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Παράλληλα, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει εκ νέου αιχμές για τις υψηλές τιμές που πουλάνε το LNG οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Αντίθετα φαίνεται πως προχωρά η από κοινού αγορά ενέργειας (LNG, πετρέλαιο κλπ.) από την ΕΕ, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η υποστήριξη των χωρών μελών στην ιδέα αυτή «αυξάνεται».

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι «27» αποφάσισαν επίσης να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, σε αυτούς τους μηχανισμούς περιλαμβάνονται η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους.

Παράλληλα θα συνεχιστεί και η παροχή πακτωλού χρημάτων για την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση». Όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές» και ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…