Από το Chamonix στην «αγνώριστη» Ελλάδα

Οι μεγαλοστομίες αυταρέσκειας του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μαθήματα (που πρέπει να πάρει) από τους «εθνάρχες» Ελευθέριο Βενιζέλο και Κωνσταντίνο Καραμανλή

fs chamonix

Είτε είναι μέρος της επικοινωνιακής του πολιτικής είτε διακατέχεται από υπερβολική αυταρέσκεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν χάνει την ευκαιρία για μεγαλόστομες δηλώσεις.

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» παρέπεμψε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι θα κάνει την Ελλάδα «αγνώριστον» σε σχέση με το ταπεινό παρελθόν της, υπονοώντας ότι και ο ίδιος (ο Κυριάκος) είναι ικανός και έτοιμος να πράξει σήμερα κάτι αντίστοιχο… Μάλιστα, για να ενισχύσει την άποψή του, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη συγγένειά του με τον ηγέτη των Φιλελευθέρων, ο οποίος αν και πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας τότε, έκανε πριν από έναν αιώνα την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. 

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη η επιτυχία του Ελ. Βενιζέλου μπορεί να επιτευχθεί και σήμερα, αν η μικρή μας χώρα –όπως και τότε- έχει καλές διεθνείς σχέσεις και εσωτερική ανάπτυξη.

Ο σημερινός πρωθυπουργός παραβλέπει – ας ελπίσουμε όχι από επιπόλαιη έπαρση – ότι το χρονικό διάστημα που αναφέρεται ήταν εποχή πολέμων και ότι η μικρή Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν μεγάλωσε μόνο από τις καλές διεθνείς σχέσεις και την εσωτερική ανάπτυξη. Στο υπό ανασυγκρότηση τότε διεθνές θέατρο των εξελίξεων η μικρή Ελλάδα έχυσε πολύ αίμα και εκτός από νίκες είχε και οδυνηρές ήττες.

Οι μεγαλοστομίες του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι μάλλον οικογενειακό γνώρισμα καθώς και οι δηλώσεις του πατέρα του χαρακτηρίζονταν από εμφανή αυταρέσκεια. Όσοι έζησαν τις μέρες της πρωθυπουργίας του, θα θυμούνται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε αυτάρεσκα, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων πενήντα χρόνων»Η ιστορία όμως δεν τον δικαίωσε καθώς δεν πρόλαβε να βγάλει ούτε την τετραετία… 

Γενικά, είναι φρόνιμο ένας πολιτικός να μην κάνει μεγαλόστομες δηλώσεις και εξαγγελίες μεγάλου βεληνεκούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και να γίνει στόχος του λαϊκού χλευασμού. Είναι προτιμότερο να κρατάει και να εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του μετά την υλοποίηση κάποιων υψηλών στόχων παρά να αυτοπροβάλλεται εκ των προτέρων και να επιδεικνύει συμπτώματα αυτοθαυμασμού και αυταρέσκειας. Όπως θα διαπίστωσε μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρκούσε η απόφαση μιας αθλητικής επιτροπής (ΕΕΑ) για να κάνει άνω-κάτω την κυβέρνησή του που έγινε κλοτσοσκούφι μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να αφήνει τους άλλους να μιλάνε γι’ αυτόν και τα έργα του και όχι να επιδίδεται σε μεγαλοστομίες και να επιδιώκει την πρωθύστερη αναγνώριση. Ο λαός δεν χρειάζεται καθοδήγηση για να χειροκροτήσει. Νοιώθει και ξέρει να αναγνωρίζει, ενώ είναι έτοιμος να βάλει στη θέση του τον καθένα με το φοβερό του χιούμορ.

Ακόμη και ο «εθνάρχης» της Συντηρητικής Παράταξης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που κυβέρνησε πολλά χρόνια και αναμόρφωσε τη χώρα όπως καυχώνται οι οπαδοί του, δεν ξέφυγε από το καυστικό χιούμορ του λαού. Οι παλιοί θυμούνται αλλά και οι νεώτεροι θα έχουν ακούσει την περίφημη φράση «θα κάνω την Ελλάδα Chamonix» με σεραίϊκη προφορά που του απέδιδαν για να τον χλευάσουν… Ελπίζουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μη συνεχίσει να αυτοπροβάλλεται πριν από τα έργα της κυβέρνησής του, ενώ ευχόμαστε να διαθέτει τουλάχιστον κάποια αποθέματα χιούμορ γιατί θα του χρειαστούν όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τον λαϊκό χλευασμό. Πάντως, ο επιφανής συγγενής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μπορεί να αναδείχθηκε σημαντικός ηγέτης της εποχής του, αλλά με το χιούμορ λέγεται ότι δεν είχε καλή σχέση ούτε ιδιαίτερες επιδόσεις. 

ΣΗΜ.: Το Σαμονί-Μον Μπλαν (Chamonix-Mont-Blanc), περισσότερο γνωστό ως Σαμονί, βρίσκεται στην Ανω Σαβοΐα στην περιοχή Ρον-Αλπ, στη νοτιοανατολική Γαλλία.. Είναι ένα από τα παλαιότερα, διάσημα και πιο δημοφιλή θέρετρα σκι στο Λευκό Όρος με θέα τις Άλπεις, ενώ εκεί τελέστηκαν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί