Newsroom

Newsroom

Απλήρωτοι και χωρίς επίδομα ανεργίας στη "FOKAS"

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «FOKAS» δεν το βάζουν κάτω και  το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο…

fokas

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «FOKAS» δεν το βάζουν κάτω και  το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Οπως είπαν, είναι απλήρωτοι επί ένα οκτάμηνο και χωρίς τη δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας, αφού, παρ’ ότι τα καταστήματα έκλεισαν, οι ίδιοι δεν έχουν απολυθεί. Επίσης, διεκδικούν έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία,αντιπροσωπεία των εργαζομένων επιχείρησε να συναντηθεί με τον υπουργό Θ. Καράογλου, προκειμένου να του ζητήσει «να ασκήσει πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου. Ωστόσο, ο υπουργός απουσίαζε την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας, οπότε αυτή θα επαναληφθεί το πρωί της Δευτέρας.

Οσο για τον αν υπάρχει κάποια πρόταση των εργαζομένων, ως προς το από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τα κονδύλια, συνολικού ύψους 493.000 ευρώ, τόσο η κ. Καλαντίδου όσο και η εργαζόμενη Σταυρούλα Σόντζου πρότειναν τα τρέχοντα προγράμματα επιδοτούμενης πεντάμηνης εργασίας.

Μάλιστα, η κ. Καλαντίδου επεσήμανε ότι τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας δεν δείχνουν να αποδίδουν σε επίπεδο τόνωσης της απασχόλησης, έτσι θα ήταν προτιμότερο τα κονδύλια να διατεθούν απευθείας στους εργαζομένους, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον ακόμη και να επιβιώσουν. Και πρόσθεσε:

Ανοιχτή η επιχείρηση

«Τα καταστήματα του Φωκά έχουν κλείσει, αλλά η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή. Ετσι, οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, καθ’ ότι τυπικά δεν έχουν απολυθεί. Το δε επίδομα επίσχεσης των 360 ευρώ, που ελάμβαναν κάποιοι από αυτούς, έχει ήδη διακοπεί για ορισμένους (περίπου 70-80 άτομα), ενώ για άλλους κόβεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Θα εξακολουθήσουν να το λαμβάνουν μόνον όσοι ξεκίνησαν να το λαμβάνουν τώρα, οι οποίοι όμως είναι απλήρωτοι από τον Απρίλιο. Πολλοί αδυνατούν ακόμη και στα δικαστήρια να προσφύγουν, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν και οι δίκες στοιχίζουν ακριβά».

Οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο τόνισαν ότι βρίσκονται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενη ανέφερε: «Με βλέπετε τι φοράω τώρα; Ετσι ακριβώς είμαι ντυμένη και μέσα στο σπίτι μου: με κασκόλ και παλτό, γιατί θέρμανση δεν υπάρχει».

Σημειώνεται ότι τόσο το υπουργείο Εργασίας (διά στόματος του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου) όσο και ο ΟΑΕΔ έχουν κατ’ αρχήν κρίνει εύλογο το αίτημα χορήγησης της εφάπαξ ενίσχυσης των 1.000 ευρώ στους 493 εργαζομένους. Ωστόσο, το όλο θέμα δεν έχει προχωρήσει, καθώς, όπως διεμήνυσε ο ΟΑΕΔ στο υπουργείο, δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια.

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

μονη

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

Ένα έγγραφο του Αστυνομικού Σταθμού Καρυών που εστάλη την περασμένη Τρίτη προς την Ιερά Επιστασία…