Από σήμερα στους κινηματογράφους – Η «Ιστορία Γάμου» είναι η ταινία της εβδομάδας

Πολλά γνωστά ονόματα (Ανταμ Ντράιβερ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Λόρα Ντερν, Αλαν Αλντα, Ρέι Λιότα) συγκεντρώνονται στην «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπάουμπακ που λογικά θα παίξει σε αρκετές από τις φετινές οσκαρικές κατηγορίες. Από τα υπόλοιπα 4 νέα φιλμ ξεχωρίζει η σινεφιλική εξομολόγηση της Ανιές Βαρντά στο ντοκιμαντέρ «Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά».

marriage story 0

Ιστορία Γάμου (Marriage Story) (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2019 (136)

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπακ Πρωταγωνιστούν: Ανταμ Ντράιβερ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Λόρα Ντερν, Αλαν Αλντα, Ρέι Λιότα

Ο Τσάρλι και η Νικόλ είναι ένα ζευγάρι καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη. Εκείνος είναι αυτοδημιούργητος θεατρικός σκηνοθέτης. Εκείνη είναι ηθοποιός και βασική πρωταγωνίστρια του θιάσου του. Για χάρη του Τσάρλι η Νικόλ άφησε μια αμφίβολης ποιότητας καριέρα πρωταγωνίστριας νεανικών κομεντί στο Χόλιγουντ για να αφοσιωθεί στις πειραματικές παραστάσεις του συζύγου της. Στο πρόσωπο της Νικόλ ο Τσάρλι βρήκε τη μούσα του, ενώ έχουν αποκτήσει κι ένα παιδί, τον 8χρονο πλέον Χένρι. Μετά από 10 χρόνια γάμου, οι Τσάρλι και Νικόλ αποφασίζουν να χωρίσουν.

Το 2005 ο Νόα Μπάουμπακ υπέγραψε ένα στιβαρό οικογενειακό μελόδραμα φτιαγμένο από τα πιο απλά υλικά. Το «Δεσμοί διαζυγίου» («The squid and the whale») με τους Τζεφ Ντάνιελς, Λόρα Λίνεϊ και Τζέσι Άιζενμπεργκ ήταν μια ειλικρινής ματιά πάνω στις συνέπειες ενός διαζυγίου όχι μόνο στις ζωές του ζευγαριού αλλά και στις σχέσεις με τα δύο παιδιά τους. Το θέμα της διάλυσης του γάμου παραμένει στο επίκεντρο και της νέας δημιουργίας του Μπάουμπακ. Σε σχέση με το παλιό φιλμ του (με το οποίο είχε τη μοναδική του οσκαρική υποψηφιότητα χάρη στο πρωτότυπο σενάριο) ο αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος διατηρεί την καθαρή, ανεπιτήδευτη ματιά και την ειλικρινή αντιμετώπιση ενός θέματος που όσο συνηθισμένο κι αν φαίνεται άλλο τόσο επώδυνο είναι στις βασικές παραμέτρους του. Η κάμερα του σκηνοθέτη καταγράφει στιγμές της μέχρι πρότινος καθημερινότητας του ζευγαριού, τονίζοντας – υπέροχη η εναρκτήρια σκηνή- όσα τους ένωσαν και τους έκαναν να αγαπηθούν. Χωρίς λοιπόν κάποια έντονη διαφορά ή ένα κρίσιμο γεγονός που τους οδήγησε στην οριστική (;) απόφαση του χωρισμού, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το νήμα της αντίθετης πορείας που καλούνται πλέον να πάρουν. Τα ηθικά διλήμματα, το ζήτημα της κηδεμονίας του παιδιού και οι σκληρές αλήθειες παρουσιάζονται από τα βλέμματα και των δύο. Η συναισθηματική ένταση του έργου ανεβαίνει όσο περνά η ώρα και παράλληλα μεγαλώνει το μεταξύ τους χάσμα, δείχνοντας ότι η έκρηξη είναι θέμα χρόνου. Ο Μπάουμπακ αποφεύγει να δείξει με το δάχτυλο τον καλό ή τον κακό της υπόθεσης και σχεδόν τους αθωώνει ρίχνοντας το φταίξιμο στους αδίστακτους δικηγόρους. Το αποστασιοποιημένο χρονικό της διάλυσης του ζευγαριού δίνεται με ανθρωπιά και ωριμότητα που ενισχύεται από τις τέλειες και απόλυτα ισορροπημένες ερμηνείες όχι μόνο των 2 πρωταγωνιστών αλλά και των δεύτερων ρόλων. Ειδικά η Λόρα Ντερν είναι χάρμα οφθαλμών στο ρόλο της αδίστακτης δικηγόρου.

Ψυχρά και ανάποδα II (Frozen II) (***)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2019 (103)

Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι

Με τις φωνές των: Ιντίνα Μένζελ, Κρίστεν Μπελ, Τζόναθαν Γκροφ

Η Έλσα βρίσκεται μαζί με την Άννα και την γνωστή παρέα των Κριστόφ, Όλαφ και Σβεν σε ένα επικίνδυνο ταξίδι που θα οδηγήσει στο μυστικό της καταγωγής της αλλά και στον τρόπο να σώσει για μια ακόμα φορά το βασίλειο της.

Η συνέχεια του επιτυχημένου «Frozen» που πάγωσε με τις επιδόσεις του (σχεδόν 1,27 δις δολάρια οι παγκόσμιες εισπράξεις του) τα ταμεία είναι εξίσου συναρπαστική και χορταστική. Η περιπέτεια της παγωμένης πριγκίπισσας δίνεται από την ίδια ακριβώς ομάδα της Ντίσνεϊ που οδήγησε το πρώτο φιλμ στην κατάκτηση 2 βραβείων όσκαρ.

Οι Σκιές του Μπρούκλιν (Motherless Brooklyn) (**)

Φιλμ νουάρ αμερικανικής παραγωγής 2019 (144)

Σκηνοθεσία: Εντουαρντ Νόρτον

Πρωταγωνιστούν: Εντουαρτ Νόρτον, Μπρους Γουίλις, Γουίλεμ Νταφόε, Αλεκ Μπάλντουιν

Νέα Υόρκη, 1957. Ο Λάιονελ Eσρογκ, ένας μοναχικός ιδιωτικός ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ, αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο του μέντορα και μοναδικού φίλου του, Φρανκ Μίνα.

Ο Εντουαρντ Νόρτον για δεύτερη φορά πιάνει την σκηνοθετική κάμερα (η κομεντί «Keeping the faith» με τους Μπεν Στίλερ, την Τζένα Έλφμαν και τον ίδιο στο καστ από το 2000) με όχημα το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Λέθεμ αλλά παρότι ακολουθεί ευλαβικά τους κώδικες του νουάρ η στεγνή σκηνοθεσία και το φλύαρο σενάριο δεν τον βοηθούν να δώσει μια πειστική νουάρ – και έντονα πολιτικοποιημένη- ιστορία παρά την έντεχνα σκιτσαρισμένη ατμόσφαιρα.

Φαντασία (**)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2019 (100)

Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς Πρωταγωνιστούν: Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου

Τον Οκτώβριο του 1993 μια νεαρή τραγουδίστρια με σπάνια φωνή καταφθάνει στην Αθήνα από την επαρχία για να τραγουδήσει στο μαγαζί ενός βετεράνου μπουζουξή.

Ο Αλέξης Καρδαράς («Γκίνες») κατασκευάζει ένα λαϊκό μελόδραμα παλιάς κοπής με πληθώρα παλιών αλλά και φρέσκων τραγουδιών, τοποθετώντας την πλοκή σε μια χώρα παρακμής. Η Ελλάδας των 90s, του ΠΑΣΟΚ και των μπουζουκιών είναι ένας κόσμος σε βαθιά κρίση. Το φιλμ διαθέτει μεν στρωτή αφήγηση και ενδιαφέρον (ειδικά στο πρώτο μισό) αλλά όσο περνά η ώρα ξεμένει από καλές ή έστω πειστικές ιδέες.

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά (Agnes by Varda) (***)

Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2019 (115)

Σκηνοθεσία- σενάριο: Ανιές Βαρντά Φωτογραφία: Φρανσουά Ντεκρό, Κλερ Ντουκέτ, Τζουλιά Φαμπρί, Ανιές Βαρντά

Η Ανιές Βαρντά, σκηνοθέτις, φωτογράφος, installation artist και πρωτοπόρος της nouvelle vague, μιλάει για τη ζωή και τα έργα της χρησιμοποιώντας φωτογραφίες κι αποσπάσματα από τα γυρίσματα.

Μαθήματα ζωής και κινηματογράφου στη συσκευασία 2 σε 1 με μια αφοπλιστική και απλόχερη εξομολόγηση από την Βαρντά που ξετυλίγει το νήμα της ζωής της μπροστά στο κοινό. Υπέροχες αφηγήσεις, συγκινητικές εκμυστηρεύσεις – ξεχωρίζει η δυνατή αν και σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή της κάθε φορά που αναφέρεται στον αγαπημένο της Ζακ Ντεμί- μεγαλόψυχες καταθέσεις γύρω από όσα την «οδήγησαν να κάνει αυτή τη δουλειά» για περισσότερο από μισό αιώνα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…