Από δημοφιλής μονάρχης, αυτοεξόριστος, αμαυρωμένος από σκάνδαλα

Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ισπανία, έξι χρόνια μετά την παραίτησή του από τον θρόνο εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων, ήταν ένας δημοφιλής μονάρχης κατά το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του, ο οποίος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

carlos

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938 από τον δελφίνο του ισπανικού θρόνου Χουάν και τη Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων και της Ορλεάνης. Από πολύ μικρή ηλικία μπλέχτηκε σε ένα παιχνίδι εξουσίας, καθώς ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο διακήρυττε τη στήριξη το προς τη μοναρχία, αλλά στην ουσία αρχηγός του κράτους ήταν ο ίδιος. Ο Φράνκο χώρισε τον Χουάν Κάρλος από τους γονείς το όταν το αγόρι ήταν μόλις 10 ετών και μερικά χρόνια αργότερα τον όρισε διάδοχό του. Στέφθηκε βασιλιάς δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα, το 1975.

Η δημοκρατική στροφή

Προς μεγάλη απογοήτευση του παλαιού καθεστώτος, που ήλπιζε ότι ο Χουάν Κάρλος θα συνέχιζε την κληρονομιά του Φράνκο, ο βασιλιάς εφάρμοσε πολύ γρήγορα μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 1977. Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο Χουάν Κάρλος με τηλεοπτικό διάγγελμά του στήριξε την κυβέρνηση της νεαρής τότε ισπανικής δημοκρατίας. Η στήριξή του αυτή ήταν αποφασιστικής σημασίας καθώς απέτρεψε την επιστροφή στη δικτατορία.

Το 1962 ο Χουάν Κάρλος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα (μετέπειτα βασίλισσα) Σοφία, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιο και δύο κόρες.

Τα σκάνδαλα

Ο Χουάν Κάρλος είχε τη φήμη γυναικοκατακτητή, στα νιάτα του ήταν άριστος ιστιοπλόος και σκιέρ, ενώ λάτρευε και το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Το 2012, στο αποκορύφωμα της ύφεσης και τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί έμειναν άνεργοι, εν μέσω περικοπών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είχε πάει να κάνει σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα. Αργότερα, ζήτησε συγγνώμη για αυτό το ταξίδι.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς άγγιξαν τη βασιλική οικογένεια όταν η κόρη του, η Ινφάντα Κριστίνα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή το 2014. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που προσήχθη σε δίκη. Αργότερα αθωώθηκε, όμως ο σύζυγός της κρίθηκε ένοχος.

Η παραίτηση

Το 2014 παραιτήθηκε από τον θρόνο, υπέρ του γιού του, του πρίγκιπα Φελίπε ενώ πέρσι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Τον Αύγουστο του 2019 υποβλήθηκε σε επιτυχημένη εγχείριση καρδιάς στη Μαδρίτη.

Τον Ιούνιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος στη σύμβαση, ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ, που είχε παραχωρήσει το 2011 η Σαουδική Αραβία σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μέκκας-Μεδίνας. Η υπόθεση αυτή ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν δημοσιεύτηκαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της πρώην ερωμένης του τέως βασιλιά, της αριστοκράτισσας και επιχειρηματία Κορίνα Τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν, η οποία υποστήριζε ότι ο Χουάν Κάρλος πήρε προμήθεια για τη σύμβαση αυτή. Η ελβετική εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε το 2008 100 εκατομμύρια δολάρια από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό ενός παναμέζικου ιδρύματος, στην Ελβετία. Τον ίδιο μήνα, η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε ότι ο Φελίπε μετέχει σε αυτό το ίδρυμα.

Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του και κατάργησε το ετήσιο βασιλικό επίδομα που λάμβανε ο πατέρας του.

«Ανάξια για πρώην αρχηγό κράτους»

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε την απόφαση του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος να φύγει από τη χώρα, εν μέσω της έρευνας σε βάρος του για διαφθορά «ανάξια για πρώην αρχηγό του κράτους», τονίζοντας ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την ισπανική μοναρχία.

«Η φυγή στο εξωτερικό του Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων είναι μια πράξη ανάξια για πρώην αρχηγό κράτους και αφήνει έκθετη τη μοναρχία», έγραψε στο Facebook ο Ιγκλέσιας.

Ο Χουάν Κάρλος θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις για τυχόν αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε στην Ισπανία, πρόσθεσε ο Ιγκλέσιας τονίζοντας ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει συμπεριφορές που υπονομεύουν τη μοναρχία.
 

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»