Newsroom

Newsroom

Από κάμψεις μέχρι φυλακή: Οι ποινές για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού ανά τον κόσμο

Κάμψεις, φυλακή, αναγκαστική συμμετοχή σε κηδείες, πρόστιμα, βαθιά καθίσματα και γραπτές τιμωρίες είναι μόνο μερικές από τις ποινές που επιβάλλονται παγκοσμίως απέναντι σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας

corona2 0

Στη μέση του μονοπατιού, ένας άντρας γονατίζει και απλώνει τα χέρια του στο έδαφος το οποίο είναι στρωμένο με βότσαλα. Στη συνέχεια, κάνει push-ups υπό την επίβλεψη πολλών αστυνομικών. Αθλητικά ρούχα, ο νεαρός Ινδονήσιος δεν φορά. Το αδίκημα του; Στην εποχή του κορονοϊού οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στο νησί Σουλαουέζι, παλιότερα γνωστό ως Κελέβη, και – κατά κακή του τύχη – πέρασε από σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Η παραπάνω ποινή επιβλήθηκε αμέσως – διότι στην Ινδονησία, η δημόσια ταπεινωτική γυμναστική είναι μέσο για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Αλλά στη μεγαλύτερη νησιωτική χώρα του κόσμου χρησιμοποιούνται και άλλες παραλλαγές «δημόσιας διαπόμπευσης» για τη μη τήρηση των κανόνων για τη μη μετάδοση του κορονοϊού: όπως για παράδειγμα, να ψάλλουν οι παραβάτες δημόσια τον εθνικό ύμνο, η αναγκαστική τους συμμετοχή σε κηδείες των θυμάτων Covid 19 (όπως συνέβη στην πόλη Τουμπάν της Ιάβας) και ο καθαρισμός δημόσιων χώρων από αυτούς τους απείθαρχους που φορούν γιλέκο σε χρώμα φωτεινό πορτοκαλί με την ένδειξη «παραβάτης του πρωτοκόλλου υγείας».

Όποιος πιστεύει όμως ότι αυτές οι τιμωρίες είναι οι αυστηρότερες στον κόσμο απατάται.

Στη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής, οι πολίτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μεταξύ τεσσάρων και δέκα ετών ή πρόστιμο έως 60.000 σέντι (8.800 ευρώ) εάν συλληφθούν με ακάλυπτα το στόμα και τη μύτη. Σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Το πρόστιμο των 150 ευρώ που επιβάλλεται σε περιοχές της Γερμανίας σε όσους δεν φορούν μάσκα προστασίας στις δημόσιες συγκοινωνίες, μοιάζει με αστείο.

Σε ορισμένες χώρες, το νομικό πρόβλημα μπορεί να προκύψει ακόμα και στο κατώφλι κάποιου σπιτιού: στο νησί Κο Τσανγκ της Ταϊλάνδης, ένας Ελβετός και η Ταϊλανδέζα σύζυγός του καταδικάστηκαν σε δίμηνη φυλάκιση διότι έτρωγαν τη σούπα τους μπροστά από το σπίτι τους τον Απρίλιο ξεχνώντας να κοιτάξουν το ρολόι τους. Όταν έφτασε η αστυνομία ήταν 10:20 μ.μ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία εν τω μεταξύ έχει αρθεί, ήταν έως τις 10:00 μ.μ. Οι δύο παραβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και κατέθεσαν μεν έφεση, αλλά η έκτιση της ποινής εξακολουθεί να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών τους.

Πολλά ελβετικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφερθεί στην υπόθεση. «Αυτή είναι μια αρκετά περίπλοκη στιγμή για εμάς. Ευχαριστώ όλους εσάς στην Ελβετία, με αυτή την θετική αύρα που εκπέμπετε θα βρούμε σίγουρα μια λύση» έγραψε στο Facebook ο Ελβετός, ο οποίος ζει στην Ταϊλάνδη επί δέκα χρόνια. Όταν ρωτήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 42χρονος είπε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση από το Εφετείο, μπορεί να απαιτηθεί ακόμα αρκετός χρόνος».

Στη Μαλαισία, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για πέντε μήνες. Ο άντρας αυτός έπρεπε να είχε παραμείνει σε απομόνωση διότι ήταν θετικός στον κορονοϊό, αλλά άνοιξε το εστιατόριό του. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλά χωριά στις πολιτείες Κένταχ και Πέρλις έπρεπε να τεθούν σε αυστηρή καραντίνα», δήλωσε ο θυμωμένος υπουργός Eθνικής Aσφάλειας Ισμαήλ Σάμπρι Γιάακομπ. Τουλάχιστον 40 κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε σχέση με την παραβίαση αυτής της καραντίνας.

Φυλάκιση επιβλήθηκε και σε έναν 40χρονο στη Σιγκαπούρη, η οποία είναι γνωστή για τις δρακόντειες ποινές της. Το αδίκημα του; Ο οδηγός ταξί έγραψε σε μια ομάδα του Facebook τον Απρίλιο ότι, λόγω του lockdown, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα άνοιγαν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα. Παρόλο που διέγραψε την ανάρτηση έπειτα από 15 λεπτά, είχε προκαλέσει πανικό στην αγορά, σύμφωνα με το δικαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθούν τέσσερις μήνες φυλάκισης για διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Στην Ινδία, η αστυνομία, στην αρχή της πανδημίας, χτυπούσε με ραβδιά όσους περαστικούς, μικροπωλητές και οδηγούς χειραμαξών δεν φορούσαν μάσκα. Άλλοι παραβάτες των κανόνων έπρεπε να κάνουν βαθιά καθίσματα ή εκφοβίζονταν από τους ελεγκτές τήρησης των κανόνων που φορούσαν κράνη με το σχήμα του κορονοϊού. Τουρίστες, οι οποίοι συνελήφθησαν να κάνουν βόλτα πέραν του επιβληθέντος ωραρίου, κλήθηκαν να γράψουν 500 φορές: «Δεν τήρησα την απαγόρευση της κυκλοφορίας και λυπάμαι πολύ».

Αν και οι αρχές στην Ευρώπη δεν επιβάλλουν περίεργες τιμωρίες ή δημόσιες διαπομπεύσεις, οι φωνές για αυστηρότερα μέτρα γίνονται πιο δυνατές. Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα τα πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων: Όποιος παραβιάζει επανειλημμένα την υποχρέωση να φοράει μάσκα μέσα σε καταστήματα ή άλλους χώρους πρέπει τώρα να πληρώνει έως και 3.200 λίρες (περίπου 3.500 ευρώ) – διπλάσιο ποσό δηλαδή σε σχέση με πριν. Οι διοργανωτές παρανόμων πάρτι πρέπει να υπολογίζουν πρόστιμα έως και 11.000 ευρώ.

Στην Αυστρία προβλέπεται ήδη φυλάκιση έως και τριών ετών για μετάδοση ασθένειας από αμελή συμπεριφορά. Έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 800 ευρώ επιβλήθηκε σε μια 49χρονη θετική στον κορονοϊό από την πόλη Κλάγκενφουρτ επειδή βγήκε από το σπίτι της. Η γυναίκα απολογήθηκε ότι έπρεπε να στείλει χρήματα στην άρρωστη εγγονή της στη Βοσνία. Μια Γερμανίδα που ζει στο Τιρόλο έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 10.800 ευρώ επειδή πήγε για ψώνια και πήρε ταξί παρά το γεγονός ότι είναι θετική. Οι εισαγγελείς προτείνουν μάλιστα να της επιβληθεί και ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον με αναστολή.

Μόνο στην περίπτωση των Ιαπώνων, που είναι γνωστοί για την αυτοσυγκράτηση και την ευγένεια τους, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι σχεδόν αντίστροφη. Φορούν μάσκα χωρίς καμία απειλή για τιμωρία και οι κανόνες της απόστασης τηρούνται επίσης αγόγγυστα. Παράπονα διατυπώθηκαν μόνον όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού – παρά τον αυξανόμενο και πάλι αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 80% των Ιαπώνων θεωρεί πρόωρη την εκστρατεία αυτή. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους από το Σαπόρο έως την Οκινάουα θα επιθυμούσαν μάλιστα ακόμη και να κηρυχθεί ξανά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…