Απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου στο koutipandoras και το Documento για την απόσυρση άρθρου για την ελευθερία του Τύπου

Το άρθρο «δεν ήταν σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου»

Αντώνης Ρηγόπουλος 19/05/2022 | 13:59

Απάντηση στο ερώτημα που κατέθεσε το koutipandoras.gr και το Documento, έδωσε επισήμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ξαφνική απόσυρση του άρθρου του για την ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ, το οποίο βασιζόταν στα ευρήματα της έρευνας των RSF, που κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση στον κόσμο, και την τελευταία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε πριν δυο ημέρες εκτενές άρθρο για το θέμα, καθώς και σχετικά Infographics όπου στον ευρωπαϊκό χάρτη η Ελλάδα ήταν «κόκκινη» με την ένδειξη «προβληματική», ωστόσο το άρθρο «κατέβηκε» μία ημέρα αργότερα, χωρίς κάποια αιτιολογία. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είχε αμφισβητήσει για μια ακόμη φορά τη μεθοδολογία της έρευνας, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες για παρέμβαση του ΕΛΚ και της ΝΔ ώστε να κατεβεί το άρθρο.

Πάντως, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε τη δική του απάντηση για το θέμα, ύστερα από ερώτημα που δέχτηκε από το koutipandoras.gr και το Documento, στην οποία τονίζεται:

«Το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ.

Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε μια συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και παρουσίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης»