Από το «μη» έως το #MeToo

Αλλο βιασμός και σεξουαλική παρενόχληση, άλλο αυταρχισμός στη δουλειά, άλλο παρέκκλιση από κανόνες καλής συμπεριφοράς, άλλο καφρίλα. Ολα είναι κατακριτέα αλλά δεν είναι τα ίδια. 

Sexual harassment

Η εξίσωσή τους βολεύει τον βιαστή, που θα τον κάνει να φαίνεται απλώς «κακής συμπεριφοράς» σαν τον κάφρο.

Η Σοφία Μπεκατώρου τράβηξε την κουρτίνα για να φανεί η φρίκη και έδωσε τη δυνατότητα σε όποιον ή όποια δεν είναι Μπεκατώρου να καταλάβει πως υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φωνάξει και να ακουστεί αν η μία φωνή ενωθεί με τις πολλές.

Αυτό είναι επιτυχία όχι γιατί άνοιξε ο δρόμος για την τιμωρία, αλλά γιατί άνοιξε ένα δρομάκι για τη συνειδητοποίηση. Γίνεται ορατό με το λίγο φως που έπεσε πως τα σεξουαλικά εγκλήματα αναπαράγονται μέσα από τη σιωπή και τον φόβο και μένουν ατιμώρητα γιατί η κοινωνία έχει εκπαιδευτεί να βλέπει το θύμα σαν συμμέτοχο στο έγκλημα. Η σιωπή πρέπει να σπάσει, ο φόβος πρέπει να γίνει φόβος του θύτη και η κοινωνία πρέπει να επανεκπαιδευτεί. Θα είναι σχετικά εύκολο αν ξεμπερδέψουμε με τον φόβο και τη σιωπή.

Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος. Να θεωρήσουμε σήμερα την υποκριτική κινητικότητα που επιδεικνύουν τα μέσα ενημέρωσης στις καταγγελίες επιτυχία ενός κινήματος και να συμπεράνουμε πως το θέμα είναι οι πάσης φύσεως καταγγελίες και μόνο. Αν ήθελαν τα κανάλια να χτυπήσουν τη σεξουαλική βία και τις αθλιότητες, θα έστρεφαν τις κάμερες στο εσωτερικό τους, όπου θα μπορούσαν να καταγράψουν ιστορίες να φεύγουν οι κάμερες από τα τριπόδια τους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Θυμηθείτε τι έγινε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Γεωργιάδης, στενός φίλος και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε συλληφθεί παρακαλώ και όχι καταγγελθεί απλώς για συμμετοχή σε κύκλωμα εκμετάλλευσης ανηλίκων. Δεν είδαν ούτε άκουσαν τίποτε. Τι έγινε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής της Novartis παρενόχλησε σεξουαλικά 11χρονη, σύμφωνα με παλιά δημοσιεύματα; Πάλι τίποτε.

Τα μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να εμφανίζουν για λίγο ακόμη καταγγελίες μέχρι να κορεστεί η κοινή γνώμη και, κυρίως, μέχρι να μπερδευτεί ποιο είναι το πρωτεύον και ποιο η παρωνυχίδα στις καταγγελίες. Η σημερινή βουή θα δώσει τη θέση της στη σύγχυση, την οποία θα χρησιμοποιήσει ο επόμενος βιαστής σαν στρώμα βιασμού.

Το κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στη σεξουαλική βία και την κακοποίηση δεν μπορεί να είναι φωτοβολίδα. Δεν πρέπει να φιλοδοξεί να φωτίσει μια περιοχή αφήνοντας τα υπόλοιπα στο σκοτάδι.
Εδώ και μερικές μέρες έχουν ανοίξει στόματα και αυτιά, αλλά έχει ανοίξει και μια χοάνη που μέσα της πέφτει οτιδήποτε υπεύθυνο ή ανεύθυνο για να δημιουργήσει μια αίσθηση αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Οι καταγγελίες για σεξουαλική βία και παρενόχληση ξεχειλώθηκαν σε καταγγελίες για άσχημες συμπεριφορές, για εργασιακές παραβάσεις, για καφρίλες και παρεκτροπές. Μες στη διογκωμένη βουή που δημιουργείται ο παιδεραστής και ο βιαστής περνάνε κάτω από τα ραντάρ, ενώ η κοινή γνώμη χάνεται μες στην ικανοποίηση ότι παίρνει το αίμα της πίσω. Για ποιο πράγμα όμως παίρνει το αίμα της πίσω; Για τις κακές συμπεριφορές ή μήπως τις ιδιωτικές συμπεριφορές; Δεν λύνουμε αυτό σήμερα.

Δεν λύνουμε κανένα θέμα συμπεριφορών. Προσπαθούμε να φωτιστεί το σκοτάδι μες στο οποίο διαπράττονται τα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Οχι, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ωδή στη συμπεριφορολαγνεία ούτε καταγγελίες μόνο με την ευκαιρία μιας αποκάλυψης. Είναι καθημερινή μάχη και οργάνωση. Υπάρχουν δολοφόνοι όπως και βιαστές με καλή συμπεριφορά. Στην Καθολική Εκκλησία άγιοι και καλοσυνάτοι πατέρες έχουν υπογράψει τα μεγαλύτερα εγκλήματα παιδοφιλίας. Δεν είναι λοιπόν θέμα αξιολόγησης συμπεριφορών αλλά θέμα συνείδησης και συλλογικής αντιμετώπισης. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα των βολικών αχταρμάδων, μόνο και μόνο γιατί μπορούμε έτσι να συμπεριλάβουμε τον προσωπικό μας καημό ή το προσωπικό μας πρόβλημα. Είναι προσβολή για τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων να εξισώνουμε τον βιασμό με το «με στραβοκοίταξες στη δουλειά» ή με το «δεν με γουστάρεις και με πολεμάς».

Πολύ περισσότερο, δεν καλείται κανένα κίνημα ή δημοσιογραφικός αντιπρόσωπος να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι σε προβλήματα που προέκυψαν επειδή παρατήσαμε κάπου τη δική μας αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικότερο να εξασκήσουμε το δικό μας «μη» απέναντι σε όποιον μας καταπιέζει ή μας κακοποιεί απ’ το να συμμετέχουμε περιστασιακά σε ασκήσεις αγανάκτησης.

Χρειάζεται και μία άλλη μορφή συνειδητοποίησης. Να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται κατά μόνας, αλλά μέσα από συλλογικές λειτουργίες που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα σε κάθε αυθαιρεσία.

Τα κινήματα που δημιουργούνται δεν μπορούν να στηρίζονται στον φονταμενταλισμό της γενικότητας. Δεν καλούνται να υποστηρίξουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών (στα του θεάτρου πολύ φοβάμαι ότι ως έναν βαθμό ζούμε και κάτι τέτοιο), αλλά τη συνειδητή στάση και την ιεράρχηση του προβλήματος.

Σε αυτή την ιεράρχηση το εργασιακό πρόβλημα ή η προσβολή εκπροσωπούν άλλη μορφή βίας από τη σεξουαλική που ασκεί ένας θιασάρχης σε ένα παιδάκι. Για το πρώτο σε τελευταία ανάλυση υπάρχουν σωματείο και οργανωμένες δομές. Για το δεύτερο υπάρχουν ο μοναχικός εφιάλτης και η φρίκη.

Από το προσωπικό «μη» έως το κινηματικό #MeToo υπάρχει πολύς δρόμος. Ας μην τον χάσουμε εξαιτίας της γοητείας που ασκεί η εύκολη λύση του τσουβαλιάσματος όλων. Πολύ περισσότερο αν συμφωνούμε πως έχει ανοίξει ένας δρόμος.

Πηγή: Documento#221

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…