Απεργία στα μουσεία: Μαζική απάντηση ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας έξω από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (11:30 π.μ.), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (12:00 μ.μ.), καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (12:00 μ.μ).

mouseio akropolis

Σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη προχωρούν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου. Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ), καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί.

Ειδικότερα, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας έξω από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (11:30 π.μ.), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (12:00 μ.μ.), καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (12:00 μ.μ).

Την απαξίωση όλων των κλάδων του Πολιτισμού φαίνεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση δια της υπουργού Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, φέρνοντας προς ψήφιση τη Δευτέρα (13/2) στη Βουλή ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά υποχείρια, παρά το ήδη τεταμένο κλίμα που έχει επικρατήσει λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 με σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο να απαιτεί την απόσυρή του και την λήψη μέτρων για την εξάλειψη παθογενειών που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον καλλιτεχνικό χώρο, προχωρώντας σε μαζικές κινητοποιήσεις και δεκάδες καταλήψεις σε εμβληματικούς χώρους του Πολιτισμού.

Απτόητη, ωστόσο, η κυβέρνηση δρομολογεί με νέο σχέδιο νόμου την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων με την αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, προκαλώντας τη συντονισμένη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας και του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό, με κεντρικό σύνθημα «Όλος ο πολιτισμός στον δρόμο!».

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων στο διαδικτυακό ψήφισμα «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία / We stand with Greek State Museums», το οποίο έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής χιλιάδες υπογραφές.

Ολόκληρο το κείμενο

Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας.
Τα Διοικητικά Συμβούλια θα διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσείων με εμπορευματική λογική, με στόχο το οικονομικό κέρδος, την αύξηση εισιτηρίων, την κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, ενώ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα.
Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Μουσεία αντιστέκονται. Ήρθε η σειρά των πολιτών να αντιδράσουν!
Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το επιστημονικό, μορφωτικό, παιδευτικό και ψυχαγωγικό έργο και να τοπροσφέρουν ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τα δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλους μας.
Ζητάμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια. 

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.