Απεργία Cosco: «Φέρτε και τα Rafale, η Χούντα δεν θα περάσει» – H «Λίστα εισόδου» της Cosco

Ο Βασίλης Μανωλάκος, αναπληρωτής γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μιλά αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας - Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και επιστράτευση μπράβων - Η «Λίστα εισόδου» της Cosco - Στο κλίμα εργοδοτικής ασυδοσίας, φέρεται να εμπλέκεται το όνομα του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου.  

cosco apergia 52

Ξεκίνησε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας η 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά των μελών της Ένωσης των Εργαζόμενων στην Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), με συγκέντρωση στις πύλες του λιμανιού. Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματα τους. Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής έχουν κυκλώσει το χώρο μετατρέποντας το λιμάνι σε κανονικό στρατόπεδο.

«Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα στην απεργία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», το μήνυμα που στέλνουν, ενώ η απεργία είναι άκρως επιτυχημένη. 

Η απεργία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει καλυφθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς την περασμένη Πέμπτη, τα δικαστήρια του Πειραιά, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, έκαναν δεκτή τη σχετική αίτηση της εργοδοσίας και αποφάσισαν 5 μέρες πριν την έναρξη της απεργίας ότι αυτή είναι παράνομη.

Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και επιστράτευση μπράβων

Από τις 11μ.μ. με 12 τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Πειραιά, κλούβες ΜΑΤΛιμενικοί, «Αύρα» της αστυνομίας, ΟΥΚ, δυνάμεις ΔΙΑΣ και άλλες κατασταλτικές μονάδες έχουν ζώσει το χώρο και τον έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδο. 

Σοβαρές καταγγελίες κάνουν εργαζόμενοι της Cosco για επιστράτευση από την εργοδοσία μπράβων, γνωστών και σεσημασμένων υποδίκων για υποθέσεις της νύχτας σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εκβιασμούς.

«Τέτοιοι μπράβοι στέκονται αυτή τη στιγμή στις πύλες της Cosco για να ενισχύσουν το κλίμα τρομοκρατίας που έχει στήσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση στο λιμάνι».

«Φέρτε και τα Rafale, η Χούντα δεν θα περάσει», δήλωσε ένας εργαζόμενος που συμμετέχει στην απεργία.

Τα αιτήματα

Πρόκειται για 24ωρη προειδοποιητική απεργία: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, επαναπρόσληψη των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εφαρμογή των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με το σωματείο, προηγήθηκαν τρεις άκαρπες συναντήσεις με την εργοδοσία της DPORT “Cosco”.

Οι απεργοί καλούν όλους του εργαζόμενους της Cosco, από όλες τις βάρδιες, και συνολικά όλους τους εργαζόμενους να κατέβουν στο λιμάνι για να βρεθούν στο πλευρό τους. Ήδη, πολλοί εργαζόμενοι από άλλους κλάδους βρίσκονται στο λιμάνι, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ο Βασίλης Μανωλάκος, αναπληρωτής γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μιλά αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας:

«Από νωρίς το βράδυ 11 – 12 η ώρα εδώ, έξω από το λιμάνι έχουν μαζευτεί κλούβες, έχει μαζευτεί Λιμενικό, δυνάμεις καταστολής γενικότερα και αργότερα προς το πρωί όταν προχωρούσε η απεργία, ήρθαν και άλλες κλούβες, ήρθε η «Αύρα» της αστυνομίας..Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης, η απεργία ξεκίνησε κανονικά στις έξι η ώρα, είχε πάρα πολύ κόσμο. Το πρωί είχε σίγουρα πολύ παραπάνω από 500 άτομα, έχει κλείσει κανονικά το λιμάνι», δήλωσε.

Μάλιστα, οι συνάδελφοι από τις προβλήτες του ΟΛΠ, (ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Μονίμων και Δοκιμών Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών- Αρχιεργατών ΟΛΠ/ Προβλήτα Ι), ως ένδειξη συμπαράστασης στο όργιο καταστολής που συμβαίνει αυτή την ώρα στο λιμάνι, προχώρησαν σε παύση εργασίας, όπως εξηγεί ο κ. Μανωλάκος.

Tο σωματείο αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ από 1/1/2012.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο νόμος για τα ΒΑΕ καλύπτει νομικά όλους τους εργαζομένους του λιμανιού τόσο στην περίπτωση της προβλήτας Ι (ΟΛΠ) όσο και στην περίπτωση της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ (Cosco). Μόνο στην περίπτωση της δεύτερης ωστόσο, ο νόμος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για ΒΑΕ στη Cosco, όταν μάλιστα έχει αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ (70%); Το ίδιο ισχύει και με τις συλλογικές συμβάσεις. Στη μια προβλήτα εφαρμόζονται, στις άλλες όχι. 

«Φτάσαμε στο σημείο μετά από δώδεκα χρόνια μεγάλης κερδοφορίας για την εταιρία, ο κόσμος που προσλαμβάνει να είναι ακόμη με τρίμηνες συμβάσεις και με εκ περιτροπής εργασία. Με 12-16 μεροκάματα δηλαδή το μήνα, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι ακόμη και εννιά χρόνια τώρα μέσα. Αυτά είναι τραγικά. Οι εργαζόμενοι τους οποίους η εταιρία απασχολεί με εκ περιτροπής εργασία στην ουσία δουλεύουνε όσο δουλεύουν οι πλήρης απασχόλησης. Παρόλα αυτά, την εταιρία την εξυπηρετεί να κρατάει αυτό το μοντέλο, καθώς ο εργαζόμενος είναι πιο ευάλωτος στις πιέσεις και τους εκβιασμού της εταιρίας. Πολλοί από τους εργαζόμενους από την άλλη, προσλαμβάνονται με ιδιαίτερα «ομιχλώδη κριτήρια»», αναφέρει ο κ. Μανωλάκος.

Η «λίστα εισόδου» της Cosco

Με ειδική «λίστα εισόδου» η εργοδοσία επέτρεψε την είσοδο σε «ειδικά επιλεγμένους εργαζομένους» – γύρω στα 50 άτομα ως επί το πλείστον – ως απάντηση στην απεργία, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο όλου του υπόλοιπου προσωπικού (στον ίδιο τον χώρο εργασίας τους). Το ανθρώπινο δυναμικό της Cosco αποτελείται συνολικά από 300 εργαζομένους, συνιστώντας 24 ομάδες των 5 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί με την έναρξη της απεργίας, δούλεψαν «κανονικά» μόνο οι 2 εκ των 24 γερανών του λιμανιού.

Στη συνέχεια ο κ. Μανωλάκος είπε, «Εδώ πρέπει να πούμε ότι ισχύει το εξής πρωτάκουστο, τα ΜΑΤ και το Λιμενικό έχουν αποκλείσει τον χώρο και απαγορεύουνε στους εργαζόμενους να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας. Μερικοί εργαζόμενοι βλέπανε τα ΜΑΤ και φεύγανε κατευθείαν. Άλλοι πάλι μπορεί απλώς να ήταν και πιο ουδέτεροι ή ας το πούμε αλλιώς, μπορεί και να προσλήφθηκαν στο χώρο εργασίας με τον ιδιαίτερο τρόπο που η εργοδοσία έχει χαράξει ως «στρατηγική» πρόσληψης. Είναι και πιο ευάλωτοι μερικοί από αυτούς, δουλεύουν εδώ μόνο τρεις μήνες».

«Η εταιρία είχε φτιάξει μια λίστα, με κάποιες βάρδιες οι οποίες απασχολούνταν μέσα στο λιμάνι, είχε κάνει επιλογή και δεν επιτρεπόταν η είσοδος στο λιμάνι για εμάς τους υπόλοιπους. Με την λίστα αυτή την οποία προφανώς είχε δώσει η εταιρία, γινόταν έλεγχος από το Λιμενικό και περνάγανε μόνο όσοι τους το επέτρεπε η εταιρία. Εμείς ήμασταν παραταγμένοι στο σημείο που μας επιτρέπουν έξω από την πύλη, συζητάμε τώρα μήπως να κάνουμε μια παρεμβολή..».

Mία από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν όταν η βάρδια που σχόλασε πήρε τη θέση της στην απεργία, κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τους υπόλοιπους εργάτες.

«Η εταιρία φυσικά δεν έχει ενημερώσει για ήταν κατάσταση με τα ΜΑΤ και τις κλούβες που περιμένουν έξω από την πύλη. Ουδέτερος στα αιτήματά μας δεν είναι πάντως κανείς, γιατί τα αιτήματά μας κοιτάνε να προστατεύσουν κυρίως όλο αυτόν τον κόσμο, τον «νέο». Με την αλλαγή βάρδιας, τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο, ο χώρος είναι πιο ευάλωτος για να σπάσει η απεργία, ωστόσο ανανεώνεται ο κόσμος. Πολλοί από τους απεργούς είναι απευθείας από την χθεσινή βραδινή βάρδια. Έμειναν για να κάνουν περιφρούρηση στο χώρο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληθώρα ανώνυμων καταγγελιών: Στο κλίμα «φόβου» και εργοδοτικής ασυδοσίας, φέρεται να εμπλέκεται συχνά το όνομα της οικογένειας του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη οικογένεια, η οποία «ακούγεται» εδώ και «κάνει κουμάντο» στο λιμάνι, είναι γνωστή η οικογένεια που δραστηριοποιείται στο χώρο του λιμανιού, έχουν αναφερθεί και στη βουλή», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μανωλάκος αναφερόμενος στον κ. Κώστα Κατσαφάδο.

Το Κουτί της Πανδώρας επικοινώνησε με το Πολιτικό Γραφείο του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου και αιτήθηκε σχόλιο για τις παραπάνω καταγγελίες, ωστόσο δεν δόθηκε κάποια απάντηση.

«Δεν πρόκειται να μας σταματήσουν» λένε οι απεργοί (VIDEO)

«Δεν πρόκειται να μας σταματήσει τίποτα», τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ μιλώντας στους απεργούς.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση και την εργοδοσία που έχουν επιστρατεύσει τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco και διεμήνυσε πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει. 

Κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απεργούς λιμενεργάτες

Όπως πληροφορεί το 902.gr, με ανακοινώσεις του Εργατικά συνδικάτα και φορείς καταγγέλλουν την επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών της COSCO που εξελίσσεται από τα ξημερώματα, καλώντας τους εργαζόμενους να στηρίξουν την απεργία των λιμενεργατών. 

Παράλληλα, τον μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Cosco χαιρέτισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ μιλώντας στη συγκέντρωση. Σημείωσε ότι είναι συνέχεια του 7ημερου απεργιακού αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, ενός αγώνα που συνεχίζεται γιατί τα αιτήματα είναι δίκαια. Κατήγγειλε τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι βρίσκονται απέναντι από εργάτες που αγωνίζονται για να μη δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο αγώνας αυτός αποτελεί παρακαταθήκη συνολικά για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.

Ο Νίκος Καμπουρούδης μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας σημείωσε «ξέρουμε και εμείς τι σημαίνει να πηγαίνεις στη δουλειά και να μη ξέρεις αν θα ξαναγυρίσεις σπίτι σου. Ξέρουμε τι σημαίνει καταστολή». Κατήγγειλε την κυβέρνηση που έστειλε τις δυνάμεις καταστολής και απαίτησε να φύγουν από το λιμάνι.

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς της COSCO και την καταδίκη τους για το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής από κυβέρνηση και εργοδοσία εκφράζουν:

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: 902.gr

 

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

εκτακτο

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Κανάκης

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Αποκαλύψεις έκανε ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, καθώς όπως είπε, ο πρωθυπουργός, απέφυγε να πάει…