Απειλές της Άγκυρας για ακύρωση της διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες

Εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα η Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση στη γείτονα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

588b7f861dc5243e1d8b5292

Μετά την αποστολή δεύτερου αιτήματος για την έκδοσή τους, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών

που έχουν ταξιδέψει μέσω τουρκικού εδάφους. Πρόκειται για συμφωνία διαφορετική από αυτήν της Τουρκίας με την ΕΕ, η κατάργηση της οποίας όμως θα έχει άμεσο αντίκτυπο για την Ελλάδα η οποία επιστρέφει στη γείτονα οικονομικούς μετανάστες από το 2002 οπότε και υπεγράφη στο σχετικό πρωτόκολλο. 

Απαντώντας εν τω μεταξύ σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση πως η ευρύτερη ευρω-τουρκική συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ, όπως γίνεται και σήμερα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου «προκαλεί ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Άγκυρας, Μπεκίρ Μποζντάγ, αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Όπως σημείωσε σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση άδικη και λανθασμένη, ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν το ζήτημα.

Την κίνηση αυτή είχε προβλέψει ο γερμανικός Τύπος ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει το θέμα των προσφύγων για αντίποινα. «Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα» ανέφερε συγκεκριμένα η Tageszeitung σημειώνοντας ότι «δεν ξεχνά κανείς τί είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016».

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση του Αρείου Πάγου είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους οκτώ στρατιωτικούς είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15-20 ημέρες. «Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οκτώ που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόλησή τους και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «παράνομη απόφαση» προσθέτοντας ότι «θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα». «Η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος», σημειωνόταν επίσης στην ανακοίνωση η οποία κατέληγε ως εξής: «η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα