Απλές συστάσεις στα κόμματα που δεν τήρησαν το νόμο για τα οικονομικά τους

Να μην επιβάλλει κυρώσεις σε όσα κόμματα παραβίασαν το νόμο αποφάσισε η Επιτροπή Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες) της Βουλής κατά τον οικονομικό έλεγχο των λογιστικών βιβλίων όλων των κομμάτων για το έτος 2015.

NewsRoom 30/01/2018 | 15:27

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ο οικονομικός έλεγχος εντόπισε τρεις διαφορετικές παραβάσεις χωρίς να διευκρινίζεται ποια κόμματα αφορούν, με εξαίρεση την περίπτωση του ΚΚΕ για τα κουπόνια.

Η πρώτη παράβαση αφορά τα κόμματα που δεν διακίνησαν το σύνολο του αποθεματικού τους από τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως ορίζει ο νόμους. Η δεύτερη έχει να κάνει με ποσά που δεν κατευθύνθηκαν ως έπρεπε για ερευνητικούς σκοπούς, με την τρίτη να σχετίζεται αποκλειστικά με το ΚΚΕ, το οποίο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου δεν θεώρησε ως όφειλε βάσει νόμου τα κουπόνια που εξέδωσε για την χρηματοδότησή του.

Αναλυτικά οι παραβάσεις:

1) Σε πολλά κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθ. 5 αρ. 1 Ν. 3023/2002.

2) Σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης, που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς [άρθ. 1παρ. 1 περ (β΄), υποπερ. (βγ΄) Ν. 3023/2002], δεν δαπανήθηκαν εξ’ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων, κατά παρέκκλιση του αρθ.1 παρ. 5 του ανωτέρω νόμου.

3) Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του, κατά παρέκκλιση της διατάξεως του άρθ. 7 παρ. 4 του ανωτέρω νόμου.

Πάρα ταύτα, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες αποφάσισε να μην επιβάλει διοικητικές κυρώσεις λόγω κυρίως του μικρού χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τις τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου που άπτεται επί των οικονομικών των κομμάτων. Έτσι, αρκέστηκε σε απλές συστάσεις στα κόμματα που δεν τήρησαν το νόμο, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση εντοπισμού νέων παρεκκλίσεων. 

Η έκθεση της Επιτροπής:

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.