Newsroom

Newsroom

Aπίστευτη ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ στον ΟΑΣΘ

Η Διεύθυνση Πρόνοιας, στην οποία απευθύνονται, δεν τους χορηγεί πάσο παρά την επιβεβαιωμένη αναπηρία τους και ο ΟΑΣΘ δεν αναγνωρίζει…

oasth 0

Η Διεύθυνση Πρόνοιας, στην οποία απευθύνονται, δεν τους χορηγεί πάσο παρά την επιβεβαιωμένη αναπηρία τους και ο ΟΑΣΘ δεν αναγνωρίζει τα παλαιά δελτία.
Ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν βρεθεί ΑμεΑ είναι η περίπτωση του κ. Αγάπιου Κ., η σύζυγος του οποίου είναι τυφλή, με αναπηρία 95% και ο ίδιος έχει δελτίο συνοδού. “Δεν είδαμε καμία ανακοίνωση ότι έπρεπε να ανανεώσουμε τα δελτία μας. Στις 17 Ιανουαρίου μετακινηθήκαμε με τη γυναίκα μου με αστικό λεωφορείο. Μπήκε ελεγκτής, είδε τα πάσο και μας έβαλε πρόστιμο 48 ευρώ, δηλαδή σύνολο 96 ευρώ, με την αιτιολογία ότι το δελτίο δεν ισχύει. Ούτε με προειδοποίησε ούτε δέχθηκε να κόψουμε έστω απλό εισιτήριο”, περιγράφει ο κ. Αγάπιος και συνεχίζει ότι “την επόμενη ημέρα πήγα στην Πρόνοια, προκειμένου να ανανεώσω τα δελτία και μου είπαν ότι από τις 31 Δεκεμβρίου σταμάτησαν να εκδίδουν δελτία αναπήρων. Σήμερα, στα γεράματά μου βγαίνω εκτεθειμένος ότι χρωστάω, ότι είμαι λαθρεπιβάτης στον ΟΑΣΘ. Η γυναίκα μου με 95% αναπηρία δεν μπορεί να έχει δελτίο. Ξαναπήγα στον ΟΑΣΘ και μου είπαν ότι εάν δεν πληρώσω το πρόστιμο σε είκοσι ημέρες, θα διπλασιαστεί. Πήγα και στο ΚΕΠ. Δεν έγινε σωστή ενημέρωση και έχει έλθει πολύς κόσμος σε αυτή τη θέση”.

“ΟΣΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ, ΠΗΡΑΝ”
“Τα δελτία μας είχαν εκδοθεί το 2012 και έδιναν παρατάσεις με ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΘ. Τελευταία έγραφαν οι φωτεινοί πίνακες του ΟΑΣΘ ότι τα πάσο ισχύουν μέχρι τέλος του 2013”, περιγράφει ο κ. Σάββας Παντελιάδης “και δεν υπήρξε ανακοίνωση να πάμε να τα ανανεώσουμε. Εκδώσανε δελτία του 2013 για έναν μήνα και όσοι πρόλαβαν, πήραν. Εμάς μας λένε ότι πέρασε η προθεσμία και δεν μας δίνουν δελτία”. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που κάνει τη διανομή δελτίων απαντά ότι η προθεσμία για την ανανέωση των πάσο έληξε και αναμένει νέα εγκύκλιο από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Η Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου ανέφερε στη “Μ” ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες απόφαση του υφυπουργού Εργασίας για την έκδοση νέων δελτίων. Ο ΟΑΣΘ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο.

Ο ΟΑΣΘ
Ο ΟΑΣΘ στις 29 Νοεμβρίου 2013 εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι παρατείνεται η ισχύς των δελτίων – κουπονιών ελεύθερης μετακίνησης των Ατόμων με Αναπηρία έως 31/12/2013. “Επισημαίνεται ότι είναι η τελευταία παράταση που δίνεται, μετά τη λήξη της οποίας δεν θα γίνονται δεκτά τα κουπόνια του Β’ εξαμήνου 2012”, ανέφερε η ανακοίνωση και πράγματι από το τέλος του έτους δεν δέχεται τα δελτία του 2012. Στις 30/12/2013 με νέα ανακοίνωση ο ΟΑΣΘ ενημέρωνε ότι η ισχύς των δελτίων ΑμεΑ του Β’ εξαμήνου 2013 παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014 και υπενθύμιζε ότι η ισχύς των δελτίων Β’ εξαμήνου 2012 έληγε. Μεγάλος αριθμός αναπήρων, ωστόσο, δεν έλαβε γνώση των ανακοινώσεων και σήμερα είναι σε δύσκολη θέση. Αναμένουν το συντομότερο την απόφαση του υφυπουργού, για να πάψει η ταλαιπωρία τους.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

Σπίρτζης Τσίπρας

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

«Απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του προέδρου μας στις ευρωεκλογές»