Απαραίτητες οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων

Τρεις αμερικανικές μελέτες έδειξαν πως μία τρίτη δόση εμβολίου mRNA κατά του κορονοϊού είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον, προσφέροντας 90% προστασία από τη βαριά νόσηση που θα οδηγήσει τον ασθενή στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

towfiqu barbhuiya j1dzPFts4GU unsplash 1

Οι μελέτες αυτές ήταν από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων στην καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 99% των νέων κρουσμάτων στη χώρα.

Οι πολίτες άνω των 50 ετών είδαν το μεγαλύτερο όφελος από τη λεγόμενη αναμνηστική δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

«Η προστασία έναντι της μόλυνσης και της νοσηλείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον είναι μεγαλύτερη για εκείνους που έχουν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή έχουν λάβει ενισχυτική δόση όταν ήταν δικαιούχοι», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, σήμερα Παρασκευή.

Όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες, οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων είχαν καλύτερη απόδοση έναντι της παραλλαγής Δέλτα από ό,τι έναντι της Όμικρον, μίας ιδιαίτερα μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού SARS-CoV-2 που έχει καταφέρει να αποφεύγει την ανοσία από τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις.

Μία από τις μελέτες που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των CDC, εξετάζει τα ποσοστά ασθενών με κορονοϊό στα επείγοντα νοσοκομείων σε 10 πολιτείες στο διάστημα μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 5 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις εμβολίου υποχώρησε στο 57% σε άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Αντίθετα, μεταξύ όσων έλαβαν ενισχυτική δόση, η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης που οδηγεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου υπολογίστηκε στο 90%.

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν 23.391 περιστατικά Covid-19 με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, μεταξύ ατόμων που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ στις τελευταίες τρεις εβδομάδες του 2021.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πολιτών που ζήτησαν να εξεταστούν για ύποπτα συμπτώματα Covid, εκείνοι που είχαν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είχαν την υψηλότερη προστασία από τη μόλυνση σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις ή ήταν ανεμβολίαστοι.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής που έγιναν οι συστάσεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, τα περισσότερα άτομα στην έρευνα είχαν εμβολιαστεί μέσα στον προηγούμενο μήνα όταν ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στην ευεργετική επίδραση.

Εν τω μεταξύ στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι το επίπεδο της αυξημένης προστασίας από τα αντισώματα που αποκτήθηκαν μετά από μία ενισχυτική δόση, υποχωρεί έπειτα από 10 μήνες, επομένως δεν είναι σαφές πόσο διάστημα διαρκεί αυτή η ευεργετική επίδραση.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν χορήγηση επιπλέον ενισχυτικών δόσεων, αλλά μία πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι ενώ μία 4η δόση εμβολίου mRNA αυξάνει τα αντισώματα, το επίπεδο δεν ήταν αρκετά υψηλό για να αποτρέψει τη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον.

Η αρχική ενθουσιώδης ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση έχει πλέον ατονήσει στις ΗΠΑ. Υπάρχει, δε, και μία εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων Αμερικανών ότι «εφόσον μπορείς να μολυνθείς, γιατί να κάνεις και ενισχυτική δόση;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC, 82,5 εκατομμύρια πολίτες ή μόλις το 39,3% των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έχει κάνει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…