Απεργοί της Coscο – η 7η μέρα: Εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ, κόντρα στο «συνδικάτο» της εργοδοσίας

Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το αίτημά τους για «Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους».

5415486

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους με νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν χθες (30/10) μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης τους οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά. 

Το πρωί της Κυριακής (31/10), οι απεργοί της Cosco πραγματοποίησαν μοτοπορεία από την Αθήνα – με τη συμμετοχή σωματείων της Αττικής. Όλοι μαζί κινήθηκαν για παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της COSCO.

Σύμφωνα με το Rosa.gr, μέλη του Συνδικάτου εργαζομένων στον επισιτισμό, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, μαγείρεψαν και ετοίμασαν τα τραπέζια για τους απεργούς λιμενεργάτες της COSCO. Αλληλεγγύη στην πράξη:

Η μαζική μοτοπορεία που ξεκίνησε από την Αθήνα έφτασε στην πλατεία Καραϊσκάκη και ενώθηκε με την μοτοπορεία των απεργών εργαζομένων της COSCO. Ενδεικτικό της μαζικότητας είναι ότι όταν η ουρά της μοτοπορείας ήταν στην πλατεία Καραϊσκάκη η κεφαλή είχε περάσει ήδη μπροστά από τα δικαστήρια και είχε βγει στην Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου.

Οι δύο μοτοπορείες αφού συναντήθηκαν στην πλ. Καραϊσκάκη στη συνέχεια ενώθηκαν και όλοι μαζί κατεύνθηκαν έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου εκδικάζεται η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εργοδοσία της COSCO απαιτώντας να βγει και η νέα 24ωρη απεργία (που τρέχει) παράνομη και καταχρηστική.

Παράλληλα, το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ ανακοίνωσε πως θα συνεχίσουν τις εκλογές στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά, με στόχο την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση της Cosco είχε δηλώσει λίγες μέρες νωρίτερα, πως δεν αναγνωρίζουν το ΕΝΕΔΕΠ ως το εργατικό σωματείο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά ως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αφού, όπως ισχυρίζονται – υπάρχει ήδη το άλλο σωματείο, το «σωματείο ΣΕΕΔΠ», που είναι επί της ουσίας το συνδικάτο της εργοδοσίας, το λεγόμενο «κίτρινο συνδικάτο».

Προκειμένου να υπερισχύσει ο αγώνας των εργατών ενάντια στο «νόμιμο», σωματείο εργοδοσίας της Cosco, οι απεργοί εδώ και μέρες έχουν προχωρήσει σε εκλογές με στόχο την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Αναταράξεις στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή βρίσκονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 35 πλοία, εκ των οποίων κάποια είναι μεγάλα πλοία (mother vessel) και κάποια μικρά (feeder vessel) – δημιουργώντας αναταράξεις στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών.

Οι απεργοί δεσμεύονται να επιστρέψουν στην εργασία τους εφόσον υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το αίτημά τους για «Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους».

Τα υπόλοιπα αιτήματα της ΕΝΕΔΕΠ:

– 6άρες πόστες (εργατικές ομάδες) αντί για 4 που σήμερα επιβάλει η εργοδοσία.

-Κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζομένους.

-Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ.

«Όλοι στη συνελεύση του σωματείου μας στις 19:00 στο λιμάνι! Συνεχίζουμε τις εκλογές μας στον χώρο του λιμανιού!»