Απλήρωτη εργασία, απειλές και ρατσισμός σε όμιλο γυμναστηρίων

Σοβαρές καταγγελίες εργοδοτικής αυθαιρεσίας κατά της διοίκησης των Yava Fitness Centers έρχονται στο φως από εργαζόμενους στα ανά τόπους καταστήματα της γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων. Συλλογικές παρεμβάσεις υποστήριξης των αντίστοιχων αιτημάτων σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.  

Μια ακόμα ιστορία παρακράτησης δεδουλευμένων, απειλών και «έξυπνων» αντιεργατικών τακτικών φαίνεται να κρύβεται, «πίσω από τις δελεαστικές προσφορές και τις καλογυαλισμένες βιτρίνες». Η απλήρωτη εργασία, οι απειλές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές αποτελούν κανονικότητα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα καταγγέλλεται σκόπιμη και βάση σχεδίου παρακώλυση από τους υπεύθυνους, με οποιονδήποτε τρόπο, της επαφής με τους εργοδότες ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. «Συχνότατο φαινόμενο», χαρακτηρίζεται επίσης η εκβιαστική απειλή με την απαγόρευση εργασίας σε οποιοδήποτε γυμναστήριο του ομίλου Yava, σε περίπτωση που κάποιος/α εργαζόμενος/η αποφασίσει να κινηθεί νομικά για οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία. Στη λίστα προστίθεται και η τακτική της μόνιμης καθυστέρησης των πληρωμών για μερικούς μήνες, ώστε σε περίπτωση παραίτησης ή απόλυσης, η εταιρεία να ποντάρει στον οικονομικό στραγγαλισμό και την ανασφάλεια όσων αποχωρούν. «Στην κανονικότητα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», όπως καταγγέλλει το κείμενο της πρόσφατης παρέμβασης (βλ. παρακάτω) προστίθεται και η συνεργασία με ΙΕΚ για «πρακτική εργασία», όπου ουσιαστικά οι ασκούμενοι/ες δουλεύουν υποχρεωτικά τσάμπα ως αναλώσιμοι για την απόκτηση μιας πιστοποίησης.

  Αναλυτικά το κείμενο που ακολούθησε της πρόσφατης παρέμβασης, η οποία απέβη νικηφόρα για τον εργαζόμενο, όπου συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Ροσινάντε, η οποία και μεταφέρει τα όσα συνέβησαν:    
 
«Ο όμιλος γυμναστηρίων Yava Fitness Centers διεκδικεί σταθερά τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Πίσω από τις δελεαστικές προσφορές και τις καλογυαλισμένες βιτρίνες, η απλήρωτη εργασία, οι απειλές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές αποτελούν κανονικότητα.
Συγκεκριμένα την Τρίτη 1/9 πρώην εργαζόμενος προσπάθησε να προσεγγίσει τον εργοδότη του για να ενημερώσει για την εκκρεμότητα καταβολής των δεδουλευμένων του. Η πάγια τακτική του ομίλου είναι να παρακωλύεται από τους υπεύθυνους με οποιονδήποτε τρόπο η επαφή με τους εργοδότες. Ο/η εργαζόμενος/εργαζομενη δεν μπορεί να προσεγγίσει τους εργοδότες σε περίπτωση εργατικής διαφοράς και διεκδίκησης. Πράγματι, δεν υπήρχε κανένας τρόπος επικοινωνίας μαζί του και ο πρώην εργαζόμενος προσέγγισε το σώμα επιθεώρησης εργασίας, για να αυξήσει την πίεση. Δίχως καμία ένδειξη αξιοπρέπειας, ο εργοδότης δεν έχει μπει καν στη διαδικασία να εμφανιστεί και να επικοινωνήσει με τον πρώην εργαζόμενο, θεωρώντας κανόνα τη μη καταβολή των δεδουλευμένων του. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια άσκησης πίεσης για άμεση επικοινωνία με τον εργοδότη, ο πρώην εργαζομενος δέχτηκε απειλές από εργαζόμενο πιστό στην γραμμή της εργοδοσίας, όταν ενημέρωσε πως θα κινηθεί με όλα τα μέσα μέχρι ο αγώνας του να δικαιωθεί.

Το πλαίσιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει χτίσει ο όμιλος Yava αποτελεί ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο. Συχνότατο φαινόμενο, είναι η εκβιαστική απειλή με την απαγόρευση εργασίας σε οποιοδήποτε γυμναστήριο του ομίλου Yava, σε περίπτωση που κάποιος/α εργαζόμενος/η αποφασίσει να κινηθεί νομικά για οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία. Κλασική περίπτωση επίσης είναι η απόλυση ατόμων που απασχολούνται ως καθαριστές/στριες να λαμβάνουν ρατσιστικά σχόλια σε περίπτωση διεκδίκησης δεδουλευμένων («Αυτά να τα κάνεις στην χώρα σου»). Μάλιστα κάποια γυμναστήρια του ομίλου φιλτράρουν ακόμα και τους πελάτες που θα αποδεχτούν ώστε να μην αλλοιωθεί ο χώρος από μετανάστες, χάνοντας την ελληνική καθαρότητα.

Στρατηγικά καθορισμένη τακτική του ομίλου είναι να καθυστερεί πάντα τις πληρωμές μερικούς μήνες, ώστε σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης ή απόλυσης εργαζομένου/ης, να εκμεταλλευτεί εύκολα την δυσχερή θέση του/της «παρακρατώντας» τους τελευταίους μισθούς και ποντάροντας στην ανασφάλεια της αδυναμίας διεκδίκησης.

Στην κανονικότητα εργοδοτικής αυθαιρεσίας προστίθεται και η συνεργασία με ΙΕΚ για «πρακτική εργασία», όπου ουσιαστικά οι ασκούμενοι/ες δουλεύουν υποχρεωτικά τσάμπα ως αναλώσιμοι για την απόκτηση μιας πιστοποίησης. Φυσικά από όλο το «σύμπλεγμα» αυθαιρεσίας δεν λείπουν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με τραγικές χρηματικές αποδοχές και η εδραίωση του εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων μέσω των πωλήσεων πακέτων για αστεία bonus. 

Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην δυστοπία που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Yava καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»