Απελάθηκε από την Ελλάδα ο Λίβυος πρέσβης

Ο Λίβυος πρέσβης θεωρείται πλέον persona non grata στην Ελλάδα και απελάθηκε σήμερα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών

NewsRoom 06/12/2019 | 11:00

Απελάθηκε σήμερα ο Λίβυος πρέσβης στην Ελλάδα, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία.

Ο Λίβυος πρέσβης τις προηγούμενης ημέρες είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την έντονη δυσφορία της για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο όπου πρωταγωνιστούν Τουρκία και Λιβύη.

Χθες, εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα το πρωί, ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το Εξωτερικών όπου του έγινε γνωστό ότι πλέον θεωρείται persona non grata, ενώ, ως είθισται, τού δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα 

Στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία ώστε να φέρει το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, ωστόσο ο ίδιος δεν το έπραξε.

Ο πρέσβης φεύγει, ο πρόεδρος της Βουλής έρχεται

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.