Newsroom

Newsroom

Απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, λέει η ΙΕΑ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τετάρτη, κυρίως λόγω της ανόδου του δολαρίου, συνεχίζοντας την πτώση κατά 2,4% που σημείωσαν…

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τετάρτη, κυρίως λόγω της ανόδου του δολαρίου, συνεχίζοντας την πτώση κατά 2,4% που σημείωσαν την Τρίτη, την ίδια ώρα που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές του απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε το πρωί στα 89,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη Δευτέρα έφθασε στα 92,58 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε στα 93,34 δολάρια το βαρέλι.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) Φέιθ Μπιρόλ, με τις οποίες προειδοποιεί τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή του πετρελαίου, γιατί η διατήρηση της τιμής του στα σημερινά επίπεδα θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και τελικά και στα δικά τους συμφέροντα.

«Οι τιμές του πετρελαίου εισέρχονται σε μια επικίνδυνη ζώνη για την παγκόσμια οικονομία», είπε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «οι δαπάνες για εισαγωγής πετρελαίου γίνονται απειλή για την οικονομική ανάκαμψη», κάτι που «είναι μήνυμα αφύπνισης για τις χώρες που καταναλώνουν και παράγουν πετρέλαιο».

Ανάλυση του IEA έδειξε ότι οι δαπάνες για εισαγωγές πετρελαίου από τις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αυξήθηκαν το 2010 κατά 200 δισ. δολάρια και έφτασαν συνολικά τα 790 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με μείωση του εισοδήματός του κατά 0,5% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ.

Οι δαπάνες για εισαγωγή πετρελαίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 70 δισ. δολάρια, στις ΗΠΑ κατά 72 δισ. δολάρια και στην Ιαπωνία κατά 27 δσς. δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά πετρελαίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι παραπλήσια με την κατάσταση που υπήρξε πριν από τρία χρόνια, στην περίοδο της μεγάλης κρίσης του 2008.

Αν οι τιμές του πετρελαίου μείνουν στα σημερινά επίπεδα στη διάρκεια του 2011, η δαπάνη για εισαγωγές από την ΕΕ θα φθάσει το 2,1% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο ποσοστό 2,2% που είχαμε στην κρίση του 2008.

Πηγή: in.gr