ΟΑ

Οδυσσέας Αλάμπρας

Από όλα έχει η γερμανική σειρά «Babylon Berlin»

Αναρχία, σεξ, ναρκωτικά, πορνεία, καταπληκτική μουσική τζαζ, προδοσίες, τροτσκιστές, κατασκοπία, τρομοκρατία, φόνοι. Από όλα έχει η γερμανική σειρά «Babylon Berlin».

βαβυλωνια

Το 1929 ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκέρεον Ρατ από την Κολωνία φτάνει στο Βερολίνο για να εντοπίσει ένα παράνομο φιλμ στο οποίο ένα πρόσωπο υψίστης πολιτικής σημασίας παίρνει μέρος σε παρτούζες υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής, με αφέντρες, σαδομαζοχισμό (ξέρετε τώρα, όμως και να μην ξέρετε δεν πειράζει) κι άλλα τέτοια κόλπα. 

Πολύ σύντομα ο εσωστρεφής ήρωας που κουβαλά τα δικά του τραύματα από την εμπειρία του Μεγάλου Πολέμου θα συνειδητοποιήσει ότι κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Βαϊμάρης κι αυτό δεν είναι η κομμουνιστική απειλή που προκαλεί πολιτική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη αλλά κάτι πιο βαθύ και ύπουλο.

Η πιο ακριβή γερμανική τηλεοπτική παραγωγή – το μπάτζετ άγγιξε τα 45 εκατομμύρια ευρώ- των τελευταίων ετών είναι ένα έργο που αξίζει πολλούς επαίνους. Κυρίως για την υποδειγματική ανάπλαση μιας εποχής και την έξοχη σκιαγράφηση μιας μεγαλούπολης που καθόρισαν σε τεράστιο βαθμό τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν με αποκορύφωμα την άνοδο του ναζισμού και τον όλεθρο που ακολούθησε. 

Η σειρά που εμπνεύστηκε ο Τιμ Τίκβερ («Τρέξε Λόλα, τρέξε»), ο Ακίμ φον Μπόρις και ο Χενκ Χάντλεγκτεν βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φόλκερ Κούτσερ και αποκαλύπτει ένα κόσμο που θαμπώνει το βλέμμα. Το μεταμοντέρνο Βερολίνο της απαράμιλλης τέχνης, του ηδονισμού και της πρωτοπορίας του θεάματος συνυπάρχει με το Βερολίνο της εξαθλίωσης, των χιλιάδων ανέργων και της στυγνής εκμετάλλευσης. 

Τα όσα παρακολουθούμε είναι σχεδόν απερίγραπτα ειδικά στο κομμάτι της παρουσίασης της γερμανικής κοινωνίας. Μπορεί στο πολιτικό σκέλος της η σειρά να μην παίρνει μεγάλο βαθμό (το κομμάτι με τους τροτσκιστές είναι κάπως γραφικό αν όχι αφελές ενώ το Βερολίνο που ήταν προπύργιο της Αριστεράς στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης με ελάχιστους ναζιστές δεν προσφέρεται και τόσο πολύ για τον παραλληλισμό με τον κίνδυνο του λαϊκισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς που ελλοχεύει σήμερα) κάτι που είναι οπωσδήποτε μειονέκτημα καθώς είναι σαφής στόχος των δημιουργών της σειράς. 

Όμως σε γενικές γραμμές το καλογυρισμένο και υπέρλαμπρο «Babylon Berlin» αξίζει την προσοχή μας, ενώ στο επίπεδο των ερμηνειών υπάρχουν άξιοι πρωταγωνιστές- καταπληκτική η νεαρή Λιβ Λίζα Φράις στο ρόλο της φτωχής Σαρλότ που θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει σε αυτή τη χαοτική Βαβυλωνία- που δίνουν αποτελεσματικά την πολυπλοκότητα ενός σύνθετου και ανήσυχου κόσμου που πειραματίζεται διαρκώς με τις αντοχές και κυρίως τα πιο ουμανιστικά ιδανικά του. 

Η σειρά προβάλλεται στο ERTflix.    

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…