Από ελληνικό ταχυδρομείο εστάλη ο φάκελος με τα εκρηκτικά στο ΔΝΤ

Η πιθανότητα να συνδέεται ο φάκελος που εστάλη σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και ο οποίος εξερράγη στα χέρια μιας υπαλλήλου η οποία τραυματίστηκε, με το πακέτο - βόμβα που εντοπίστηκε χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το οποίο είχε σταλεί από την Ελλάδα εξετάζεται από τις γαλλικές Αρχές.

58cacc531dc52422658b4632

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του BFM TV, ο φάκελος φέρει ελληνικό

γραμματόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι εστάλη από ελληνικό ταχυδρομείο. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ότι, όπως ενημερώθηκε από τις γαλλικές Αρχές, το πακέτο είχε ως αποστολέα τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. O εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Κωσταντίνο Τσουβάλα στις 8.00 το πρωί και στη συνέχεια με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.


Σε συνεχή επικοινωνία γαλλικές και ελληνικές Αρχές

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με το πρακτορείο Reuters στόχος της σημερινής επίθεσης ήταν ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Τζέφρι Φρανκς. Ο Φρανκς εδώ και 24 χρόνια εργάζεται για τον οργανισμό και τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε την διεύθυνση του Ευρωπαϊκού γραφείου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός «εξερράγη στο πρόσωπο ενός υπαλλήλου του γραφείου του προσωπικού του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και τα χέρια», δήλωσε πηγή της αστυνομίας. Εμπειρογνώμονες απέκλεισαν αμέσως την περιοχή, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού όπου και βρίσκονται τα γραφεία του ΔΝΤ.

Γαλλικές και ελληνικές Αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία μετά την επίθεση. Οι γαλλικές Αρχές ζήτησαν άλλωστε τη βοήθεια των ελληνικών για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό με την ίδια συνδεσμολογία όπως αυτός που εστάλη την Τετάρτη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με δήθεν αποστολέα τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί έστειλαν στην Αθήνα φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης αλλά και από ότι έχει μείνει από τον φάκελο προκειμένου να μελετηθούν από τους έλληνες συναδέλφους τους. Την ίδια ώρα, η αντιτρομοκρατική στην Αθήνα ελέγχει κάθε κατάστημα των ΕΛΤΑ για να διαπιστώσει εάν έχει γίνει αποστολή και άλλων δεμάτων με ύποπτο περιεχόμενο.  

Τι αναφέρουν τα ΕΛΤΑ

Εν τω μεταξύ και στον απόηχο του χθεσινού περιστατικού με το πακέτο – βόμβα που βρέθηκε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν νωρίτερα ανακοίνωση μέσω της οποίας διευκρινίζουν ότι διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων. 

Όπως επισημαίνουν, ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρία, από πιστοποιημένο προσωπικό της, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη.

Τα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ακόμη ότι συνεργάζονται με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο, ενώ τονίζουν ότι μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με την εταιρία με την οποία συνεργάζονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, διαθέτουν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, σε όλες τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό. 

Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-RAY ελέγχου αεροπορικού φορτίου, και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια.

Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι Γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο ‘’Ελ. Βενιζέλος’’.

Ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρία, από πιστοποιημένο προσωπικό της, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη.

Έπειτα από απόφαση των Ελληνικών Ταχυδρομείων διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς της εταιρίας η οποία έχει αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, τον έλεγχο για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό.

Παράλληλα συνεργάζονται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Τονίζουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση καθώς και τους κανονισμούς ασφαλείας διακίνησης ταχυδρομικών αεροπορικών αντικειμένων. Οφείλουμε ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά ταχυδρομεία στον κόσμο.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…