Newsroom

Newsroom

Απάτες καρουζέλ και χρηματικές βλάβες εκατομμυρίων εις βάρος δημόσιων ταμείων

H επιχείρηση φαίνεται να έλαβε την ονομασία της προς τιμήν του τραγουδιού Inertia Creep των Massive Attack

AP22144519314128

Καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 οι φορολογικές και ποινικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν επιδοθεί στο ξεσκέπασμα σειράς φορολογικών απατών εις βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έλαβαν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό έμεινε γνωστό ως operation inertia (επιχείρηση αδράνειας). Ονομάσθηκε έτσι, διότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες είχαν ως πρακτική, να τίθενται φορολογικά σε αδράνεια, παρότι συνέχιζαν να κάνουν συναλλαγές. Λέγεται, ότι η επιχείρηση έλαβε την ονομασία της προς τιμήν του τραγουδιού Inertia Creep των Massive Attack. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις λεγόμενες απάτες καρουζέλ: αλυσίδες ψεύτικων εταιρειών που κάνουν ψεύτικες εμπορικές συναλλαγές, συνήθως εμπορευμάτων κινητής τηλεφωνίας, σχηματίζοντας αλυσίδες, εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν φόρους και ΦΠΑ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κύρια υπόθεση οδηγήθηκε στο ποινικό δικαστήριο και δη στο Δικαστήριο Εφέσεων το 2012. Η βλάβη για το βρετανικό δημόσιο ταμείο από τις φορολογικές απάτες μίας μόνο τέτοιας αλυσίδας έφτασε στα 176 εκατομμύρια λίρες (βλ. https://www.theguardian.com/uk/2012/jul/08/carousel-tax-fraud-mobile-phones). 

Στην χώρα μας το πρόβλημα ξεκινάει, όταν εμφανίσθηκε στα έτη 2006-2007 συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έστησε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών την ίδια ακριβώς αλυσίδα συνεργαζόμενη με εταιρείες από την Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη, οι οποίες εμπλέκονται στην απάτη καρουζέλ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην χώρα μας στα ποινικά Δικαστήρια κατά το τελευταίο έτος και ακόμα εκτυλίσσεται, καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων για το ελληνικό δημόσιο υπερβαίνει κατά πολύ τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι μεγαλύτερου μεγέθους από την απάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…