Απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία για γιατρό εργασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού

Τρέχουν και δεν προφταίνουν με τις απευθείας αναθέσεις ακόμη και στο παρά πέντε των εκλογών.

mendoni 1

Είναι η κυβέρνηση με σήμα κατατεθέν την απευθείας ανάθεση. Στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) έδωσαν με αυτό τον τρόπο σε ιδιώτη υπηρεσίες που μπορούσε να φέρει σε πέρας γιατρός που ήδη υπηρετούσε εκεί. Δεν τον «αξιολόγησαν» σωστά ή έσπευσαν να δώσουν ένα ψίχουλο από το δημόσιο πρυτανείο σε ιδιώτη που λειτουργεί εδώ και χρόνια μόνο και μόνο για να προσφέρει outsourcing υπηρεσίες γιατρού εργασίας, τεχνικού και ασφαλιστικού συμβούλου. Εργολαβικά.

Μια απλή αναζήτηση στη Διαύγεια δείχνει ότι έχει εξειδικευτεί στον τομέα αυτό προσφέροντας υπηρεσίες γιατρού εργασίας σε κρατικές υπηρεσίες, όπως π.χ. στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων, στο ΑΠΕ, στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», στο Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά», στη Διώρυγα Κορίνθου, στους δήμους Παπάγου

– Χολαργού, Ικαρίας κ.ά. Από αυτά προκύπτει ότι έχει εμπειρία και στην ατζέντα των συνεργαζόμενων υπηρεσιών τώρα μπαίνει και το ΥΠΠΟΑ.

Οι συμβάσεις που συνάπτει είναι ορισμένου χρόνου, συνήθως ετήσιες οι οποίες ανανεώνονται στη συνέχεια. Το ΥΠΠΟΑ συνήψε δεκάμηνη σύμβαση από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του 2023, με κόστος 1.950 ευρώ τον μήνα! Γιατί τέτοια βιασύνη λοιπόν – και μάλιστα με τόσο υψηλή αμοιβή;

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωση-καταγγελία θέτει επίσης μεταξύ άλλων το ζήτημα ότι η παροχή υπηρεσιών αφορά μόνο σε μια ομάδα υπαλλήλων, δηλαδή μόνο στην κεντρική υπηρεσία, στο ότι ο νέος γιατρός εργασίας θα… παρακολουθεί τους φακέλους που του δόθηκαν από τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ανατίθεται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, τεχνικών συμβουλών ενώ θα έπρεπε να διοριστούν γιατροί κ.λπ.

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης ΥΠΠΟ:

Το ΥΠΠΟΑ σύναψε 10μηνη σύμβαση (3-12/2023), ύψους 19.500,00 ευρώ, με την ιδιωτική εταιρεία Hellecon Services, για την παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας, ο οποίος- μεταξύ άλλων – θα συντάσσει έγγραφο καταλληλότητας των υπαλλήλων για τη θέση εργασίας τους και θα έχει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο των υπαλλήλων.

Η παραπάνω σύμβαση υπογράφτηκε το 2023, κατ’ εφαρμογή του νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας του 2010, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Ζητήθηκε μάλιστα από τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας ΥΠΠΟΑ, καθώς αυτούς μόνο αφορά, να καταθέσουν κλειστό φάκελο στις υπηρεσίες τους με το ιατρικό ιστορικό τους, στο οποίο έχει πρόσβαση ο Γιατρός Εργασίας.

Από πλευράς μας, να υπενθυμίσουμε ότι η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας είναι πολύ σημαντικά θέματα για να ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες… Ότι στο ΥΠΠΟΑ υπηρετεί ήδη Γιατρός Εργασίας και ότι αίτημά μας είναι να προσληφθούν περισσότεροι γιατροί και να σταματήσει κάθε ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες. Να αμείβεται με το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών το σύνολο των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ που το δικαιούται. και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα,ώστε να διασφαλίζονται ασφαλείς όροι εργασίας για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ.

Δεν μπορεί να γίνεται η υγιεινή και η ασφάλεια της εργασίας πρόσχημα για αναθέσεις σε ιδιώτες, ούτε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών. Όσο για το έγγραφο «καταλληλότητας» του υπαλλήλου παραπέμπει σε άλλους καιρούς και εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούν και να… διωχθούν οι ακατάλληλοι.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους