Από αύριο επιβάλει τις νέες κυρώσεις η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας-Έρχονται αντίποινα στις αεροπορικές εταιρείες

Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή…

eu

Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποφασίστηκε τελικά πως θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, θα δώσει περαιτέρω εξηγήσεις με μια ανακοίνωση που αναμένεται εντός της ημέρας.

Οι ενισχυμένες οικονομικές κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις σχέσεις των κρατών της ΕΕ με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom. Ενώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μπορούν να τροποποιηθούν εφόσον η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία βελτιωθεί.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων και έπειτα από την απόφαση της ΕΕ πιθανολογείται πως θα προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση άμεσα. Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία προειδοποιεί πως θα απαντήσει με αντίμετρα στον ενεργειακό τομέα, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της, ενώ ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κάνει λόγο για κατασκευασμένη κρίση στην ανατολική Ουκρανία από τους δυτικούς εταίρους σε μία προσπάθεια να επανέλθει στη ζωή η στρατιωτική συμμαχία του NATO.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υποσχέθηκε μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, τονίζοντας πως θα διασφαλίσει «ειδικό καθεστώς» σε αυτές, όπου κυριαρχούν φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ωστόσο, επισήμανε πως κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι η χώρα θα διασπαστεί. Αντιθέτως τόνισε πως θα παραμείνει ενωμένη και συμπλήρωσε ότι η εκεχειρία με τους αντάρτες στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ είναι δύσκολο να διατηρηθεί, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι προκαλούν με τις ενέργειές τους.