Απέκλεισαν από δημόσια έργα στην Κύπρο εταιρία του Μπόμπολα

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο. Εταιρία συμφερόντων του Λεωνίδα Μπόμπολα μπήκε στη μαύρη λίστα αποκλεισμού από δημόσια έργα για πέντε χρόνια. Η απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού έρχεται ως συνέχεια του γνωστού σκανδάλου με τις μίζες άνω του 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Πάφο. Οι μίζες φέρεται να δόθηκαν προκειμένου εταιρία συμφερόντων του Λεωνίδα Μπόμπολα να κερδίσει το διαγωνισμό για το έργο.

5b3b73a91dc52429768b4594

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή στην Κύπρο, στις 29 Ιουνίου, απέκλεισε για πέντε χρόνια την εταιρεία Helector Cyprus Ltd, θυγατρική της Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Όπως ανέφερε ο κυπριακός Τύπος, η Επιτροπή στην πρόσφατη απόφασή της διευκρινίζει ότι ο αποκλεισμός δεν αφορά τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την ίδια την εταιρία αλλά από στελέχη της, χωρίς να διευκρινίζει κατά πόσον επηρεάζεται η υφιστάμενη σύμβαση που έχει η εταιρεία για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ταυτόχρονα, στην απόφαση αναφέρεται επίσης πως από πλευράς της Helector δεν αμφισβητούνται οι παραδοχές τεσσάρων προσώπων φερόμενων ως στελεχών της.

Η ποινική δίωξη στον Μπόμπολα

Το Νοέμβριο του 2017 ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα για την εν λόγω υπόθεση. Ο Λεωνίδας Μπόμπολας κατηγορείται μαζί με δύο ακόμα εμπλεκόμενους που συνδέονται με την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ (ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 90%) για δωροδοκία υπαλλήλων σε βαθμό κακουργήματος κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση.

Η έρευνα από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ξεκίνησε αμέσως μετά την απόρριψη αιτήματος έκδοσης του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο.

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2016 με βάσει το ένταλμα των Κυπριακών αρχών οι οποίες του καταλόγιζαν κατηγορίες για απάτη, κλοπή από δημόσιους λειτουργούς, παράβαση του νόμου περί εσόδων, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία για καταδολίευση.

Το Συμβούλιο Εφετών ωστόσο είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης της Κύπρου θεωρώντας ότι αν τελέστηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, η χώρα τέλεσης του είναι η Ελλάδα και ο κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί εδώ.

Όταν έγινε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης, ο Λεωνίδας Μπόμπολας με δήλωσή του είχε αναφέρει πως δεν έχει διαπράξει οιαδήποτε αξιόποινη πράξη και πως είναι στη διάθεση των Αρχών.

Οι δηλώσεις Μπόμπολα στους Financial Times


Της απόφασης της Επιτροπής Αποκλεισμού της Κύπρου είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μπόμπολα στους Financial Times. Απαντώντας σε σχετική με το σκάνδαλο ερώτηση, αρνήθηκε για ακόμη μια φορά οποιαδήποτε παρατυπία, σχολιάζοντας μάλιστα πως «η υπόθεση της Κύπρου στάθηκε αφορμή για καινοτομία. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα ηθικής και σχηματίσαμε μία ομάδα κανονιστικής συμμόρφωσης σε επίπεδο Ομίλου. Επίσης συμβουλευτήκαμε τον ελληνικό βραχίονα της ‘Διεθνούς Διαφάνειας’ προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μία πολιτική μηδενικής ανοχής για τον χρηματισμό και τη διαφθορά».

Το αίτημα για αποκλεισμό

Πριν από ένα μήνα περίπου, είχε προηγηθεί προσφυγή του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, μετά από ομόφωνη απόφασή του, στην Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων.

Υπεβλήθη αίτημα για επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών Helector Cyprus Ltd, Ηλέκτωρ Α.Ε., Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. και οποιουδήποτε προσώπου σχετίζεται με τις εταιρείες αυτές.

Στην προσφυγή του το Συμβούλιο επικαλέστηκε λόγους υποχρεωτικού αποκλεισμού και λόγους δυνητικού αποκλεισμού, που σχετίζονται με την εμπλοκή της εταιρείας Helector Cyprus Ltd στην Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία εκδικάζεται στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Δικαίωση η απόφαση για το Δήμο Πάφου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πάφου, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού, αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εταιρεία Helector Cyprus Ltd για τη συμμετοχή της στα σκάνδαλα του ΧΥΤΥ Λάρνακας και ΧΥΤΑ Πάφου και είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της από τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο κ. Φαίδωνας Φαίδωνος μιλώντας στο Sigmalive έκανε λόγο για μια απόφαση – κόλαφο, συμπληρώνοντας πως «το ίδιο το κράτος δεν έλαβε υπόψη τα επαγγελματικά παραπτώματα της Helector Cyprus Ltd».

Μάλιστα, σε χθεσινές του δηλώσεις στον “Πολίτη” απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση της Κύπρου να τερματίσει για λόγους αρχής και διαφάνειας την επέκταση της συμφωνίας με τη Helector, τονίζοντας ότι λόγω των σκανδάλων του 2016, είναι αδικαιολόγητη η πρόθεση του Κράτους να συνεχίσει τη συμφωνία για διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης από την εταιρεία Helector.


Όλες οι αποκαλύψεις του koutipandoras.gr

Το κουβάρι της υπόθεσης, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα που είχε κάνει για το σκάνδαλο το koutipandoras.gr, άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο νέος δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανακάλυψε ότι η HELECTOR πιθανώς χρημάτιζε δημάρχους και υπαλλήλους και πως τελικά το κράτος πλήρωνε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα προβλέπονταν. Συγκεκριμένα όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος «στον ΧΥΤΑ Πάφου πληρώναμε 30 – 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, όταν το πραγματικό κόστος ήταν στα 12 – 14 ευρώ ανά τόνο, ενώ στον ΧΥΤΥ Κόσιης πλήρωναν 70 – 74 ευρώ ανά τόνο, όταν το κόστος ήταν στα 30 – 35 ευρώ ανά τόνο».

Σύμφωνα με έκθεση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της δαιδαλώδους υπόθεσης με εμπλεκόμενους τον Λεωνίδα Μπόμπολα, τον πρώην δήμαρχο Πάφου και πρώην πρόεδρο του ΧΥΤΑ της περιοχής ,Σάββα Βέργα και τον τότε οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης του ΧΥΤΑ, δηλαδή την HELECTOR του Λεωνίδα Μπόμπολα, προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας. Φαίνεται συγκεκριμένα πως η HELECTOR σε αγαστή συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες υπερχρέωνε τους Δήμους και τις Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, ενώ κατάφερε να πάρει έργο για το οποίο έλαβε 1,7 εκατ. ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση. Όλα αυτά, φυσικά με την καταβολή του ανάλογου τιμήματος, της μίζας δηλαδή, η οποία δικαιολογείτο μέσω εικονικών τιμολογίων για εξωτερικές εργασίες, τα οποία κόβονταν σε συγγενείς και φίλους των υπόπτων.

Διαβάστε περισσότερα: Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Λεωνίδα Μπόμπολα – Όλες οι αποκαλύψεις του koutipandoras.gr για τις μίζες άνω του 1 εκατ. ευρώ

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ