«Απάτη», «απατεώνες» και …. αυτοαναίρεση

Η ένστασή μας είναι  ότι το «σαβουάρ βιβρ» και οι τρόποι “καλής γειτονίας” στον πολιτικό λόγο των κομμάτων, αφήνουν παγερά αδιάφορη την πλειονότητα των πολιτών. Των πολιτών που έχασαν το βιος τους, το χωράφι τους, τους δικούς τους από την πρόσφατη καταστροφή του Ιανού.

5104090

Διάβασα το σχόλιο του που έκανε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τη «φειδώ» στη χρήση του χαρακτηρισμού «πολιτικοί απατεώνες» για τους πολιτικούς αντιπάλους της Αριστεράς:  “…. ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική”. 

Είναι φανερό ότι το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό τον οποίο απέδωσε ο πρόεδρός του στον Μητσοτάκη ως τον “μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα”. Για κάποιον που δεν έχει σχέση με τις τάσεις, παρατάσεις, παραστάσεις και υποστάσεις του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική αναφορά του κ. Τσακαλώτου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια συνηθισμένη λεκτική “συντροφική αβροφροσύνη” στο εσωκομματικό πεδίου η οποία “νιώθει” την ανάγκη να βγει στο φως της δημοσιότητας. Γούστο τους καπέλο τους, θα πείτε. Είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να απασχολούν και να τροφοδοτούν τα δελτία τύπου, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τις στήλες των παραπολιτικών, την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δικό τους κόμμα (;) είναι, ότι θέλουν το κάνουν! Η ένστασή μας είναι  ότι το “σαβουάρ βιβρ” και οι τρόποι “καλής γειτονίας” στον πολιτικό λόγο των κομμάτων, αφήνουν παγερά αδιάφορη την πλειονότητα των πολιτών. Των πολιτών που έχασαν το βιος τους, το χωράφι τους, τους δικούς τους από την πρόσφατη καταστροφή του Ιανού. Των απολυμένων, των ανέργων και των οικογενειών τους οι οποίοι επιβιώνουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας, των μικρομεσαίων που κλείνουν οι επιχειρήσεις τους. Των νοσηλευτών, των γιατρών, των μαθητών και των  δασκάλων τους, που φωνάζουν για μέτρα προστασίας, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Των εργαζομένων, όσοι έχουν ακόμα δουλειά, που στιβάζονται σαν σαρδέλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς …. Εκεί, στο κοινωνικό πεδίο, στο πλευρό των ανθρώπων κρίνονται οι πολιτικοί, το πολιτικό σχέδιο που κομίζουν, οι προτάσεις, οι στόχοι, τα προγράμματα για μια διέξοδο από το ζόφο του επερχόμενου νεοφιλελεύθερου κυκλώνα. Εκεί, και όχι σε μια άγονη – αλλά βολική για τον στριμωγμένο πολιτικό αντίπαλο – αντιπαράθεση εσωκομματικής … «συζήτησης»….

Δε μας έκανε επίσης καμία εντύπωση – σύνηθες και αυτό στην πολιτική αντιπαράθεση – η αναμενόμενη ανακοίνωση της ΝΔ: “Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από την χυδαία κεντρική γραμμή του κόμματος για πολιτικούς απατεώνες”.

Μας έκανε όμως εντύπωση η αντίδραση του κ. Τσακαλώτου στην παραπάνω τοποθέτηση της ΝΔ. Γράφει για το κόμμα που κυβερνά:

“Το κόμμα που ανήγαγε τη χυδαιότητα στην πολιτική σε επιστήμη, που κατηγορούσε για ψεύτη κάθε πολιτικό της αντίπαλο, που μιλούσε για προδότες και “εθνικά επιζήμια συμφωνία”, που κατέβαινε στα συλλαλητήρια και τώρα ψάχνει εισηγητή, που πολιτεύτηκε με fake news και λάσπη, που φέρει σχεδόν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση του πολιτικού διαλόγου, δε δικαιούται να κατηγορεί άλλους για χυδαιότητα, ούτε να μιλάει για σοβαρότητα, όπως έκανε στην τελευταία ανακοίνωσή της”. 

Σύμφωνα με όσα σωστά, κατά τη γνώμη μας, λέει ο κ. Τσακαλώτος για τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να αποκαλέσει το Μητσοτάκη ως “τον αρχηγό κόμματος που ανήγαγε την πολιτική απάτη σε επιστήμη” και όλα τα υπόλοιπα της παραπάνω δήλωσης για να είναι δόκιμος πολιτικός λόγος, κατά τον κ. Τσακαλώτο! Να μας συγχωρεί ο ευγενής και συμπαθής πρώην υπουργός οικονομικών, αλλά ως πανεπιστημιακός οφείλει να γνωρίζει ότι η δική του δήλωση είναι πολύ περισσότερο “ακραία” από εκείνη του προέδρου του περί “του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα Μητσοτάκη”. Και επιπλέον τσουβαλιάζει με τους χαρακτηρισμούς που κάνει, το σύνολο του κόμματος της ΝΔ, πράγμα που καταγγέλλει ως απαράδεκτο στην αρχική γραπτή του τοποθέτηση!

Δε θα σχολιάσουμε τις απλουστευτικές και αδόκιμες – πάντα κατά τη γνώμη μας – συγκρίσεις και παραλληλισμούς τις οποίες κάνει ο κ. Τσακαλώτος στο αρχικό του σχόλιο, μεταξύ θρησκείας, επιστήμης και εκφοράς του πολιτικού λόγου. Δε θα ήταν επίσης σωστό να παραθέσουμε τα λήμματα των λέξεων “απάτη”, “απατεώνας”, “χυδαιότητα”, “χυδαίος” από λεξικά της νεοελληνικής. Όχι, για να υπενθυμίσουμε στον καθηγητή κ. Τσακαλώτο γνωστές έννοιες, αλλά για να τονίσουμε ότι στο γραπτό κείμενο ενός πολιτικού προσώπου της δικής του κλάσης κάθε λέξη έχει, πρέπει να έχει, χιλιο- φιλτραριστεί πριν εκτεθεί σε δημόσια θέα. “Σαν πρόκες να καρφώνονται οι λέξεις, να μην τις παίρνει ο άνεμος” που λέει ο ποιητής. Διαφορετικά θα τις παίρνουν τα τουίτ των … Πορτοσάλτε και των καλοταϊσμένων παπαγάλων της πολιτικής απάτης!

 ΥΓ: Προσωπικά διαφωνώ με τον Τσίπρα ότι ο Μητσοτάκης είναι “ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας”. Όχι, διότι αυτό “υποτιμάει τον αντίπαλο” όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσακαλώτος αλλά διότι, αντίθετα, τον υπερεκτιμά! Για να είναι κάποιος πολιτικός απατεώνας και μάλιστα ο μεγαλύτερος, απαιτούνται αν όχι ηγετικές ικανότητες τουλάχιστον στοιχειώδης αναλυτική σκέψη και επαφή με την πραγματικότητα. Σας φαίνεται να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς; 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…