Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης

Με έκπληξη πρωτίστως αντιμετωπίζουμε την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που επέλεξε να απαντήσει ως όργανο σε δημοσίευμα του koutipandoras.gr και του documentonews.gr.

ΔΣΑ

Και το θέμα δεν είναι βεβαίως η απάντηση που συνοδεύεται με τη βαρύτητα της υπογραφής του οργάνου αλλά το περιεχόμενο της. Η Διοίκηση του Συλλόγου που ορθώς αυτοαποκαλείται συνλειτουργός της Δικαιοσύνης επικρίνει τους δημοσιογράφους μας γιατί έκριναν δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου, Θέμη Σοφού. Το άρθρο (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) έκρινε την άποψη που εξέφρασε ο κύριος Σοφός, με βάσει την οποία όποιος μεταφέρει κάποιο προσωπικό διάλογο ακόμη και μη ηχογραφημένο διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Χαριτολογώντας ο αρθρογράφος είχε πει πως με τη λογική του κ. Σοφού από την κουτσομπόλα της γειτονιάς μέχρι και το μάρτυρα του Δικαστηρίου ή το δημοσιογράφο θα έπρεπε να πάνε όλοι φυλακή. Η αντιεπιστημονική κατ’ εμάς άποψη του κ. Σοφού ήταν προβληματική από τη στιγμή που εμφανίζεται ως δημόσιος λόγος. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σοφός έχει το δικαίωμα της άποψης και κάθε θεατής της κριτικής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν θέλησε να υποστηρίξει την άποψη του δικηγόρου ως ορθή αλλά να επιπλήξει τους δημοσιογράφους για το ότι εξέφρασαν άποψη. Θα θέλαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε σε αυτούς που με τόσο στόμφο ανέλαβαν αυτό το ρόλο πως η ελευθερία της γνώμης και η ελευθεροτυπία κατοχυρώνονται από το ελληνικό Σύνταγμα, τη Σύμβαση της ΕΣΔΑ και βεβαίως την ελληνική Δημοκρατική πραγματικότητα. Αυτό έπρεπε να το ξέρουν οι «συνλειτουργοί της Δικαιοσύνης» και να το υπερασπίζονται στην κοινωνία αλλά και στα δικαστήρια και όχι να μετατρέπονται οικειοθελώς σε διώκτες της ελευθερίας του λόγου για συντεχνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους. Η ανακοίνωση είναι ανεπίτρεπτη και είμαστε σίγουροι πως δεν εκφράζει τις δημοκρατικές πεποιθήσεις των ελλήνων δικηγόρων. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σοφός είναι δημόσιο πρόσωπο και μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις απόψεις του. Η προσπάθεια να δοθεί τέτοιου είδους απάντηση δεν εξυπηρετεί τον κ. Σοφό ούτε τον δικαιώνει. Αποκαλύπτει όμως τη συντεχνιακή αντίληψη κάποιων κύκλων και πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του δικηγορικού συλλόγου. Η απάντηση μας θα δίνεται πάντα όπου κρίνουμε ότι πρέπει να δοθεί και με τον τρόπο που το Σύνταγμα μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε.

ΥΓ: Αλγεινή είναι η εικόνα του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού με τον οποίο επικοινώνησε η διευθύντρια του Documento Βάλια Μπαζού, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στάση όσων αποφάσισαν να βγάλουν αυτή την ανακοίνωση. Ο κ. Βερβεσός απαντώντας στην κλήση που του έγινε από το Documento είπε υποτιμητικά στη γραμματεία των ειδήσεων «Τώρα εσείς με καταγράφετε; Γιατί εσείς εκεί το κάνετε συνέχεια».

Όταν συνδέθηκε με τη διευθύντρια της εφημερίδας, τον ρώτησε αν πραγματικά είχε πει κάτι τόσο υποτιμητικό, προσβλητικό και συκοφαντικό για τους 100 εργαζόμενους της εφημερίδας. Ο κ. Βερβεσός απάντησε με θράσος και κυνισμό «βεβαίως». Όπως είναι αυτονόητο η Βάλια Μπαζού τερμάτισε στο σημείο αυτό τη συνομιλία. Να επισημάνουμε στον κ. Βερβεσό ο οποίος μετά από πολυετή και αγωνιώδη προσπάθεια κατάφερε επιτέλους να γίνει πρόεδρος του ΔΣΑ ότι θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να έχει πάρει μαθήματα από τους προκατόχους του και με τη στάση του να τιμά το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. 

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…