Newsroom

Newsroom

Απεργοί ΟΤΕ: Μας προτείνουν αύξηση ένα κουλούρι τη μέρα

Είναι μία απεργία επίσης αφανής για τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, αν και πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

5001839

Είναι μια απεργία με καθολική συμμετοχή και μαζικότητα. Περίπου το 90% των εργαζομένων του ΟΤΕ και το σύνολο των παρατάξεων έχουν τα ίδια αιτήματα. Είναι μια απεργία διάρκειας που ξεκίνησε στις 21 του Δεκέμβρη, θα διακοπεί στις 12 Γενάρη οπότε θα πραγματοποιηθούν  νέες συνεδριάσεις «..στις οποίες θα αποφασιστεί η συνέχιση της απεργίας αν η διοίκηση επιμείνει στην αδιαλλαξία της» όπως λέει στο  tvxs.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών του ΟΤΕ, Γιώργος Παπαμάρκου. Είναι μία απεργία επίσης αφανής για τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, αν και πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. «Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν σχέσεις εξάρτησης με την εταιρεία» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι, καταγγέλλουν συνεχή εργατικά ατυχήματα,  παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγείας και ασφάλειας,  καταστρατήγηση του ωραρίου,  εντατικοποίηση που οδηγεί σε κρίσεις πανικού και εγκεφαλικά,  μισθούς πείνας, ενοικιαζόμενη εργασία και κατακερματισμό εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, το νέο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ θέλει «να επιβάλλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω, σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζόμενων έληξαν στα τέλη του χρόνου και διεκδικούν νέες με τριετή διάρκεια (στη θέση της μονοετούς που προτείνει η επιχείρηση) ώστε να διασφαλιστούν οι 16.000 θέσεις εργασίας. «Έχουμε κάνει τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση. Λένε ότι θέλουν να δώσουν αύξηση στους χαμηλόμισθους συναδέλφους 3%. Αυτό σημαίνει ένα ευρώ την ημέρα. Ούτε ένα κουλούρι δηλαδή. Όσο για εμάς τους παλιούς, η αύξηση θα είναι 0 ευρώ» λέει ο Γ. Παπαμάρκου ο οποίος για να περιγράψει την ανισότητα στη μισθοδοσία υπογραμμίζει ότι ο γενικός διευθυντής του ΟΤΕ παίρνει μισθό 1,5 εκατομμύριο ευρώ όταν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αμείβονται με κάτω από 700.

«Οι τεχνικοί μας με πτυχία και μεταπτυχιακά αμείβονται με 630 ευρώ καθαρά, την ώρα που ο ΟΤΕ είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του ομίλου Deutsche Telekom. Την ίδια ώρα είναι η εταιρία με το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος σε όλο τον όμιλο. Τα αιτήματά τους είναι μεταξύ άλλων να ανακληθούν οι επικείμενες απολύσεις των εργαζόμενων στη φύλαξη και ο μετασχηματισμός να περιλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Στο ερώτημα μας αν κατά τη γνώμη τους η κοινωνία έχει αντιληφθεί τον αγώνα τους ο Γ. Παπαμάρκου απαντά: «Δεν είμαστε ΔΕΗ να κατεβάζουμε τους διακόπτες και να σταματάει η παροχή. Ένας συνδρομητής της εταιρείας, αν έχει κάποια βλάβη και καλέσει, θα εξυπηρετηθεί σε 2 μήνες εν μέσω απεργίας. Όμως και πριν την απεργία, η βλάβη θα διορθωνόταν σε έναν…. ενάμιση μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης και της μη ορθής μετάβασης που έγινε. Στις τηλεπικοινωνίες δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή η απεργία αμέσως, θέλει χρόνο και γιατί η τεχνολογία καλύπτει κάποια κενά. Τώρα έχει αρχίσει ο κόσμος να καταλαβαίνει τι γίνεται»

Πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν  ότι η αδιαλλαξία της διοίκησης έχει σχέση με την ασφάλεια που της δίνει  ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της ΝΔ, πυρήνας του οποίου είναι φορολογική ελάφρυνση των εργοδοτών. Θεωρούν δε ότι η επιτυχία του αγώνα τους θα ευνοήσει τους εργαζομένους και στις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς ο ΟΤΕ ως η μεγαλύτερη εταιρεία, δίνει τον βηματισμό στο εργασιακό μοντέλο που επικρατεί. «Εμείς αντέχουμε να συνεχίσουμε και θα παλέψουμε γιατί είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον σκοπό» καταλήγει ο Γ. Παπαμάρκου.

ΟΤΕ: «Οι συνδικαλιστές επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία»

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Ομίλου ΟΤΕ, αναφέρεται ότι προχωρά σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου «για να αντιμετωπίσει το αντιδημοκρατικό φαινόμενο του αποκλεισμού κτηρίων από μερίδα συνδικαλιστών και της παρεμπόδισης εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους».

Δηλώνει επίσης πως η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών – περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, το νέο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε απεργία «πρωτοφανούς διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις και να επιβάλλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω, σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης τα εξής:

«Από τις 21/12/19, που ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕοι συνδικαλιστές προσπαθούν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους κι έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αποκλεισμού κτηρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν. Αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

 

Η εταιρεία δηλώνει ότι:

«Όπως σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, θα διαφυλάξει το δικαίωμα των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν, έχοντας ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών-περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η τακτική αυτή αναγκάζει, όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, να υποστούν οικονομική ζημία και τους στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής. Η παρεμπόδιση των εργαζομένων που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα να εργαστούν είναι αντιδημοκρατική και υποβαθμίζει τον ΟΤΕ και την χώρα μας».

Στην τελευταία της ανακοίνωση  η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων (ΕΣΚ) Ομίλου Εταιριών ΟΤΕ απαντώντας στη διοίκηση γράφει:

«Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΟΤΕ που επιδιώκει την ποινικοποίηση του απεργιακού μας αγώνα. Αφού χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να υποβαθμίσει την επιτυχία της απεργίας θεωρώντας ότι θα ξεφουσκώσει μετά τις γιορτές, σήμερα πρώτη μέρα απεργίας μετά την εορταστική περίοδο που είδε ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν πιο μαζικά και μαχητικά, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και αυτή εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας προχώρησε στη σύλληψη 5 συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ που είναι στην υπηρεσία της διοίκησης, η εργοδοσία προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η είδηση της μήνυσης συνοδεύεται από μια επαίσχυντη ανακοίνωση της εργοδοσίας.

Αρχικά εξαντλώντας κάθε όριο υποκρισίας γράφει ότι σέβεται το δικαίωμα στην απεργία (!) ενώ στη συνέχεια για να υποστηρίξει τις μηνύσεις επικαλείται το «δικαίωμα στην εργασία», εννοώντας την απεργοσπασία. Ποιος,τέλος πάντων, επικαλείται το δικαίωμα στην εργασία;

Η διοίκηση του ΟΤΕ που:

στις 31/12 απέλυσε τους 6 φύλακες που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό της,
πιο πριν απέλυσε άλλους 69 φύλακες μέσω «εθελούσιας» με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο,
στις 19/12 (2 μέρες πριν την έναρξη της απεργίας) απέλυσε 3 εργαζόμενες από την OTEAcademy,
έχει απολύσει δεκάδες συναδέλφους τα 2 τελευταία χρόνια επικαλούμενη χαμηλή απόδοση,
απολύει καθημερινά ενοικιαζόμενους εργαζόμενους λόγω λήξης σύμβασης
Η εργοδοσία, στην ανακοίνωσή της, φθάνει στο σημείο να επικαλεστεί τη δημοκρατία σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να κάνει το άσπρο – μαύρο. Δημοκρατία για την εργοδοσία είναι μια χούφτα μέτοχοι, που δεν συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, να παίρνουν σε μέρισμα 340.000.000 € όταν το συνολικό πόσο μισθοδοσίας, για όλο το χρόνο, 15.000 εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ είναι λίγο πάνω από 250.000.000 €. Δημοκρατία, προφανώς, για την εργοδοσία του ΟΤΕ είναι η συνεχής παρουσία της αστυνομίας έξω από τους χώρους δουλειάς τις μέρες της απεργίας. Αστυνομία που μέχρι χθες τρομοκρατούσε, φωτογράφιζε και απειλούσε με συλλήψεις. Η δημοκρατικότητα της εργοδοσίας και της αστυνομίας σήμερα κορυφώθηκε με την σύλληψη 5 απεργών.

Δημοκρατία και νομιμότητα για την εργοδοσία είναι τα συνεχή εργατικά ατυχήματα, η παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγείας και ασφάλειας, η καταστρατήγηση του ωραρίου, η εντατικοποίηση που οδηγεί σε κρίσεις πανικού και εγκεφαλικά, οι μισθοί πείνας, η  ενοικιαζόμενη εργασία, ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων κλπ Όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά είναι δημοκρατικά και νόμιμα για την εργοδοσία του ΟΤΕ όπως και κάθε μονοπωλιακού ομίλου. Παράνομο είναι, για αυτούς, να διεκδικούν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα
στη ζωή.

Διαμηνύουμε στην εργοδοσία του ΟΤΕ, την κυβέρνηση και τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ που εδώ και 18 μέρες έχουν θάψει στην κυριολεξία την απεργία σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Ο αγώνας για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, ΣΣΕ που θα καταργεί τις πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας και θα βάζει φρένο στην ενοικίαση και την εργολαβοποίηση είναι αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ και δεν θα κάνουμε πίσω όσο και αν μας τρομοκρατήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες η εργοδοσία ετοιμάζει αύριο επέμβαση της αστυνομίας σε μαζικούς χώρους δουλειάς που μέχρι σήμερα λειτουργούν μόνο με το προσωπικό ασφαλείας. Τους προειδοποιούμε να μην το τολμήσουν. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΑΠΕΡΓΩΝ- ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ»

Πηγή: Tvxs.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…