Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους, συμφώνησαν Τσίπρας και Λιού

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

5790c3ac1dc524a77a8b4e32

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι διανύουμε μια δύσκολη και με βαθιά αστάθεια περίοδο στην περιοχή, αλλά επεσήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις. «Εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

Ζήτησε ταυτόχρονα αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή.

Ο Τζακ Λιού από την πλευρά του συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη σκληρή δουλειά, επανέλαβε όμως ότι «χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει πρόοδο σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, συμφώνησε ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει. Άλλωστε ο ίδιος θεωρεί αυτό προαπαιτούμενο ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά σε όρους κατεύθυνσης για το μέλλον.

Στόχος να συμφωνηθεί απομείωση του χρέους πριν τη λήξη της θητείας του Ομπάμα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε περαιτέρω σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τζακ Λιού ανέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Ακόμα, ο Λιού αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Θετικά μηνύματα και από τη συνάντηση με Τσακαλώτο

Ο Τζακ Λιού, είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ της Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα του χρέους και στη συνάντησή του νωρίς το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και αναγνώρισε «πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο Λιού επανέλαβε παράλληλα ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες». «Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος», σημείωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το «ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους».

«Καλή στιγμή για να ενισχυθεί η Ελλάδα»

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ελπίδα του ότι «η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή θα αλλάξει το κλίμα στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», καθώς «απλά από μόνο του είναι το σωστό». Συμπλήρωσε δε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που «η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της». «Πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια για να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα», είπε και εκτίμησε ότι τα δύο «στρατόπεδα» των δανειστών έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσόν που θα αποπληρωθεί στους δανειστές.

Το χρέος όμως, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων από την Αθήνα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ο Τζακ Λιου «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».

Συνάντηση σε καλό κλίμα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σήμερα Πέμπτη, ο Τζακ Λιού συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Πηγές της Συγγρού έκαναν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα, σημειώνοντας ότι οι Λιού και Μητσοτάκης είχαν μία ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη και πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…