Newsroom

Newsroom

Απειλές από Google και Facebook στον Καναδά: Σταματούν να παρέχουν συνδέσμους σε ειδήσεις

Η καναδική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «απειλή για τη δημοκρατία» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Google και το Facebook και διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει πίσω παρά τον οικονομικό εκφοβισμό των δύο «κολοσσών» της τεχνολογίας.

google Medium

Στην ανακοίνωση ότι οι πλατφόρμες της θα σταματήσουν να παρέχουν συνδέσμους για ειδήσεις στον Καναδά και πως θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει με καναδικά μέσα ενημέρωσης, ως απάντηση στο νέο νόμο της κυβέρνησης της Οτάβα που υποχρεώνει να πληρώνονται τα μέσα της χώρας για το υλικό τους, που διαμοιράζεται, προχώρησε η Google.

Η ανακοίνωση έγινε πριν από ένα 24άωρο (30/06), ενώ τον ίδιο δρόμο φέρεται να έχει πάρει και το Facebook.

Ειδικότερα, ο Κεντ Γουόκερ, Πρόεδρος του τμήματος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Google και της Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google) χαρακτήρισε ως «μη βιώσιμο» το νομικό πλαίσιο που ενέκρινε η καναδική βουλή και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Κατά συνέπεια, η Google ενημέρωσε ότι θα εξαλείψει όλους τους συνδέσμους που παραπέμπουν σε ειδήσεις από καναδικά μέσα από τις σελίδες Search, News και Discover, ενώ παράλληλα θα αναστείλει τη λειτουργία του Google News Showcase, που διένειμε με άδεια περιεχόμενο από 150 τοπικούς εκδότες.

Πριν από μερικές ημέρες, η Meta (μητρική των Facebook και Instagram) ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι όταν ψηφισθεί αυτός ο νόμος, το περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης δεν θα είναι διαθέσιμο για άτομα που εισέρχονται στις πλατφόρμες της στον Καναδά. Ακόμη, ανέφερε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την πρακτική εξάσκηση νέων δημοσιογράφων στο καναδικό πρακτορείο ειδήσεων, Canadian Press.

Η Meta και η Google αρνούνται να πληρώσουν τις εταιρείες των μέσων ενημέρωσης με τον ισχυρισμό ότι η ύπαρξη συνδέσμων προς τις ειδήσεις τους αποβαίνει τελικά επωφελής για τα μέσα.

Από την άλλη πλευρά, η καναδική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «απειλή για τη δημοκρατία» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Google και το Facebook και διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει πίσω παρά τον οικονομικό εκφοβισμό των δύο «κολοσσών» της τεχνολογίας.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…