Newsroom

Newsroom

Aπίστευτη ανακοίνωση του Προαστιακού: Από 19 Φεβρουαρίου δεν δέχονται καροτσάκια ΑμεΑ και ποδήλατα

«Γολγοθάς» παραμένουν οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα

προαστιακοσ

Σάλο προκάλεσε ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία τοιχοκολλήθηκε σε σταθμούς, με την οποία ενημέρωνε ότι για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας δεν θα ήταν δυνατή η μετακίνηση ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια και ποδηλάτων μέχρι νεοτέρας.

Στην ανακοίνωση, όπως δείχνει και η φωτογραφία της από σταθμό του Προαστιακού, αναφέρεται ότι «οι αμαξοστοιχίες προαστιακού από 19/2/2024 και μέχρι ανακοίνωσης της αλλαγής τους, δε δέχονται ποδήλατα και καροτσάκια ΑΜΕΑ. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση το γραφείο έκδοσης εισιτηρίων είναι στη διάθεσή σας».

429c8838 6aa9 4a4f b5ac 22f5408e6b6e

Η ανακοίνωση αυτή δεν έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ούτε στους λογαριασμούς της σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα αναρτημένα χαρτιά ενημερώνουν πως «οι αμαξοστοιχίες προαστιακού από τις 19/2 και μέχρι την ανακοίνωση της αλλαγής τους, δεν δέχονται ποδήλατα και καροτσάκια ΑμεΑ». Η ανακοίνωση αναρτήθηκε από τη δικηγόρο Αλέκα Ζορμπαλά, η οποία κατήγγειλε το γεγονός και καταγράφει τις δυσκολίες που έχουν τα ΑμΕΑ όσον αφορά τη μετακίνησή τους.

Η ανάρτηση της Αλέκας Ζορμπαλά

Τους τελευταίους μήνες, λόγω ενός σοβαρού και επώδυνου προβλήματος υγείας, είμαι καθηλωμενη στο σπίτι. Τις ελάχιστες φορές, που έπρεπε να βγω (νοσοκομείο, εξετάσεις κλπ), κυκλοφορούσα με αναπηρικό καροτσάκι, πάντα με την βοήθεια των ανθρώπων μου, του άντρα και του γιου μου.
Και έτσι διαπίστωσα, βιωματικά, πόσο απάνθρωπη είναι αυτή η πόλη, πόσο ανάλγητη είναι η πολιτική εξουσία (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) πέραν όλων των άλλων, και για τους ανθρώπους αυτούς, που η ζωή το έφερε, είτε να γεννηθούν, είτε στην πορεία να αποκτήσουν μόνιμα ή παροδικά προβλήματα κινητικότητας.
Δεν θέλω να πω πολλά, μια ζωή καταγγέλω και παλεύω ενάντια στις ανισότητες, στην καταπίεση, στην αδικία, για κάθε μειοψηφία, για κάθε ευάλωτη ομάδα.
Αλλά κι αυτό, να μην επιτρέπει ο Προαστιακός την μεταφορά ανθρώπων με αναπηρικά καροτσάκια ξεπερνά κάθε όριο κυνισμού, σκληρότητας και απανθρωπιάς.
Σου στερούν τη μετακίνηση.
Σου στερούν το ταξίδι.
Αν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο και ανθρώπους να σε μεταφέρουν
Αν δεν έχεις λεφτά για ταξί
Θα ζει, θα επιβιώσει μόνον ο έχων και ο κατέχων.
Οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους.
Αυτή είναι η ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης, την παρουσίασε ανερυθρίαστα δια του Αδωνιδος με τα απογευματινά χειρουργεία.
Οποιος ασθενής έχει, θα παίρνει τη θέση του δύσμοιρου, που περιμένει στη λίστα
Αυτός θα σώζεται
Ο άλλος θα πεθαίνει
Κι όμως τους ανεχόμαστε, κι αυτούς και τις πολιτικές τους.

 

Ο λόγος για τον επαίσχυντο αυτό αποκλεισμό των ΑμεΑ από τα δρομολόγια του προαστιακού είναι η έλλειψη τροχαίου υλικού.

Τα τρένα που μέχρι τώρα εκτελούσαν το δρομολόγιο του προαστιακού Θεσσαλονίκη – Λάρισα έχουν μειωθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών τα τελευταία χρόνια. Τα τρένα του προαστιακού λοιπόν που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ, έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να επιτρέπουν πιο γρήγορη επιβίβαση και αποβίβαση του κοινού σε αντίθεση με τα παλαιότερα που έχουν σκάλες.

Τα πιο σύγχρονα λοιπόν μεταφέρθηκαν σε άλλη γραμμή που εξυπηρετεί καλύτερα την κερδοφορία της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι έτσι μένουν ξεκρέμαστοι άνθρωποι με τέτοιες ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, οι συρμοί έχουν μεταφερθεί από τη Β. Ελλάδα στην Αττική, αφού εκεί κρίνει η εταιρεία ότι τη συμφέρει περισσότερο να τα διαθέσει, οπότε στον προαστιακό Θεσσαλονίκη – Λάρισα τα δρομολόγια εκτελούνται με τροχαίο υλικό που έχει σκαλοπάτια, κάτι που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Σημειώνεται ότι ο απαιτούμενος εξοπλισμός υπάρχει μόνο σε 4 από τους 12 σιδηροδρομικούς σταθμούς της προαστιακής γραμμής. Συγκεκριμένα, η εξυπηρέτηση προς το παρόν αφορά επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με αμαξίδια στους ΣΣ Σταθμούς Θεσσαλονίκη, Πλατύ, Κατερίνη και Λάρισα, με την εταιρία να σημειώνει πως εργάζεται ώστε να βρεθεί λύση σε περισσότερους σταθμούς.

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…