Το γεγονός ότι το θέμα της χρήσης του όρου TurkAegean από την Τουρκία για λόγους τουριστικής διαφήμισης, ήταν γνωστό στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ στο ieidiseis ο Μανώλης Καλουδάς.
Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι πιάστηκε στον ύπνο, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να διατάσσει καθυστερημένα ΕΔΕ για να βρεθούν οι υπάλληλοι που δεν εντόπισαν την τουρκική κίνηση, αποκαλύπτεται ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 το θέμα της χρήσης του όρου Turkaegean ήταν γνωστό τοις πάσι.
Και αυτό αφού το ieidiseis φέρνει στην επιφάνεια βίντεο από την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπου ο ανταποκριτής του σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, είχε μεταδώσει το θέμα σε όλες του τις εκφάνσεις.
«Turkaegean είναι το νέο σύνθημα του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας. Τουρκικό Αιγαίο. Η «Ηurriyet» το έχει και θέμα. Όχι στο πρωτοσέλιδο, αλλά στις μέσα σελίδες. Γράφει «κόντρα για το Αιγαίο με την Ελλάδα». Είναι διαφημιστικό σποτάκι, το οποίο σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το σύνθημα και να φτιάξουμε τέτοια βίντεο για να δείξουμε ότι το Αιγαίο είναι και μέρος της Τουρκίας. Κάποιοι στην Τουρκία δεν θέλουν να το λένε Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κωστίδης.
Μήπως λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δεν «πιάστηκε στον ύπνο» όπως όλοι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως, αδιαφόρησε συνειδητά για το θέμα και υποκρίνεται τη σοκαρισμένη μόνο τώρα που το θέμα έλαβε διαστάσεις;
Άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να πειστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι στο επιτελείο της κυβέρνησης που είναι «χρεωμένοι» στο να παρακολουθούν τα όσα αναφέρονται στα κανάλια. Όμως, ακόμη πιο απίθανο -και επικίνδυνο- θα ήταν να μαθαίναμε ότι η Ελλάδα δεν παρακολουθεί συστηματικά τον Τύπο της Τουρκίας, τη στιγμή που η παραμικρή πληροφορία μπορεί να περιέχει κρίσιμα στοιχεία για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.