Απέλυσαν μετεωρολόγους, γιατί προέβλεψαν καταιγίδα και… χάλασαν εθνική γιορτή

Ουγγαρία - Απίστευτο, αλλά αληθινό: Η απόφαση έχει προκαλέσει οργή στη χώρα, με τους επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν να μιλούν για αντιδημοκρατικές αποφάσεις, διαφθορά και νεποτισμό.

AP Hungary

Δύο ανώτερες αξιωματούχοι της ουγγρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας απολύθηκαν από την ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν επειδή προέβλεψαν καταιγίδα, η οποία όμως δεν ήρθε. Η πρόγνωση, που αφορούσε το βράδυ του Σαββάτου, είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί θέαμα με πυροτεχνήματα στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής γιορτής της Ουγγαρίας.

Η πρόγνωση έλεγε ότι η καταιγίδα θα ερχόταν γύρω στις 9 το βράδυ στη Βουδαπέστη, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Στεφάνου. Το θέαμα με τα πυροτεχνήματα είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται στην Ευρώπη και το παρακολουθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Παρά το γεγονός ότι η γιορτή επαναπρογραμματίστηκε για το ερχόμενο Σάββατο, η επικεφαλής της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Κορνέλια Ράντικς, και η αναπληρώτριά της, Γιούλια Χόρβατ, απολύθηκαν.

Ο υπουργός Τεχνολογίας και Βιομηχανίς, Λάζλο Πάλκοβιτς, που ανακοίνωσε τις απολύσεις δεν εξήγησε τους λόγους, ωστόσο όλα τα ελεγχόμενα ή φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ κατηγόρησαν τη μετεωρολογική υπηρεσία για «εσφαλμένη μετεωρολογική πρόγνωση» που προκάλεσε αχρείαστη αναβολή της εθνικής γιορτής.

Η απόφαση έχει προκαλέσει οργή στη χώρα, με τους επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν να μιλούν για αντιδημοκρατικές αποφάσεις, διαφθορά και νεποτισμό, αλλά και για πολιτική παρέμβαση σε μια επιστημονική υπηρεσία.

Να ανακληθούν οι απολύσεις ζητά η μετεωρολογική υπηρεσία

Η μετεωρολογική υπηρεσία με ανακοίνωσή της ζητά να ανακληθούν οι απολύσεις, ενώ καταγγέλλει «πολιτικές πιέσεις» στο έργο της, σημειώνοντας ότι αυτοί που τις ασκούν «επιμένουν να αγνοούν ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις ενέχουν στοιχεία αβεβαιότητας».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για αναβολή του θεάματος με τα πυροτεχνήματα ελήφθη καθώς το 2006, όταν σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες στην αντίστοιχη γιορτή, με ανέμους που είχαν ριπές ακόμη και 100χλμ/ώρα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν, καθώς προκλήθηκε πανικός.

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Lytras

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Ο Νίκος Συρίγος δημοσίευσε σε μια ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Instagram την οργισμένη…